Demonstrerer mot omdiskutert amerikansk oljerørledning i Oslo og Bergen

Norges største miljøorganisasjoner, samiske organisasjoner og diverse artister står bak helgas solidaritetsmarkering for amerikanske urfolk.

Sarakka Gaup

Den samiske skuespilleren Sarakka Gaup er en av initiativtakerne til maskeringen som arrangeres på Operataket i Oslo på førstkommende søndag.

Foto: Camilla Andersen / Privat

– Vi må vise solidaritet for våre brødre og søstre i kampen for verne sine egne områder mot store ødeleggelser. Det passer bra med et slikt arrangement nettopp denne helgen fordi det er så mange samer her i Oslo på grunn av Oslo World Music Festival, forklarer mediekontakt Sarakka Gaup til NRK.

Operataket midt i sentrum av Norges hovedstad er stedet for markeringen i Oslo søndag 6. november. Arrangementet i Bergen foregår på lørdag 5. november i Torgallmenningen.

Aili Keskitalo

Sametingspresident, Aili Keskitalo, er en av appellantene under markeringen i Oslo

Foto: Vaino Rensberg / NRK

Appellanter er sametingspresident i Oslo er Aili Keskitalo (NSR), NSR-leder Beaska Niillas, Sara Marielle Gaup Beaska (joiker og aktivist), Ingrid Skjoldvær (leder i Natur og Ungdom) og Aslak Heika Hætta Bjørn i hardcore-bandet «Ondt blod».

Organisasjoner som stiller seg bak markeringen:

Natur og Ungdom, Naturvernforbundet, Greenpeace, Framtiden i våre hender, World Wildlife Fund (WWF), Sosialistisk Ungdom, Rød Ungdom, Norske Samers Riksforbund og Noereh.

– Norske selskaper må trekke seg ut

Oljerørledningen til 30 milliarder kroner vil bli 1900 kilometer lang, og gå gjennom de fire amerikanske delstatene Illionois, Iowa, Sør-Dakota og Nord-Dakota.

Det skal pumpes omtrent en halv million fat råolje per døgn ut av feltet, og norske investorer er med.

  • DNB har gitt et lån på 2,8 milliarder norske kroner.
  • Oljefondet, Pensjonsfond utland, har investert 10,3 milliarder i aksjer og rentepapirer i fem selskaper som er bak prosjektet.

De norske involveringene har ført til protester både fra politiske partier og andre aktører i samfunnsdebatten. Tidligere denne uka ba SV både DNB og Oljefondet om å trekke seg ut av prosjektet.

– Der er jeg helt enig. De må trekke seg ut fra dette prosjektet, sier Beaska Niillas. Han er leder i Norske Samers Riksforbund (NSR) og er en av talerne i Oslo-arrangementet.

Beaska Niillas

NSR-leder Beaska Niillas støtter kampen mot at oljerørledningen Dakota Access skal gå over hellig urfolksland.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Finansminister Siv Jensen (FrP) har også fått spørsmål om Oljefondets investeringer i Dakota Access fra SV og Miljøpartiet De Grønne (MDG).

– Det nytter å protestere

NSR-lederen sier at det absolutt nytter å holde et slikt arrangement i Norge, til tross for at både Oslo og Bergen geografisk ligger langt fra USA og Standing Rock.

– Norske økonomiske interesser er sterkt inne i bildet her. Overfor dem har vi muligheten til å si at nok er nok og de vil lytte. Nå er det på tide å si stopp, forklarer Beaska Niillas.

Han har også stor tro på at protestene i USA vil føre til et positivt resultat for urfolkene.

– Slike protester fører av og til frem. Sist det skjedde var da store protestaksjoner førte til at Keystone XL ble stoppet. Da var det en lignende folkebevegelse med støtte fra internasjonale organisasjoner som kjempet imot. Da måtte president Obama til slutt gripe inn og stoppe det hele på grunn av de enorme protestene.

Keystone XL er en oljerørledning som skulle bygges fra Canada til Houston i Texas, USA. Denne 1,700 miles (2.735 km) lange oljerørledningen satte Obama-administrasjonen en stopper for i november 2015. Nå er hele prosjektet skrinlagt.