NRK Meny
Normal

– Brasil gambler med energien

I et område hvor vannstanden i elva varierer stort, planlegger Brasil å bygge verdens tredje største demning.

Belo Monte, Xingu, Bacaja-stammen

Oversikt over ladnsbyen til Bacaja-stammen ved Xingu-elva.

Foto: RICARDO MORAES / Reuters

Diskusjonen om hvorvidt Belo Monte-demningen i Xingu-elva skal bygges eller ikke, er en episk kamp mellom de som elsker landet sitt og de som heller vil ha utvikling.

En vitenskapelig rapport, som ble offentliggjort for for halvannen uke siden, viser imidlertid at det er noe som er helt ved det å bygge demningen nettopp i den østlige delen av Amazonas.

Her satser nemlig Brasil sin energifremtid på en rådyr vannkraft-installasjon i en region hvor det holder på å bli stadig minkende vannstand, skriver globalpost.com .

En effekt av klimaendringer

Rapporten er publisert i det vitenskapelige bladet Science, nevner ikke demningen spesifikt. Den dokumenterer i stedet at det for andre gang i løpet av fem år har vært hundreårs-tørke i Amazonas-bassenget. Det er et argument for hvordan klimaendringene påvirker regionen.

Xingu-elva der Belo Monte-dammen skal bygges
Foto: RICARDO MORAES / Reuters

– Denne rapporten er et bevis på antydningene om at tørken vil komme oftere og oftere, sier Simon Lewis. Han er økolog ved University of Leed i Storbritannia og forfatter av rapporten.

– Det er grunn til bekymring hvis dette passer inn i det som kommer frem i de mest sofistikerte klima-modellene, og den forskningen som ble publisert før disse to tørkeperiodene skjedde, sier Lewis.

Foster Brown er miljøforsker ved det føderale universitetet i delstaten Acre i Brasil, og han deler bekymringene til Lewis. Brown er også bekymret for at klimaendringene kan være med på å ødelegge den forventede nytten av en eventuell Belo Monte-demning.

– Det er en stor fare for at vi kommer til å bygge en ekstremt dyr hvit elefant, advarer Foster Brown.

Presset på Brasil er imidlertid stort for å øke energiproduksjonen i landet. Målet er å få flere millioner mennesker ut av fattigdommen, og det er et enormt behov for å bedre infrastrukturen for å møte behovene i den stadig voksende økonomien.

Kjendisenes kamp mot Belo Monte

Internasjonale kjendiser har i flere år kjempet side om side med urfolk og miljøvernere mot Belo Monte-demningen.

James Cameron

Filmregissør James Cameron.

Foto: Dan Steinberg / Ap

Rockestjernen Sting, filmregissøren James Cameron og skuespilleren Sigourney Weaver vært med på å gjøre kampen mot monsterdemningen kjent for omverdenen.

– Dette kommer til å bli en økologisk katastrofe. Dette er som et "Avatar" som skjer i virkeligheten, advarer den kjente "Avatar"-regissøren.

De første demninngsplanene kom allerede på 1970-tallet.

I 1989 spilte Sting en sentral rolle i en kampanje for å overtale internasjole finansiører om ikke å bevilge midler til prosjektet.

Sting og Raoni

Sting og høvding Raoni.

Foto: STRINGER/BRAZIL / REUTERS

Han reiste verden rundt sammen med høvdingen i Kayapo-stammen Raoni Mekytire, og duoen fikk store overskrifter i mange land for deres kamp mot den planlagte dammen i Xingu-elva.

Det er den nylig avgåtte presidenten Luiz Inacio Lula da Silva som like før hans presidenttid gikk ut presset på for å få fortgang i utbyggingen.

Nå er det imidlertid opp til etterfølgeren Dilma Rousseff å virkeliggjøre prosjektet. Og hvis det skjer, ja da har både Sting, James Cameron, høvding Raoni og andre motstandere tapt. Det samme vil de unike kulturene som stammene i området representerer gjøre, skriver The Telegraph .