NRK Meny
Normal

"Kan tekst skrevet for mer enn 5000 år siden fortelle oss noe i dag?"

På lørdag viser Beaivváš for første gang forestillingen “Jeg er Inanna”/”Mun lean Inanna” i Alta.

Mun lean Inanna

Skuespiller Anitta Suikkari fremfører monologen i forestillingen 'Jeg er Inanna/Mun lean Inanna'.

Foto: Aslak Mikal Mienna

Sceneteksten/ monologen er bygd over originale kileskrifter fra Sumer, dramatisert av Anitta Suikkari og Rawdna Carita Eira, og oversatt/gjendiktet til samisk av Britt Inga Vars i samarbeid med dem. Regi er ved Haukur J. Gunnarsson, og monologen fremføres av Anitta Suikkari.

Om forestillingen

Mun lean Inanna
Foto: Aslak Mikal Mienna

Kan tekst skrevet for mer enn 5 000 år siden fortelle oss noe i dag? I noen av de eldste skriftene verden kjenner til, nedtegnet i kileskrift i Sumer mer enn 3000 år før vår tidsregning, der stiger hun frem; Inanna – dronningen over himmelen og jorden. Gudinnen som bringer brennende kjærlighet og nådeløs destruksjon til verden.

Myten tar oss med på en ung kvinnes reise mot modenhet og visdom, hennes kamp for likeverd og søken etter det ukjente, men viser oss også en historie om natur og sivilisasjon som braker sammen og ødeleggelsen som oppstår i kjølvannet av at balansen forrykkes.

Mun lean Inanna
Foto: Aslak Mikal Mienna

Det er en historie om kjærlighet, higen etter visdom og balanse, og kanskje er det også en historie om verden gjennom alle tider. En historie som ligger i forkant av Bibelen, i forkant av Koranen og i forkant av de myter den vestlige sivilisasjonen bygger på i dag.

Samarbeid med Åpne hus miljøsirkus 2014

Forestillingen er på Alta Kultursal kl. 16:00. Til premiéren i Alta er det fri inngang og forestillingen vises i et samarbeid med arrangementet Åpne Hus Miljøsirkus 2014 Grønn Finale i Alta, der Beaivváš også er aktiv deltaker i, i tillegg til med den nevnte forestilling – forestillingen er del av programmet til nevnte arrangement. Dagen før, fredag 13. Juni kl. 12:00 er det generalprøve på Kulturhuset i Kautokeino.