Hopp til innhold

Ingá-Máret klar for europeisk sangfinale – håper at 13 er hennes lykketall

Tretten bidrag på tretten språk konkurrerer om priser i den trettende utgaven av Liet International. Sangkonkurransen foregår i dag, fredag den 13.

Ingá-Máret Gaup-Juuso

NY VERSJON: Ingá-Máret Gaup-Juuso og hennes band stiller med en nedskalert versjon av «Dovdameahttomii». I Sámi Grand Prix hadde de flere musikanter og joikere med.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Jeg har egentlig ikke noe forhold til tallet 13, og bare gleder meg til dagens konkurranse. Håper det blir er stor opplevelse og at 13 er mitt lykketall, sier Ingá-Máret Gaup-Juuso.

Tallet 13 blir i vestlig kultur forbundet med ulykker og overtro. Dette har bakgrunn i Det nye testamentets fortelling om Jesu siste måltid, der det var 13 til bords.

– Det er jo fredag den 13. i dag. Det tenkte jeg ikke på. Uansett har det ikke noe praktisk betydning, sier Gaup-Juuso og flirer.

Inga-Maret Gaup-Juuso synger Dovdameahttumii.

Påskeaften i år vant Ingá-Máret Gaup-Juuso sangdelen i Sámi Grand Prix. I kveld deltar hun i sangkonkurransen for minoritetsspråk i Europa, Liet International.

Erfaren artist

Finalen går av stabelen i kveld kl. 19 i Schweizerhalle – Tønder Kulturhus i byen Tønder i Sønderjylland. Byen ligger nær grensen til Tyskland.

Danmark skulle arrangere Liet International for to år siden. Men to uker før finalen måtte alt avlyses på grunn av covid-19.

Ingá-Máret Gaup-Juuso på Beaivváš sámiske nasjonalteater

Ingá-Máret Gaup-Juuso har et stort skuespillertalent. Det har gitt henne fremtredende roller i Beaivváš samiske nasjonalteater.

Foto: Aslak Mikal Mienna / Beaivváš

Det er en erfaren artist som representerer Sápmi i denne sangkonkurransen.

Sangeren, joikeren og reineieren fra Kaaresuvanto i Enontekis i Nord-Finland har en allsidig artistkarriere bak seg. Gaup-Juuso har blant annet hatt flere store roller i Beaivváš samiske nasjonalteater.

I 2016 etablere Ingá-Máret Gaup-Juuso bandet Tundra Electro sammen med den norske musikeren og komponisten Patrick Shaw Iversen.

– Planen var at vi skulle være i studio nå på våren. Så ble jeg med i Sámi Grand Prix og vant. Derfor blir det deltakelse i Liet International i stedet. Opptakene til det nye albumet får vente til senere, sier Gaup-Juuso.

Gaup Juuso er med fordi hun vant samisk grand prix 2022 nylig.

– Fin anledning til å markere seg

Liet International 2022 blir sendt direkte på TV i Danmark og flere andre europeiske land. I tillegg blir konkurransen strømmet direkte på internett.

– Det er en fin anledning til å markere seg som artist. Da er det fler som blir kjent med sangen og joiken min, sier Gaup-Juuso og stråler som en sol.

Hvordan tror du det går i kveld?

– Det vet jeg ikke. Jeg håper vi får til en god opptreden og at mange liker det vi presterer. Jeg har lyst til å vinne, men jeg vet at de andre artistene også tenker på det samme, sier Gaup-Juuso ydmykt.

NRK streamer konkurransen ikveld, og den kan du se på NRK Sapmis nettside klokken 19.00.

Uffe Iwersen

LOVER FEST: Lokal koordinator i Liet 2022, Uffe Iwersen, sier at det blir mye bra og variert musikk. – Det blir alt fra visesang til hardrock, altså en skikkelig festaften, sier Iwersen.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Disse artistene deltar:

Adri de Boer (Friesland, Nederland) – «Bliuw mar by my»

Billy Fumey (Francoprovençal – Frankrike) – «U Port Titi»

Carolina Rubirosa (Galisia – Spania) – «O teu camiñar»

Die Tüdelband (Tyskland) – «Wenn ik enen Wunsch harr»

Doria (Korsika – Frankrike) – «ROMA»

Emanuele Pintus (Sardinia – Italia) – «Genia»

Ingá-Máret Gaup-Juuso (Sápmi – Finland) – «Dovdatmeahttumii»

Jimi Henndreck (Südtirol – Italia) – «Heihupfa»

Martin Hørløck (Nordschleswig – Danmark) – «Lied»

Martje Johannsen & Christoph Hansen (Nord-Friesland – Nederland) – «Maleen»

Roger Argemí (Catalonia – Spania) – «La contradicció»

Sofi and the Baladis (Hebraisk – Israel) – «Rebutalla»

Yourdaughters (Tyskland) – «Hudsult»

Korte nyheter

 • Sámiide álkibut caggat ođđa ruvkedoaimmaid

  Minerálaláhkalávdegoddi geigii odne ealáhusministarii ođđa čielggadeami «Ođđa minerálaláhka». – Láhkaevttohusas gáibiduvvo soahpamuš guoskkahuvvon riekteoamasteaddjiide árbevirolaš sámi guovlluin ovdalgo sáhttá álggahit ruvkedoaimma. Nu čilge Rune Sverre Fjellheim, gii lea lávdegotti sámi lahttu. Minerálalávdegoddi lea guokte jagi bargan evttohusain, mii lea gulaskuddamiin suoidnemánu 1. beaivvis skábmamánu 1. beaivái.

 • Samer blir bedt om å holde munn

  Festivalsjef Sandra Márjá West, leder for Samerådets kulturavdeling, Christina Hætta og sametingspresident Silje Karine Muotka kjenner seg igjen i samiske artisters fortelling om koftekrav.

  – Det er ikke få konferanser der det samiske blir usynliggjort. Man snakker om hydrogenfabrikker, kraftlinjer, mineralvirksomhet og det grønne skiftet, men gir ikke ordet hverken til samiske artister eller politikere.

  – Men når middagen kommer, blir det gjerne servert reinfilet og multebær og underholdt av en joik. Da slipper vi til, sier Muotka til VG.

  Sametingspresident Silje Karine Muotka
  Foto: Åse M.P. Pulk / Sámediggi
 • Árktalaš ráđđi joatká Ruošša haga

  Árktalaš ráđđi joatká doaimmaidis muddejuvvon dásis. Čieža riikka leat mielde ovttasbarggus, muhto Ruošša ii beasa mielde, čállá Nunatsiaq News. Árktalaš ráđi čállingoddi livččii rievtti mielde galgan leat Ruoššas jagiin 2021-2023.

  Arktisk råd
  Foto: Arktisk råd