– Det er en stor ære å få prisen. Det er nok ikke så vanlig at en aksjonist får en slik pris. Denne deler jeg med alle som deltok i aksjonen. De skal vite at denne prisen er til oss alle, sier hun smilende.
Finnmarkingen var en av frontfigurene under aksjonene mot regjeringens manglende oppfølging av høyesterettsdommen om vindturbinene på Fosen i Trøndelag.
Om lag 40 personer var kommet til Fritt Ords lokaler ved Slottsparken i Oslo for å få med seg prisoverrekkelsen.
De fikk også høre prisvinnerens store forbilde, den samiske artisten Mari Boine opptre sammen med en av hennes musikere, Georg Buljo.
MENTOR OG FORBILDE: Den samiske artisten Mari Boine var en selvskreven gjest når Ella Marie Hætta Isaksen skulle få prisen Fritt Ord Honnør. Prisvinneren takket Boine for all støtte og gode råd.
Foto: Mette Ballovara / NRKI tillegg til innsatsen under Fosen-aksjonene, tildeles prisen Fritt Ords Honnør Hætta Isaksen (25) for kampen for samisk kultur gjennom sitt kunstneriske arbeid som musiker og skuespiller.
Den har ført til økt bevissthet om urfolks rettigheter i den brede offentligheten, særlig blant unge, sier juryen.
– Har skjult samenes historie
Selv om aksjonene førte til større oppmerksomhet om det samiske, mener prisvinneren at det fortsatt er en lang veg å gå.
Det er folk der ute som ikke helt forstår hvorfor samene nå hever stemmen.
– Noe av forklaringen er at myndighetene bevisst har forsøkte å skjule samenes historie. Det ligger så langt bak i bevisstheten til folk flest, at staten har gjennomført hard kolonisering av Sápmi og utsatt samene for hard fornorskning.
STOLT: I sin takketale under prisutdelingen sa Ella Marie Hætta Isaksen at hun var stolt av å ha bidratt til en viktig legitimering av sivil ulydighet.
Foto: Torbjørn Brovold / NRK– Og når dette er så lite kjent, er det vanskelig for folk å forstå at vi den dag i dag er i en vanskelig situasjon, sier hun
Denne mangelen på kunnskap er noe av det som har motivert henne til å bruke musikk og film til å rette på dette.
– Så håper jeg at vi en vakker dag kommer dit at man ikke lenger behøver å holde på med dette opplysningsarbeidet.
En av de yngste
– Hun har ikke akkurat kastet bort ungdomstiden, sa styremedlem i Fritt Ord, Frank Rossavik i sin tale før han overrakte Hætta Isaksen prisen.
Også leder for styret, Grete Brochmann, er imponert over det Hætta Isaksen har utrettet i en så ung alder.
STYRELEDER: Professor Grete Brochmann er styreleder for Fritt Ord.
Foto: Mette Ballovara / NRK– Det er veldig spesielt at hun er så ung. Og det har vi også lagt vekt på i begrunnelsen. Hun er 25 år gammel og er da en av de yngste mottakere av Fritt Ords honnør.
– Vi har jo de senere årene lagt veldig vekt på å mobilisere unge mennesker i Norge for ytringsfrihetssaken. Ella Marie er en eminent representant for også den tankegangen i vår sammenheng, sier Brochmann.
– Vendepunkt i norsk samtidshistorie
Brochmann mener at Hætta Isaksen representerer en viktig stemme i Norge.
– Jeg tror dette blir et slags vendepunkt. Det er en betydelig hendelse i norsk samtidshistorie, det vi har vært med på når det gjelder Fosen aksjonen.
Hun tror også at flere har lært noe om samenes situasjon de siste ukene.
– Jeg tror at norsk offentlighet er et annet sted i dag enn før aksjonen, både når det gjelder kunnskaper om minoritetsvern, og også om Fosen saken.
– Jeg kan også snakke på vegne av meg selv. Det er betydelig endring i min egen kunnskap rundt dette som har kommet i kjølvannet av aksjonen, sier Brochmann.
AKSJONIST: Her er Ella Marie Hætta Isaksen avbildet utenfor slottet, der aksjonen ble avsluttet. De opphevet også blokaden av departementene.
Foto: Inga Maret Solberg / NRK– En stor gave
I sin takketale passe Hætta Isaksenpå å komme med en påminnelse til regjeringen om at de har lovet å rette opp brudd på menneskerettigheter.
Og det mener hun bør skje før sommeren.
Da kommer rapporten fra Sannhets- og forsoningskommisjonen om hvordan fornorskningen har rammet samer og nasjonale minoriteter i Norge.
– Forsoning kan ikke skje mellom det samiske folket og den norske stat med et pågående menneskerettighetsbrudd, sier hun.
TAKKNEMLIG: – For meg er det en stor glede å være en del av det samiske samfunnet og jobbe for at det samiske også skal ha en framtid, sier Ella Marie Hætta Isaksen.
Foto: Mette Ballovara / NRKTanaværingen er i all fall klar til å kjempe videre.
– Dette er ingen tung bør på mine skuldre. Det er først og fremst en stor gave å få våkne hver dag og kjenne at jeg har en viktig jobb å gjøre, kjenne på at jeg har en viktig mening med livet.
Fritt Ord Honnør består av et beløp på 100 000 kroner. Prisen deles ut av Stiftelsen Fritt Ords styre for verdifullt virke i det frie ords tjeneste, gjerne i tilknytning til en aktuell sak.
Korrigering:
Sitatet fra styreleder er korrigert til at prisvinneren er en av de yngste som har mottatt prisen Fritt Ords honnør. I tidligere versjon av artikkelen stod det at hun var tidenes yngste prisvinner av Fritt Ords honnør.
Geahča ođasášši sámegillii: