Hopp til innhold

Ingá-Máret klar for europeisk sangfinale – håper at 13 er hennes lykketall

Tretten bidrag på tretten språk konkurrerer om priser i den trettende utgaven av Liet International. Sangkonkurransen foregår i dag, fredag den 13.

Ingá-Máret Gaup-Juuso

NY VERSJON: Ingá-Máret Gaup-Juuso og hennes band stiller med en nedskalert versjon av «Dovdameahttomii». I Sámi Grand Prix hadde de flere musikanter og joikere med.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Jeg har egentlig ikke noe forhold til tallet 13, og bare gleder meg til dagens konkurranse. Håper det blir er stor opplevelse og at 13 er mitt lykketall, sier Ingá-Máret Gaup-Juuso.

Tallet 13 blir i vestlig kultur forbundet med ulykker og overtro. Dette har bakgrunn i Det nye testamentets fortelling om Jesu siste måltid, der det var 13 til bords.

– Det er jo fredag den 13. i dag. Det tenkte jeg ikke på. Uansett har det ikke noe praktisk betydning, sier Gaup-Juuso og flirer.

Inga-Maret Gaup-Juuso synger Dovdameahttumii.

Påskeaften i år vant Ingá-Máret Gaup-Juuso sangdelen i Sámi Grand Prix. I kveld deltar hun i sangkonkurransen for minoritetsspråk i Europa, Liet International.

Erfaren artist

Finalen går av stabelen i kveld kl. 19 i Schweizerhalle – Tønder Kulturhus i byen Tønder i Sønderjylland. Byen ligger nær grensen til Tyskland.

Danmark skulle arrangere Liet International for to år siden. Men to uker før finalen måtte alt avlyses på grunn av covid-19.

Ingá-Máret Gaup-Juuso på Beaivváš sámiske nasjonalteater

Ingá-Máret Gaup-Juuso har et stort skuespillertalent. Det har gitt henne fremtredende roller i Beaivváš samiske nasjonalteater.

Foto: Aslak Mikal Mienna / Beaivváš

Det er en erfaren artist som representerer Sápmi i denne sangkonkurransen.

Sangeren, joikeren og reineieren fra Kaaresuvanto i Enontekis i Nord-Finland har en allsidig artistkarriere bak seg. Gaup-Juuso har blant annet hatt flere store roller i Beaivváš samiske nasjonalteater.

I 2016 etablere Ingá-Máret Gaup-Juuso bandet Tundra Electro sammen med den norske musikeren og komponisten Patrick Shaw Iversen.

– Planen var at vi skulle være i studio nå på våren. Så ble jeg med i Sámi Grand Prix og vant. Derfor blir det deltakelse i Liet International i stedet. Opptakene til det nye albumet får vente til senere, sier Gaup-Juuso.

Gaup Juuso er med fordi hun vant samisk grand prix 2022 nylig.

– Fin anledning til å markere seg

Liet International 2022 blir sendt direkte på TV i Danmark og flere andre europeiske land. I tillegg blir konkurransen strømmet direkte på internett.

– Det er en fin anledning til å markere seg som artist. Da er det fler som blir kjent med sangen og joiken min, sier Gaup-Juuso og stråler som en sol.

Hvordan tror du det går i kveld?

– Det vet jeg ikke. Jeg håper vi får til en god opptreden og at mange liker det vi presterer. Jeg har lyst til å vinne, men jeg vet at de andre artistene også tenker på det samme, sier Gaup-Juuso ydmykt.

NRK streamer konkurransen ikveld, og den kan du se på NRK Sapmis nettside klokken 19.00.

Uffe Iwersen

LOVER FEST: Lokal koordinator i Liet 2022, Uffe Iwersen, sier at det blir mye bra og variert musikk. – Det blir alt fra visesang til hardrock, altså en skikkelig festaften, sier Iwersen.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Disse artistene deltar:

Adri de Boer (Friesland, Nederland) – «Bliuw mar by my»

Billy Fumey (Francoprovençal – Frankrike) – «U Port Titi»

Carolina Rubirosa (Galisia – Spania) – «O teu camiñar»

Die Tüdelband (Tyskland) – «Wenn ik enen Wunsch harr»

Doria (Korsika – Frankrike) – «ROMA»

Emanuele Pintus (Sardinia – Italia) – «Genia»

Ingá-Máret Gaup-Juuso (Sápmi – Finland) – «Dovdatmeahttumii»

Jimi Henndreck (Südtirol – Italia) – «Heihupfa»

Martin Hørløck (Nordschleswig – Danmark) – «Lied»

Martje Johannsen & Christoph Hansen (Nord-Friesland – Nederland) – «Maleen»

Roger Argemí (Catalonia – Spania) – «La contradicció»

Sofi and the Baladis (Hebraisk – Israel) – «Rebutalla»

Yourdaughters (Tyskland) – «Hudsult»

Korte nyheter

 • Jan-Helge Balto (70) vant norgesmesterskapet i NM Maraton

  Jan-Helge Balto (70) kunne denne helgen kalle seg norgesmester, etter at han vant maratonløpet i sin klasse.

  – Det gikk jo veldig bra selv om det var litt tung mot slutten, forteller en fornøyd Balto til NRK.

  Balto, som representerte Sirma IL, vant i klassen 70 til 74 år, og forteller at dette ikke var første NM-seieren.

  – Dette er femte gang jeg vinner et NM Maraton i min klasse, så det er jo veldig gøy, sier Balto.

  NM Maraton ble i år arrangert i Knarvik, utenfor Bergen.

  Jan-Helge Balto under NM Maraton 2024
  Foto: Privat
 • Stuorra eamiálbmot luossadeaivvadeapmi čakčat

  Sámediggi Norggas ja Sámiráđđi lágideaba «2nd International Gathering of Indigenous Salmon Peoples» čakčat Kárášjogas.

  Deaivvadeapmái čoahkkanit davveguovlluid luossaálbmogat juohkkin dihte máhtu, vásáhusaid ja digaštallat eamiálbmot hálddašeami.

  – Luossabivdu lea giddejuvvon Deanučázadagas jo njealját geasi. Luossanálli lea garra deattu vuolde miehtá davviguovlluid. Mis lea dárbu dakkár deaivvadeapmái gos beassat juohkit dieđuid ja vásáhusaid eará eamiálbmogiiguin, dadjá sámediggepresideanta Silje Karine Muotka.

  – Ođđa guollešládja, ruoššaluossa, uhkida luossajogaid Sámis, ja orru ahte jogaid ekovuogádaga rievdama ii leat vejolaš bissehit. Dát deaivvadeapmi lea buorre liiban oahppat nubbi nuppis eamiálbmotluossahálddašeami ja -máhtu birra, ja maiddái mo mii buoremusat sáhttit ávkkástallat dáinna ođđa guollešlájain, dadjá Áslat Holmberg, Sámiráđi ságadoalli.

  «2nd International Gathering of Indigenous Salmon Peoples» lágiduvvo čakčamánu 30. beaivvi rájes golggotmánu 2. beaivvi rádjai Kárášjogas Sámedikkis. Deaivvadeapmái bohtet 80 oasseváldi Sámis, Canadas, USAs ja Ruonáeatnamis.

  Dát deaivvadeapmi lea čuovvuleapmi vuosttaš International Gathering of Indigenous Salmon Peoples mii lágiduvvui Musqueam-álbmoga eatnamiin, Vancouveris Canadas 2022:s.

  Silje-Karine-Muotka-Sametinget-bak-seg
  Foto: Håkon Mudenia / NRK
 • Lakseurfolk møtes i Karasjok til høsten

  Sametinget i Norge og Samerådet arrangerer «2nd International Gathering of Indigenous Salmon Peoples» til høsten i Karasjok.

  Lakseurfolk vil møtes for å utveksle kunnskap, dele erfaringer og diskutere forvaltning av laks fra et urfolksperspektiv.

  – Laksefisket i Tanavassdraget er stengt den fjerde sommeren på rad. Laksebestanden er under hardt press rundt hele den nordlige halvkule. Vi trenger å møtes for å dele kunnskap og erfaringer med andre urfolk, sier sametingspresident Silje Karine Muotka.

  – Denne samlingen er en utmerket mulighet til å lære fra hverandre om urfolks lakseforvaltningstradisjoner og -kunnskap, men også hvordan nye arter kan benyttes som ressurser, legger Aslak Holmberg til, president i Samerådet.

  Arrangementet vil finne sted på på Sametinget i Karasjok 30. september–2. oktober, og rundt 80 deltakere fra Sápmi, Canada, USA og Grønland vil være representert.

  Samlingen er en oppfølging av den første« International Gathering of Indigenous Salmon Peoples», som ble holdt i Musqueam-folkets områder i Vancouver, Canada i 2022.

  Aslak Holmberg
  Foto: Piera Heaika Muotka