Ikke bestemt om funnene vil bli anmeldt

– Etter funn av ulovlig fangstredskap i Iešjohka er det usikkert om dette vil bli anmeldt, forteller direktør Hans-Erik Varsi i Tanavassdragets fiskeforvaltning.

Iešjohka, Karasjok
Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Direktør i Tanavassdragets fiskeforvaltning Hans-Erik Varsi forteller at de nå arbeider med å kartlegge omfanget av denne fangstmetoden.

Hans Erik Varsi

Hans-Erik Varsi

Foto: FOTO: Nils Henrik Måsø / NRK

– Elveoppsynet har hittil fjernet deler av strengen som er funnet i år. Nå undersøker vår arbeidsgruppe om det er flere kobberstrenger i elven, sier Varsi.

Det var fiskere som tipset elveoppsynet om funnet og det er ikke første gangen dette skjer. Varsi forteller at i fjor ble det også funnet kobberstreng i lakseelva Anárjohka, som grenser til både Karasjok og Utsjok i Finland.

Les også: Grovt fangstredskap i lakseelv

Laksefiskere reagerer på ulovlige fangstredskaper

Johan Anders Bær fra Karasjok er en av de lokale laksefiskerne som reagerer etter funn av kobberstrenger som er strukket over elva Iešjohka .
I går kom det frem at kobberstrenger medfører at laksen stopper nedenfor strengen på grunn av lyder som strengen gir.

Johan Anders Bær

Johan Anders Bær

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Les også: Dette er grov miljøkriminalitet

Stengingen forstyrrer laksen

Bær har fisket laks i Karasjok hver sommer i minst 35 år. Under årets laksesesong har han fått omtrent 50 laks og forteller at strengene kan forstyrre laksen.

– Strengene kan påvirke laksens atferd, men det betyr ikke at den nødvendigvis hindres. Selv om den stopper opp, så finnes det en mulighet at laksen kommer seg forbi kobberstrengen.

Han er klar på at slike fangstmetoder ikke kan aksepteres. Bær mener at Tanavassdragets fiskeforvaltning bør anmelde forholdet til politiet.

– Det blir nok vanskelig for politiet å oppklare denne saken etter en eventuell anmeldelse, særlig etter at store deler av strengene nå er fjernet av fiskeoppsynet.

For lite kontroller

I dag er det fire personer som skal kontrollere fisket i Karasjok området. Bær mener dette er altfor lite.

– Det blir en vanskelig å holde oppsyn når så få personer skal kontrollere et veldig stort område. Riktignok er det mange fiskere i Iešjohka og det er rart at man har klart å strekke kobberstrengene ubemerket.

Bæhr sier at elveoppsynet må jobbe mer aktivt for å forhindre at slike ulovlige fangstmetoder benyttes i fremtiden.