NRK Meny
Normal

Kom på uventet besøk

På kort varsel fikk sølvsmed Sunniva Juhls, beskjed om at Dronning Sonja var på vei for å besøke forretningen deres. Hva gjør man da?

Dronning Sonja
Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

Knutsen og Ludvigsen sang «Kanskje kommer kongen, hit til middag nå i dag..», men det er vel et scenario de fleste kan se langt etter. At kongens frue, dronningen, plutselig skal stikke innom er vel også noe som hører til sjeldenhetene.

Sjeldent er det, men det hender. Og det hendte på en helt alminnelig fredag, i Kautokeino i går.

Hva daglig leder og sølvsmed i Juhls silvergallery Kautokeino, Sunniva Juhls, tenkte da selve Dronningen få timer i forveien melder sin ankomst, er ikke godt å si. Oppdateringen hun hadde på facebook i går kveld, er imidlertid en god skildring på hendelsen.

«Da kan jeg "brake the news"! På kort varsel (få timer før) fikk vi vite at Dronningen, ja dronning Sonja ville komme på besøk til Juhls. I DAG!! Da fikk vi alle bein å gå på. Men hele gjengen sto på og Juhls var ren og fin til storbesøket. Hyggelig og hyggelig at ho kan få reise slik inkognito på tur over vidda. Artig!!!»

Sunniva Juhls på facebook
Sunniva Juhls

Daglig leder Sunniva Juhls.

Foto: Roger Manndal, NRK

Travelt ble det, det kan Sunnivas mor og grunnlegger av Juhls silvergallery, Regine Juhls bekrefte.

– Alle som var her på verkstedet, slapp det de hadde av verktøy i hendene for å hjelpe til med å gjøre huset i stand. Vi hadde liten tid, men det ble både pusset, vasket og ryddet før dronningen kom. Vi ville jo at besøket skulle bli en behagelig opplevelse for henne, og jeg håper at hun kunne slappe av her hos oss.

Kunstinteresserte Sonja

Utsmykking på Juhls i Kautokeino

Noe av utsmykkingen på Juhls.

Foto: Åse Pulk / NRK
Juhls sølje

Søljer er noe av det en kan finne på Juhls.

Foto: Máijá Holm balto / Nrk

Grunnen til hvorfor Dronningen valgte å ta reisen til Indre-Finnmark er ikke kjent. Men at reisen var av den uformelle sorten var tydelig.

– Hun er jo veldig kunstinteressert og kom som privatpersonen Sonja. Hun var ikke her i et offentlig ærend, forteller Regine Juhls, selv om hun hadde med seg både hoffdamer og to livvakter.

Det er ikke første gang dronningen tar turen til Kautokeino og Juhls silvergallery. Men det er en stund siden sist, omtrent «et halvt århundre».

– Grunnen til hvorfor hun ville komme vet vi ikke, men hun sa at det hadde gjort et skjelsettende inntrykk på henne den gangen de var her i 1969. Det er jo «et halvt århundre siden», og da var i begynnerfasen, og hadde kun driftet i 10 år. Hun sa opplevelsen den gangen var merkelig og fin, merkelig i den forstand at hun ikke hadde forventet å finne noe slikt midt på Finnmarksvidda. Nå var hun nysgjerrig på hvordan vi hadde utviklet oss, og var veldig søt, og veldig interessert.

– En Dronning uten krone?

Å få en Dronning på besøk når man er rundt seks år er både spennende og utfordrende.

– Yngste barnebarnet lurte veldig på om hvordan hun hadde klart seg gjennom besøket, selv om hun ble noe skuffet over at dronningen kom uten krone på hodet. Da sa jeg selvfølgelig at hun hadde vært flink og høflig.

Hvilket inntrykk Dronningen satt med etter besøket som varte i omtrent halvannen time, kan ikke Juhls svare på, men det virket som om hun var fornøyd etter den sedvanlige rundturen i galleriet som Regine med besøkende.

– Det var egentlig veldig fint at hun bare kom med få timers forvarsel, selv om vi fikk det litt travelt. Det ble på en måte litt mer avslappet stemning.

Hva tenkte du etter besøket?

– Nei, jeg tok bare mitt verktøy og fortsatte å arbeide til natten falt på. Så tenkte jeg at det var hyggelig at hun ønsket å komme tilbake etter 45 år.

Juhls i Kautokeino

Juhls silvergallery er et skue sett utenfra.

Foto: Åse Pulk / NRK