NRK Meny
Normal

Stor barnedødelighet blant inuittene

Røyk, rus, overbefolkning og fattigdom er knyttet til høy barnedødelighetsrate i inuittregioner i Canada.

Baby

Illustrasjonsbilde av en baby.

Foto: Colourbox

Inuittspedbarn dør etter en rate tre ganger høyere enn barn i resten av landet, ifølge en ny studie publisert i Canadian Medical Association Journal denne uken.

Studien så på fødsler i Canada i fire inuittbebodde områder - Nunavut, Nunavik, Nunatsiavut og Inuvialuit - over en 10-årsperiode.

Sosioøkonomiske faktorer

Forsker ved University of Montreal, Dr. Zhong-Cheng Luo sier sosioøkonomiske faktorer spiller en rolle i barnedødelighet - definert som døde i første leveår - og inuitt-regionene er intet unntak.

– Det er ingen unntak noen steder i verden. I hovedsak har fattige regioner en høyere forekomst av spedbarnsdødelighet, sier Luo til Nunatsiaq News .

– Generelt trenger vi mer innsats for å bedre svangerskapsomsorgen i inuitt-regioner. Selv når vi sammenligner nyere data har vi ikke noen klare forbedringer, sier han.

Forskerne samlet data fra over fire millioner fødsler mellom 1990 og 2000. De fant ut at i de fire inuittbebodde områdene var det i gjennomsnitt 16,2 dødsfall per 1000 levendefødte, godt over tre ganger det canadiske gjennomsnittet, som er på 4,6 dødsfall per 1000 levendefødte.