Hopp til innhold

Disse kommer til Riddu Riđđu

Årets program inneholder blant annet australias største urfolksartist, en bluesgruppe fra Canada og Sápmis egen superstjerne.

Riddu Riđđus nettside
Foto: Skjermdump: Dan Robert Larsen / NRK

Programmet for sommerens Riddu Riđđu ble presentert på en pressekonferanse i dag. Som vanlig er programmet variert og dekker et bredt spekter av musikalske sjangre, samt teater og dans.

Når det gjelder det musikalske er det en australsk superstjerne som vil være det store trekkplasteret for mange.

– Vi er utrolig stolte av denne bookingen. Gurrumul er et svært viktig forbilde for aborginerne – og verdens urfolk. Han er et musikalsk geni, som gjennom sin musikk har bidratt til å gjenoppbygge status og respekt for sitt folk, sier festivalleder Kirsti Lervoll.

Tidligere medlem i Yothu Yindi

Gurrumul har en sterk historie å formidle. Det faktum at han er født blind har aldri stoppet han fra å nå ut i verden med sin musikk. Han er kjent for sin skjøre, men kraftfulle og følsomme stemme og har påvirket publikum på en måte ingen annen kunstner har gjort i Australia.

Gurrumul

Gurrumul har nylig utgitt albumet «Gurrumul - Rrakala».

Foto: Pressebilde / Riddu Riđđu

Hans engleaktige stemme har gitt artisten lyttere over hele verden, med Elton John og Sting som store fans.

Debutalbumet «Gurrumul - Rrakala» har solgt en halv million eksemplarer verden over, og nådde Triple Platinum i Australia.

Hans høye tenorstemme og hans sterke aura har bragt den lille artisten med den store stemmen langt utover de australske landegrenser.

Gurrumuls musikalske bakgrunn er blant annet som mangeårig medlem fra gruppa Yothu Yindi. I 2002 sto Yothu Yindi på Riddu Riđđus scene, der de gjorde en av sine siste konserter før de la opp.

– Konserten med Yothu Yindi blir ofte nevnt av både stab og gjester. Publikum elsket Yothu Yindi, og jeg vet at vi har gjort en ny stjernebooking med Gurrumul, sier Lervoll.

Prisvinnende artister

Digging Roots fra Toronto i Canada er et annet spennende navn Lervoll kunne trekke opp av hatten under dagens presentasjon av programmet for festivalen.

I 2010 vant bandet to priser under «Aboriginal Peoples Choice Music Award». De vant prisen for beste blues album og beste pop album. Tidligere har bandet også vunnet priser i JUNO Awards.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Digging Roots

Digging Roots spiller blues.

Foto: Steve Carty / Pressebilde

Sofia Jannok fra Gällivare i Sverige har lenge vært en av de mest lovende samiske artistene og kan uten problemer kalles en samisk superstjerne.

Dette blir hennes første besøk på Riddu Riđđu.

Sofia Jannok

Sofia Jannok.

Foto: Pressebilde / Riddu Riđđu

– Sofia Jannok mistet stemmen og kansellerte i fjor sommer, og nå ønsker vi henne tilbake, sier festivalleder Kirsti Lervoll. Det var mange som ble skuffet i fjor, som nå får en ny mulighet til å høre Sveriges mest lovende samiske artist.

Andre samiske artister er blant annet Niko Valkeapää, SlinCraze og Ovlla.

I tillegg til musikken blir det også dans. Til musikk av Wimme Saari entrer Elle Sofe Henriksen og Semen Bolshunov scenen med danseforestillinga «Jorggáhallan». Det blir også et bestillingsverk fra totalteatret.

Forestilling om Elsa Laula

Sápmis viktigste kvinne gjenoppstår på teaterscenen. Det er ganske udiskutabelt at Elsa Laula Renberg kommer høyt opp på lista over viktige personer i samisk historie:

Elsa Laula teater

«Kvinnen som sprengte grenser» er stykket om Elsa Laula Renberg kalt.

Foto: Pressebilde / Riddu Riđđu

Hun var med på å arrangere det første samiske landsmøtet, i Trondheim, 6. februar 1917, datoen som etterhvert ble den samiske nasjonaldagen.

Naturligvis vises forestillingen på Riddu Riđđu, med et helt unikt seminar i etterkant av forestillingen.

Riddu Riđđu arrangeres 11.-15. juli 2012. Festivalen presenterer et bredt programmed barnefestival, kunstutstilling, ungdomscamp, litteratur, scenekunst, musikk, filmprogram, seminar og kurs. Festivalen har vokst seg til å bli en av de mest betydningsfulle internasjonale urfolksfestivalene i Europa.

– I år er programmet særlig fokusert på viktige politiske kamper som har gitt samer status og vilkår for å bevare vår kulturarv. Kort oppsummert speiler programmet mangfold,aktualitet og kvalitet- i en multikulturell smeltedigel på Riddu Riđđu” Sier en fornøyd festivalleder Kirsti Lervoll.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK