Avslag til Utmarksdomstolen

Reindriftas advokat Geir Haugen mener at samisk bruk av Stjernøya kan skape eiendomsrett.

Kart Stjernøya

Reindrifta ville eie arealer på Stjernøya i Finnmark, men fikk avslag.

Foto: NRK

Reindriftas advokat Geir Haugen er ikke så veldig ovverrasket over at Finnmarkskommisjonen avviste reindriftas krav om eiendomsrett over arealene på Stjernøya.

– Jeg er selvfølgelig skuffet, man kanskje ikke så veldig overrasket, og en grunn til det er jo det at mine parter ikke fikk anledning til å bruke advokat, da måtte de i tilfelle betalt det selv, og det er klart at det blir altfor dyrt å engasjere en advokat i en så omfattende sa, sier Haugen til NRK Sápmi.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Advokat Geir Haugen

Reindriftas advokat Geir Haugen er ikke overrasket over Finnmarkskommisjonens avslag.

Foto: NRK/Brennpunkt

Reindrifta har ikke fått medhold i sine krav om eiendomsrett til Stjernøya i Vest-Finnmark.

Det ble klart etter at Finnmarkskommisjonen offentliggjorde sin rapport om eiendoms og bruksrett for Stjernøya og Seiland tirsdag.

Reindrifta har imidlertid bruksrett i området.

Haugen sŧynes det er svært uheldig at man ikke får anledning til å bruke juridisk bistand, og få dekket utgiftene til dette.

– Særlig på bakgrunn av at grunneiere i hele landet forøvrig gjennom disse utmarkskommisjonene har fått dekket sine utgifter til juridisk bistand, mens her i Finnmark så får man ikke det, sier Haugen.

Vil ha saken prøvd for retten

Aller først vil han se grundig gjennom rapporten til Finnmarkskommisjonen.

– Etter alt å dømme så vil jeg ta denne saken inn for Utmarksdomstolen når den blir opprettet snart, og den kan lett gå videre til Høyesterett, sier Geir Haugen.

Advokaten synes det er viktig at disse første sakene faktisk blir avgjort i Høyesterett, for å trekke opp retningslinjene for senere praksis.

Utmarksdomstolen for Finnmark er en domstol som i medhold av Finnmarksloven av 17. juni 2005 skal opprettes. Tvister som oppstår kan bringes inn for Utmarksdomstolen. Domstolens avgjørelser kan påankes til Høyesterett. Medlemmene i Utmarksdomstolen er ennå ikke utnevnt.

Hør saken her:

– Burde vektlagt samisk bruk

Det vil alltid være forskjellige oppfatninger om retten til å eie arealer, men Haugen mener at her burde man ha lagt mer vekt på at samisk bruk kan skape eiendomsrett.

Hvis denne avgjårelsen blir stående, så har ikke reindrifta noe særlig mer å gjøre for Finnmarkskommisjonen med hensyn til eiendomsrett, sier Haugen til slutt.

Korte nyheter

 • Balto herjet: Tok fire av fem gull

  Sandra Maria Balto, som representerer Karasjok svømmeklubb, har denne helgen tatt fire av fem gull i årsklassemesterskapet for jenter 14 i svømming. Dermed vinner hun også soleklart sammenlagt i mesterskapet i Sandnes.

  De fire gullene kom på 400 meter fri fredag, 200 meter bryst lørdag samt seier i øvelsene 100 meter butterfly og 200 meter medley søndag.

  Sandra Maria Balto tok gull i årsklassemesterskapet for 14-åringer
  Foto: Karasjok Svømmeklubb
 • Hætta Isaksen almmuha girjji

  Les på norsk.

  Sámi artista Ella Marie Hætta Isaksen, guhte lea oassin ISÁK-joavkkus ja lea oasselástan ja vuoitán Stjernekamp-ráiddu 2018:s, álmmuha su vuosttaš girjji mas lea namma «Derfor må du vite at jeg er same».

  – Mun lean nu mielahis rámis ja dá lea juoidá mainna mun lean guhká juo bargan, čállá Isaksen Instagram:as.

  Son háliida ahte girjji galgá leat veahkkin sidjiide geat eai máhte nu ollu sámi kultuvrra ja historjjá birra, seammás go son maid háliida ahte earát galget dovdat gullevašvuođa dása. Girji lea oastinláhkái golggotmánu 8. beaivve rájes.

  Bokomslaget på boken til Ella Marie Hætta Isaksen
  Foto: Cappelen Damm
 • Hætta Isaksen med forfatterdebut

  Loga sámegillii.

  Ella Marie Hætta Isaksen, kjent fra bandet ISÁK og Stjernekamp, debuterer som forfatter med boken «Derfor må du vite at jeg er same».

  – Dette er noe jeg er sinnssykt stolt av, og noe jeg har jobbed med veldig lenge, skriver Isaksen på Instagram.

  Hun håper at boken skal hjelpe de som ikke kan nok om samisk kultur og historie, samtidig som den også skal være en bok som andre kan kjenne seg igjen i. Boken er i salg fra 8. oktober.

  Bokomslaget på boken til Ella Marie Hætta Isaksen
  Foto: Cappelen Damm