NRK Meny
Normal

Ble frarådet å lære seg samisk

– Lær deg heller tysk eller andre fremmedspråk, var oppfordringen Asgeir Fagerli Langberg (24) fikk da han gikk på grunnskolen.

Samepolitisk utvalgsmøte

FORBEREDER EVALUERING AV SAMISK: Samepolitisk utvalg og leder for samisk språksenter drøftet torsdag hvordan evalueringsarbeidet om samisk språk i Kåfjord kommune skal gjennomføres. Asgeir Fagerli Langberg er yngste medlem i utvalget

Foto: Klemet Anders Sara / NRK-Sápmi

Oppfordringen kom fra samisktalende.

Asgeir Fagerli Langberg

HÅPER PÅ GOD EVALUERING: Asgeir Fagerli Langberg mener det er viktig å få en målrettet evaluering av samisk språkbruk i Kåfjord kommune.

Foto: Privat

– De mente at jeg hadde mer bruk for tysk eller andre fremmedspråk enn samisk, fortalte Asgeir Fagerli Langberg på møtet i Samepolitisk utvalg i Kåfjord torsdag. Langberg er det yngste medlemmet i utvalget.

  • Hør:

I oppveksten hørte han samisk av både foreldre, besteforeldre og andre i omgangskretsen. Nå vil også han lære seg samisk språk.

Samepolitisk utvalg drøftet hvordan samisk språkevaluering skal gjennomføres i kommunen. Det er de som skal lage rammene for evalueringen.

– Lytt til ungdommen

Fagerli Langberg mener det vil være viktig å lytte til også barn og unge i evalueringsarbeidet, hvordan de opplever bruk av samisk språk nå.

– Men også språksituasjonen på barnehager og skoler må vektlegges. Det vil være viktig å finne ut hva som kan bli bedre, mener Langberg.

Lars Nilsen

UTVIKLINGSMULIGHETER: Utvalgsmedlem Lars Nilsen er ikke enig med dem som hevder at samisk er i ferd med å dø ut i Kåfjord. Evaluering kan bidra til språkutvikling, mener Nilsen.

Foto: Klemet Anders Sara / NRK-Sápmi

Idag gis det tilbud i samisk på Riebangárdi, samiskavdelingen ved Fossen barnehage. Språkutvalget ønsker at alle de tre barnehagene som finnes i Kåfjord, setter fokus på samisk språk.

Utvalgsmedlem Lars Nilsen mener det er viktig med evaluering av samisk språk i kommunen. Han er ikke enig med dem som hevder at samisk språk holder på å dø ut i Kåfjord.

– Målet med evalueringen må være finne ut hvordan språket kan videreutvikles, mener Nilsen.

Samisk viktig i ung alder

Asgeir Fagerli Langberg ønsker flere arenaer hvor man kan lære eller friske opp bruken av samisk. Selv forstår han en god del samisk, men som andre ungdom så tør han ikke å bruke det.

Langberg håper at voksne som kan språket, snakker på samisk med barna sine slik at de lærer seg språket i tidlig alder.

– Det er viktig å bruke de eldre i oppbyggingen av språket, slik at unge og eldre kan samles i språkarenaer. Da blir det også med tid og stunder mer naturlig å bruke samisk i dagligtale, sier Langberg.

Møte med de unge og eldre

Samepolitisk utvalg skal ha møter med etatslederne i kommunen, samt eldre- og ungdomsrådet før evalueringen igangsettes neste år. Utvalget synes det er viktig å ta med andre til råds før man iverksetter et slikt viktig arbeid.