Hopp til innhold

Slik avslører Sámmol lovbrudd

– Vi er avhengige av tips fra publikum for å stanse ulovligheter, sier elveoppsyn Sámmol Nystad. Dykking er en av arbeidsmetodene hans.

Dykker

Sámmol Nystad er oppsyn i Tana vassdragets Fiskeforvaltning.

Foto: Privat

I sju somre har 29-åringen jobbet som elveoppsyn i Tanavassdraget.

– Jeg vet ikke om en bedre sommerjobb, forteller Nystad til NRK.

Søndag måtte kollegene til Sámmol ta på seg dykkerutstyr. Årsaken var et tips om lovbrudd i Iešjohka som gikk ut på at noen hadde trukket strenger i elva. Dette fører til at laksen ikke vil svømme forbi. For de som fisker i området, er dette et stort problem.

– De dykket der strengene er satt i vannet, men på grunn av kaldt vann og overskyet vær fant vi ikke noe. Når været bedrer seg skal vi dykke på nytt, forteller Sámmol Nystad.

Han opplyser at elveoppsynet kommer til å kontrollere Iešjohka hyppigere.

Også i fjor sommer ble det avslørt at noen brukte kobberstreng i elva .

– Avhengig av tips

– Elveoppsynet er avhengig av tips fra fiskere og andre, sier Nystad.

Både han og andre i Tanavassdragets Fiskeforvaltning er takknemlige for tips og informasjon om ulovlig fiske.

– Jeg håper alle fortsetter med det, sier han.

Sammol Nystad

Sámmol Nystad under en av sine mange ekspedisjoner.

Foto: Privat

Når Sámmol Nystad ikke er på jobb drar han enten alene eller med familien og venner på fisketurer eller turer i naturen.

– Jeg har alltid trivdes i naturen. Jeg fisker, jakter og bruker ressursene naturen tilbyr.

Sámmol ønsker å videreføre dette til hans barn. Slik han ble opplært av sine foreldre.

«Eventyr-samen» som mange kjenner han som, er alltid på jakt etter nye opplevelser når han er på jobb eller har fri.

Korte nyheter

 • Anna Granefjell dan jaepien åarjelsaemien kultuvrebaalhkam åådtje

  Baalka Raasten Rastah'sne juekieji.

  Jurye jiehtieh "Dïhte vihkeles goh gïele-, kultuvre- jïh vuekieguedtijem orreme, dovne sov dajveektievoetesne jïh åarjelsaemien sïebredahken åvteste."

  Granefjell lïj NRK'n voestes åarjelsaemien journaliste, skïemtjesåjhtere, lohkehtæjja, jarkoestæjja, vytnesjæjja jïh organisasjovnebarkije.

  Bilde av Anna Granefjell, vinneren av sørsamisk kulturpris 2023.
  Foto: Solveig Norberg / NRK
 • Sortland: Kommuneoverlege fraråder å drikke vann fra naturen

  Onsdag meldte Folkehelseinstituttet (FHI) at det har vært en økning i antall personer smittet av harepest.

  Det var meldt om 54 personer som var smittet av harepest i august og september, med totalt 70 personer hittil i 2023.

  Høsten er nemlig høysesong for harepest, og nå er den også påvist i Sortland.

  Mattilsynet opplyste fredag at de hadde fått positivt prøvesvar på en hare funnet i Spjutvika. Det skriver Bladet Vesterålen.

  Harepest, tularemi, kan gi langvarig sykdom hos mennesker. Mennesker kan smittes gjennom å drikke vann i naturen, eller ved kontakt med gnagere og deres ekskrementer.

  Kommuneoverlegen anbefaler følgende forholdsregler:

  – Ikke drikk vann direkte fra naturen. Vannet kan drikkes etter koking eller annen desinfeksjon.

  – Unngå kontakt med syke eller døde harer og smågnagere. Bruk hansker hvis du må håndtere døde dyr og husk god håndvask etterpå.

  – Brønner eller oppkommer må sikres mot inntrenging av overflatevann og mot dyreliv som smågnagere og fugler. Inspiser brønner og oppkommer jevnlig. Fjern døde dyr eller annen synlig forurensning umiddelbart, og ikke drikk eller bruk vannet før det er gjort tiltak for å sikre at vannet er trygt

  – Ikke fei opp smågnagerlort (for eksempel muselort i hytta), men bruk heller en fuktig klut, og beskytt hendene med gummihansker.

  – Unngå å bli slikket av hunder og katter som nylig har vært i kontakt med et dødt eller sykt dyr, da de kan ha fått bakterien i munnhulen.

  Harepest
  Foto: Knut Fredrik Øi
 • Eieren fant elghund sin skutt

  Torsdag morgen fant jegerkollega og hundeeier Magnar Aslaksen en sørgelig opplevelse da hans elghund Loke (nær 2 år gamle) ble funnet død.

  Aslaksen var i fangst onsdag og dro med hunden sin fra hytta sin ved Idjajávrris til Nieiddaidvári fangstområde. Etter å ha gått i noen timer satte Aslaksen seg i en sandstrand for å koke kaffe. Hunden roet seg ned etter nærmere en halv time, før den luktet en elg og dro av gårde, som var siste gang Aslaksen så hunden i live.

  – Klokka var allerede litt over seks og det begynte å bli mørkt. Da jeg kom til stedet der hunden var, var det mørkt og jeg fant ikke hunden, selv om WeHunt viste at hunden var der. Det viste seg senere at jeg hadde gått bare noen få meter unna. Jeg ga opp og dro tilbake til hytta der jeg overnattet. Neste morgen dro jeg for å lete igjen, og da fant jeg hunden. Den var skutt, og det var et enormt hull rett mellom øynene, forteller Aslaksen.

  – Det første jeg tenkte på da jeg så det, var at det må ha vært en elg tyv i området og at hunden hadde funnet den. Heldigvis tok jeg en kaffepause og ble ikke med hunden, ellers kunne jeg også kanskje blitt skutt, sier Aslaksen alvorlig til Ávvir

  Aslaksen tok hunden med seg til hytta der han ringte politiet.

  Hunden ble funnet om lag 2,5 kilometer fra bilveien. Stedet ligger cirka to mil fra Karasjok, mot Lakselv. Politiet oppfordrer publikum som vet noe til å ta kontakt med dem. Dette skrev Ávvir