Duodji ungdom fikk NM priser

Duodji ungdom fra Troms gjorde seg bemerket i Norgesmesterskapet i ungdomsbedrifter på Gardermoen før helga.

Luhkka

Ráissa UB eies av: Karina Alexandra Riise, Marte Strandheim, Henriette Mikkelsen, Annette Forfang Hansen, Charlotte Angell Hepsø, Kirsti Ihlang Mikalsen,

Foto: Privat

Ungdommene gjorde det kjempebra, og fikk to priser, forteller lærer Gry Fors.

De kom på andre plass i mesterbrev, og ble den tredje beste kulturbedriften. Det var 80 ungdomsbedrifter medi i mesterskapet. Kun 3,5% av alle ungdomsbedriftene i landet kommer med, forteller en stolt lærer.

Samisk design

Seks elever ved Nordreisa videregående/Ráissa joaŧkkaskuvla viste fram sine selvsydde "luhkkaer" under Norgesmesterskapet i ungdomsbedrifter. Elevene har fått veiledning og råd underveis av sin lærer, men har gjort arbeidet sjøl.

Dette er 16 åringer, som har valgt "luhkka" som sin vare. Med seg i kofferten hadde de ca. ti plagg, som altså førte til to priser. Noen av jentene har samisk bakgrunn.

Flerkulturell skole

Nordreisa videregående / Ráissa joatkkaskuvla er en flerkulturell skole, som har et spesielt ansvar for å ivareta samisk- og finsk kultur og språk. Entreprenørskap har fra 2009 blitt en del av skolens målsetting.

Design og håndverk klassen har skoleåret 2008-09 seks elever som har etablert kulturbedriften Ráissa UB.

Produktet til Ráissa UB er ”luhkka”, som er et samisk overtrekkplagg som bygger på lokal tradisjon og som har praktiske bruksegenskaper i et lokalt og regionalt marked. Med dette plagget har bedriften også gitt produktet et globalt perspektiv, sett i lys av fokuset på verdens urbefolkninger.

Ráissa UB tar lokal tradisjon på alvor ved å utvikle dette plagget til å bli en naturlig del av både fritids og fjellbekledning i våre trakter. Etter at bedriften ble intervjuet av Nordlys, har dette inspirert ungdom i USA til å bruke luhkka. Ved å sy luhkka er dette en bedrift som ivaretar lokale samiske tradisjoner.