Hopp til innhold

Fikk skolefri for å demonstrere

Dette reagerer reineierne på Hinnøya sterkt på. Demonstrasjonen støttet nemlig etablering av et stort friluftsområde i deres reinbeiteland.

Barn i demonstrasjon
Foto: Sander Andersen / NRK

SE VIDEO: Reagerer på at barn ble brukt i demonstrasjon

– Det er greit at folk stiller opp foran rådhuset, og protesterer mot reindrifta, men jeg synes det er helt uakseptabelt at man stimulerer barn til å jobbe mot reindrifta, sier reineier Arild Inga.

Reindriftssamen Arild Inga

Dette viser helt klart hvordan det er å drive reindrift her i kommunen, sier reineieren Arild Inga.

Foto: Sander Andersen / NRK

Vil ha 600 nye fritidseiendommer

I Lødingen i Nordland møtte rundt 200 personer fram utenfor rådhuset til støttedemonstrasjon for utbyggingsplanene til det nedlagte Nes Fort. Som en del av markeringen sang barnehageunger Lødingensangen.

Nes Fort brukes ikke lenger av Forsvaret, og en privat utbygger har planer om å legge til rette for 600 fritidseiendommer, kunstig øyrike og turistanlegg.

Fikk fri fra skolen for å demonstrere

Blant demonstrantene var det barn fra både barnehage og skole somk hadde fått fri for å delta i demonstrasjonen. Dette synes reineierne er helt uakseptabelt, og et klart signal fra Lødingen kommune.

– Det er så sterkt signal at vi ønsker å trekke oss ut av reindrifta. Dette viser helt klart hvordan det er å drive reindrift her i kommunen, sier Inga.

Ordfører i Lødingen, Vibeke Tveit

Ordfører Vibeke Tveit gjorde det klart at det ikke ble demonstrert mot reindriften, med for utbygging av kommunen.

Foto: Sander Andersen / NRK

– Kommunen står ikke bak

Kommuneledelsen avfeier påstandene fra Inga.

– Det som skjer her er ikke organisert på kommunenivå. Det er enkeltindivider som har tatt initiativ til dette. Noen vinkler dette som at det er motstand mot reindrifta, mens andre har møtt opp her for å vise at vi vil ha utvikling i kommunen, sier ordfører i Lødingen kommune, Vibeke Tveit.

Utviklinga i kommunen ser likevel ut til å bare ha negative konsekvenser for reindriftsnæringen. Reindrifta på Hinnøya har flere ganger de senere årene måttet gi fra seg områder til både Lofast og turistforetak.

– Det er et stort press på reindriftas arealer overalt, også i dette området. Og skal vi se for oss en reindrift i framtida, må man sikre at reindrifta har alle årstidsbeitene, sier Kristina Johnson Eira, nestleder i områdestyret for Troms reinbeitedistrikt

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK