Hopp til innhold

Disse er Fosen-aksjonistene

De satte livene sine på vent for å aksjonere og flere av dem brøt loven for første gang. Dette tenker de om aksjonen nå.

Loga sámegillii dás.

1jjRAJjtu1Y

REGJERINGSKVARTALET: I åtte dager aksjonerte samer fra Norske Samers Riksforbund (NSR) og medlemmer av Natur og Ungdom (NU) mot at turbinene fortsatt står 500 dager etter Høyesterett avsa sin dom.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Det var flere aksjonister som var med på å starte Fosen-aksjonen, Aslak Heika Hætta Bjørn, Aleksander Rosenweil Snarheim, Kátjá Rávdná Broch Einebakken, Lars-Bjørnar Nøsten Knutsen, Márjá Karlsen og Petra Laiti.

Les om aksjonistene som ble båret ut av Olje- og energidepartementet her:

Aktivister samlet inne hos OED 23. feb. 2023

– Jeg skulle ønske vi ikke hadde behøvd å gjøre dette, men vi må. Vi må kjempe for vårt folks eksistens.

Mikael Hætta og Therese Olsen på gulvet inne på OED.

– Selv om det skjer på Fosen nå, så betyr det ikke at det ikke kan skje i området jeg tilhører. Det er jo en samisk sak, det handler om vårt folk og våre landområder.

Aksjonister fra Natur og ungdom og Norske Samers Riksforbund Nuorat blokkerer inngangene til Olje- og energidepartementet mandag morgen. Bakgrunn for aksjonen er at vindturbinene på Fosen som Høyesterett har sagt at er ulovlige ikke er revet. Foto Ole BergRusten NTB

– Derfor er det veldig viktig å vise staten at vi fortsatt er her, og at vi ikke kommer til å gi opp så lett, sier Mihkkal.

Les om en annen aksjonist.

Fosen aksjonister på gulvet inne på OED.

– Jeg havnet fort i en boble hvor hele livet mitt bare handlet om denne saken og denne aksjonen.

– Akkurat da jeg var i Oslo, så føltes det som at vi hadde veldig godt samhold. Mens nå i ettertid, så føler jeg på at det er krefter som prøver å skape mer splittelse.

Mikael Hætta og Therese Olsen på gulvet inne på OED.

– Jeg har jo nesten en slags separasjonsangst fra de jeg var med i Oslo. Det føles veldig rart å måtte stå i det uten de rundt meg, sier Therese.

Les om en annen aksjonist.

Hun opplever at samer har mange kamper å kjempe, og det betydde mye for henne å se at flere støttet aksjonen.

følelser

– Noen dager føles det veldig tungt og jeg tenker at det ikke går an å leve sånn. Men sånn er livet når man er en person som ikke tåler urett.

– Tiden etter aksjonen har vært veldig merkelig. Så klart har det vært gode dager også, men rett etter aksjonen følte jeg meg veldig tom.

Demonstranter fosen

– Nå tror jeg at vi klarer å mobilisere Sápmi mye raskere enn vi gjorde da. Jeg er klar for å aksjonere igjen, og det vet jeg at flere andre også er, sier Elle Rávdná.

Les om en annen aksjonist.

Støtteaksjon for Fosen Elle Risten

Slik som hennes tippoldemor, Elsa Laula Renberg, kjemper hun for samiske rettigheter.

Fosenoedslitneaksjonister

– Ingen av oss trodde aksjonen skulle vare så lenge som den gjorde. Det ble ganske tungt i lengden, så hver gang vi fikk støtte hjalp det veldig mye, forteller Elle Risten.

Les om en annen aksjonist.

Ansvarlig for sikkerhet og HMS får dele ut kaffe til aksjonistene ved OED.

Hun var sikkerhetsansvarlig for aksjonen og oppfordret med-aksjonistene sine til å rasjonere mat, spare på kreftene sine og bevege seg minst mulig.

– Det å skulle si det i en situasjon når du har ansvar for sikkerheten, det har jeg hatt så mye dårlig samvittighet for.

I tidsrommet mellom kl. 11.40-12.40 på fredag åpnet Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS) for å levere mat og drikke til demonstrantene.

Denne båtdoen ble brukt av Fosen-aksjonistene 23. februar inne på OED mellom 08.30 og 16.00. Nå står den på Natur og Ungdoms hovedkontor i Oslo.

– Jeg regnet med at vi ikke skulle få tilgang på å bruke do, så jeg hadde kjøpt en bærbar båt-do som vi hadde med oss inn i lobbyen og da vi ikke fikk lov til å bruke toalett så tisset vi der, forteller Mari.

– Det gjorde jo at vi til slutt presset DSS så mye at de lot oss bruke toalettene og det gjorde også at vi fikk tilgang på vann. Og det var jo helt vitalt. Vi hadde ikke kunnet være der i så mange dager hvis vi ikke hadde hatt vann, forteller Mari.

– Demonstrantene ble bedt om å ikke bruke sitt medbrakte toalett. Da de allikevel begynte å bruke det, valgte DSS å åpne toalettet i resepsjonen. Toalettet for besøkende til resepsjonen i Akersgata 59 er låst, og vanligvis tillates ikke demonstranter å benytte dette.

Det svarer presseansvarlig Espen Evensen i Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS) i en e-post til NRK.

Les om en annen aksjonist.

Ida Helene Benonisen

Det er ekstra viktig for Ida Helene å kjempe for samiske rettigheter. Hun har selv har kjent på fornorskningens konsekvenser.

– Denne kampen er viktig for reineierne på Fosen, demokratiet og våre menneskerettigheter. Jeg vil bidra slik at andre ikke blir fornorsket, som jeg og min søster har blitt.

Ida Helene Benonisen

Midt under okkupasjonen fikk hun ta på seg sin aller første kofte. Den ble ferdigsydd av hennes slektning som satt utfor og siden smuglet inn i departementet.

– Det er en så konkret og synlig måte å komme hjem på, sier Ida Helene.

Les om en annen aksjonist.

Jon Anta Eira Åhren politiijabiillas.

Under Fosen-aksjonen begikk Jon-Anta Eira-Åhrén (21) sitt første lovbrudd. Bildet av det gikk viralt og nådde helt til Japan.

– Det er rart å tenke på at det bildet skulle bli så stort, at folk delte det overalt, sier den unge reindriftslærlingen.

Jon Anta Eira Åhrén

Men han mener saken han kjempet for var såpass viktig.

– Jeg kan bare forestille meg hvor tungt det må være for Fosen-samene å se vindturbinene hver dag, og vite at de har vunnet i Høyesterett uten at det får følger. Man må ha god psyke for å klare det, sier han.

Les om en annen aksjonist.

Fosen-aksjonistene vever inne på OED.

Lederen i Natur og Ungdom, Gina Gylver, forteller at det er viktig at miljøbevegelsen og samer står sammen.

– Det er jo et evig press fra alle kanter ifra hele landet. Særlig i Sápmi. Det er jo ikke sånn at vi nå har vunnet, verken Fosen-saken eller alle de andre utbyggingsprosjektene som truer sårbar natur og menneskerettigheter.

Hun forteller at en stor del av Natur og Ungdoms rolle under aksjonen var å være et støtteapparat og sørge for at det var så trygt og godt som mulig.

– Jeg har jo blitt arrestert to ganger før. Så jeg var jo litt forberedt på hvordan det kom til å være. Også vet jeg at det er tyngre og annerledes for de samiske aktivistene som kjenner dette mye mer på kroppen, det blir så personlig og eksistensielt, sier Gina.

Les om en annen aksjonist.

For Ole var Fosen-aksjonen en måte å gi tilbake på.

IMG_1833

Det samiske har vært tett på i oppveksten hans i Dividalen. Hver sommer flytter reindriftssamer fra Karesuando til Dividalen og de har blitt gode venner.

Fosen aksjonister på gulvet inne på OED.

Han trekker frem at saken er personlig for ham fordi halve slekta hans kommer fra Åfjorden i Fosen-området, men at han først og fremst deltok i solidaritet.

– Selv om kampen ikke er over i det hele tatt, så klarte vi i hvert fall å runde det av for vår egen del. Nå er det de voksne sin tur, mener Ole.

Les om en annen aksjonist.

– Å gå fra politistasjonen kl. 04 på natta til Natur og Ungdoms kontor for å kle på oss mer og spise noen skiver, før vi gikk i samlet tropp tilbake til OED for storaksjon mandagsmorgen, husker hun spesielt godt.

– Arrestasjonen var som tennvæske på bålet og ga motivasjon til å fortsette, forteller Elise.

Les om en annen aksjonist.

Aksjonerte ved Olje- og energidepartementet

Rasmus anser seg selv som aktivist og har vært aktiv i ungdomspolitikken helt siden han var 13 år.

– Jeg er jo ikke same selv, så for meg handler det mer om det vernet av menneskerettighetene.

– Men så er det veldig godt å se at nå har andre grupper i samfunnet også våknet opp litt og er med oss i den bevegelsen, sier Rasmus.

Les om en annen aksjonist.

Demo OED

Hun reiste fra juss-studiet i Tromsø for å aksjonere og ble en av aksjonens frontpersoner.

Aasland snakker med aksjonistene Ella Marie Hætta Isaksen 500 dager

– Våre krav er at vindturbinene på Fosen rives og at landet tilbakeføres til Fosen-samene. Dette er et pågående menneskerettighetsbrudd, vindturbinene skulle aldri vært satt opp.

Jonas Gahr Støre og Elle Márgget Nystad

Både under og etter aksjonen har hun hatt flere møter med ministere.

Fovsenákšunistat Sámedikkis. Elle Rávdná Nkkljrvi Elle Nystad ja Beaska Niillas.

– Jeg er veldig stolt over at vi hadde et så godt samhold. Sammen viste vi at vi kan få til hva som helst, sier Elle.

Les om en annen aksjonist.

Ella Marie Hætta Isaksen gråter når lillesøster blir båret bort

– Jeg har trent på dette i mange år, men har aldri opplevd å bli arrestert eller båret bort av politiet. Så dette blir første gang for min del, sa Ella Marie til NRK torsdag, 23. februar.

Ellos eatnu La elva leve

I filmen «La elva leve» om Kautokeino-Alta vassdragskampen for litt over 40 år siden, spiller hun rollen som «Ester».

Her er hun en av de samiske aksjonistene som sultestreiket foran Stortinget.

Ella Marie Hætta Isaksen

Kun noen uker etter filmpremieren var hun sentral i den største samiske rettighetskampen siden Kautokeino-Alta vassdragssaken.

Ella Marie utenfor slottet

Etter åtte dager med protester i Regjeringskvartalet, avsluttet Fosen-demonstrantene utenfor Slottet fredag, 3. mars.

De hadde mobilisert folk fra hele landet og samlet seg utenfor slottet.

Ella Marie Hætta Isaksen

På spørsmål om det blir flere aksjoner svarer hun at de ikke utelukker noen alternativ.

– Hva som helst kan skje, og det kan godt være at vi må aksjonere igjen, svarer Ella Marie.

Gå tilbake til toppen.

Flere av bildene i denne saken er tatt av aksjonistenes fotograf, Rasmus Madsen Berg.

Det var flere som var med på å starte Fosen-aksjonen, men NRK har valgt å fortelle om de som ble båret ut av Olje- og energidepartementet.

For ordens skyld opplyser NRK om at Ella Marie Hætta Isaksen er tilknyttet NRK gjennom podkasten «Gozuid Alde» og Ida Helene Benonisen er tidligere ansatt ved NRK. De har ikke vært delaktig i noen redaksjonelle vurderinger.

Les også Derfor demonstrerte de mot Olje- og energidepartementet

Aksjonist med megafon

Korte nyheter

 • – Dat šaddá veadjemeahttun joatkit boazodoaluin

  Skuohtanjárgga siidii lea evttohuvvon guokte bieggafápmoprošeavtta hukset.

  NČE (Norgga čázádat- ja energiijadirektoráhta) mearridii odne ahte sii vuoruhit dáid prošeavttaid sáddet guorahallamii čakčat. Dat mearkkaša ahte Skuohtanjárggas soaitá šaddat bieggafápmorusttegat boahtteáiggis.

  Skuohtanjárgga siidda jođiheaddji, Johan Isak Eira, dadjá NRKii ahte dát lea hirbmat duođalaš sin siidii.

  – Dat šaddá veadjemeahttun joatkit boazodoaluin Skuohtanjárggas nu mo dat dál lea, dadjá Eira.

  Son lei vuordán buoret ođđasiid odne. Hammerfeasttas NČE hilgo buot fápmoprošeavttaid.

  Dál ferte siida bidjat searaid ákkastallat manin dát prošeavttat eai galgga huksejuvvot sin guovlluide.

  – Dohko ii leat sadji dákkár monsterindustriijaide ja dan mii fertet beassat čilget, dadjá Eira.

  Loga eambbo NČE vuoruhemiid birra dás.

  Johan Isak Eira
  Foto: Dan Robert Larsen / NRK
 • Vurdojuvvo šaddat 25 gráda

  Les på norsk.

  Boahttevaš beivviid galgá arvit Davvi-Norggas. Gaskavahku rievdá dálki ja dalle šaddet alla temperatuvrrat.

  Norlándda riddoguovlluin vurdojuvvo 22-23 gráda dán vahku loahpageahčen, ja Finnmárkkus ges lagabui 20 gráda.

  – Gaskavahkku eahkeda rájes šaddá hirbmat buorre dálki. Bearjadaga lea dieđihuvvon 25 gráda Nordlánddas ja Romssas, muitala meteorologa Iselin Skjervagen Meteorologalaš instituhtas.

  Romssas, Finnmárkkus ja davimus osiin Nordlánddas vurdojuvvo šaddat 25 gráda maiddái lávvardaga.

  (NTB)

  Strandnellik på Mjelle
 • Opp mot 25 grader i nord

  Loga sámegillii.

  Det vil være noen dager med regn fram til onsdag kveld i Nord-Norge. Resten av uken er det derimot meldt høye temperaturer.

  Langs kysten i Nordland er det forventet 22–23 grader mot slutten av uken, mens temperaturene i Finnmark blir nærmere 20 grader.

  – Fra onsdag kveld blir det strålende vær. På fredag er det faktisk meldt 25 grader i Nordland og Troms, forteller meteorolog Iselin Skjervagen i Meteorologisk institutt.

  I Tromsø, Finnmark og nordlige deler av Nordland ventes det temperaturer opp mot 25 grader også på lørdag.

  (NTB)

  Bugøynes
  Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK