Anders sykler 800 kilometer for å nå en samefest

Det blir nærmere to uker med blodslit med et menneskedrevet kjøretøy. Kan NRK-reporter Anders Boine Verstad (21) nå sitt mål?

Tour de Sápmi promo bilde med vei i bakgrunn og NRK-reporter Anders Boine Verstad på sykkel.

FART: For at reporter Anders skal rekke å komme seg til Márkomeannu må han tilbakelegge rundt 80 kilometer per dag på sykkelen.

Foto: Lemet Ailo Holmestrand / Colourbox/NRK

En morgen i juni kom NRK Sápmis reporter Anders Boine Verstad med en vill idé.

– Kan ikke jeg få sykle hundrevis av kilometer for å nå en festival, samtidig som jeg møter folk langs veien!?

Sjefene lo. – Dette må vi prøve!

Og nå settes altså idéen ut i livet.

NRK Sápmi skal i løpet av sommeren ut på en spennende reise. 16. juli starter reisen fra Snåsa. På veien skal vi gjennom store deler av de samiske områdene – på sykkel.

Ruten går fra Snåsa i Trøndelag nordover til Evenskjer og festivalen Márkomeannu i Troms. På reisen vil vi møte unge samer og et få innblikk i livet på stedene vi besøker.

– Jeg er spent på om jeg klarer det. Formen er ikke det den en gang var, sier Anders, som tidligere har vært aktiv toppidrettsutøver innen sykling og langrenn.

  • Du kan være med på å bestemme hva Anders skal gjøre på turen. Hva foreslår du? Bruk emneknaggen #NRKtds eller send oss en melding på Facebook eller Instagram. Søk etter NRK Sápmi

Sjekk om vi sykler forbi deg

Under kan du trykke deg gjennom vår planlagte reiserute.

Laster kart, vennligst vent...

Du som publikum har mulighet til å påvirke sykkelruten ved hjelp av avstemninger underveis på vår Instagram-konto.

– Jeg har lyst til å ta publikum med på en reise som de aldri har sett før. Drømmen er at folk slår følge på hjul og at publikum bidrar både med rutevalg, tips og bidrag, sier 21-åringen.

Kan vi slå Chris Froome?

Jo lengre ut i turen vi kommer - desto mer sliten blir vår reporter Anders.

Med seg på reisen har han mobiltelefonen som skal dras frem i passende og upassende øyeblikk. Sammen med Anders får vi oppleve både opp- og nedturer.

Når vi nå er inne på utmattelse, 25. juli kommer et av turens høydepunkt.

Denne dagen skal Anders konkurrere mot blodtrimmede syklister i Tour de France. Reporteren skal sykle mot verdenseliten av syklister som konkurrerer i Frankrike.

Kriteriene: Anders skal starte samtidig som etappen starter i Tour de France. Han skal sykle like langt. Men eliten sykler i oppoverbakke, mens Anders sykler på flat mark.

– Det blir utrolig spennende å se om jeg klarer å konkurrere mot idrettsutøvere på et internasjonalt nivå. De skal kjøre en fjelletappe mens jeg skal kjøre en flat etappe. Dersom de også skulle kjørt flatt ville de gruset meg, men her har jeg faktisk mulighet!

Hvem kommer først i mål? En mosjonist, eller Chris Froome som har vunnet treukersrittet Tour de France fire ganger.

  • Start er mandag 16. juli i Snåsa. Han må være i mål ved den samiske festivalen Márkomeannu senest lørdag 28. juli.