Hopp til innhold

Duodji ungdom fikk NM priser

Duodji ungdom fra Troms gjorde seg bemerket i Norgesmesterskapet i ungdomsbedrifter på Gardermoen før helga.

Luhkka

Ráissa UB eies av: Karina Alexandra Riise, Marte Strandheim, Henriette Mikkelsen, Annette Forfang Hansen, Charlotte Angell Hepsø, Kirsti Ihlang Mikalsen,

Foto: Privat

Ungdommene gjorde det kjempebra, og fikk to priser, forteller lærer Gry Fors.

De kom på andre plass i mesterbrev, og ble den tredje beste kulturbedriften. Det var 80 ungdomsbedrifter medi i mesterskapet. Kun 3,5% av alle ungdomsbedriftene i landet kommer med, forteller en stolt lærer.

Samisk design

Seks elever ved Nordreisa videregående/Ráissa joaŧkkaskuvla viste fram sine selvsydde "luhkkaer" under Norgesmesterskapet i ungdomsbedrifter. Elevene har fått veiledning og råd underveis av sin lærer, men har gjort arbeidet sjøl.

Dette er 16 åringer, som har valgt "luhkka" som sin vare. Med seg i kofferten hadde de ca. ti plagg, som altså førte til to priser. Noen av jentene har samisk bakgrunn.

Flerkulturell skole

Nordreisa videregående / Ráissa joatkkaskuvla er en flerkulturell skole, som har et spesielt ansvar for å ivareta samisk- og finsk kultur og språk. Entreprenørskap har fra 2009 blitt en del av skolens målsetting.

Design og håndverk klassen har skoleåret 2008-09 seks elever som har etablert kulturbedriften Ráissa UB.

Produktet til Ráissa UB er ”luhkka”, som er et samisk overtrekkplagg som bygger på lokal tradisjon og som har praktiske bruksegenskaper i et lokalt og regionalt marked. Med dette plagget har bedriften også gitt produktet et globalt perspektiv, sett i lys av fokuset på verdens urbefolkninger.

Ráissa UB tar lokal tradisjon på alvor ved å utvikle dette plagget til å bli en naturlig del av både fritids og fjellbekledning i våre trakter. Etter at bedriften ble intervjuet av Nordlys, har dette inspirert ungdom i USA til å bruke luhkka. Ved å sy luhkka er dette en bedrift som ivaretar lokale samiske tradisjoner.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK