NRK Meny
Normal

Årets nettlærer 2010

Mathis Persen Bongo ved Samisk høgskole i Kautokeino, ble torsdag kåret til årets nettlærer i Norge.

Mathis Persen Bongo

Mathis P Bongo fikk overlevert prisen over internett, sittende ved bålet i høgskolens kantine.

Foto: Roger Manndal, NRK

Torsdags ettermiddag satt Mathis Persen Bongo ved bålet i kantina på Diehtosiida i Kautokeino, og mottok prisen som årets nettlærer i Norge.

Selve overrekkelsen ble selvsagt foretatt live over internett, og publikum befant seg over hele landet.

Mathis Persen Bongo

Overrekkelsen ble overført live mellom utdanninsginstitusjoner i landet.

Foto: Roger Manndal, NRK

Kombinerer praksis og akademia

Utdanningsprogrammet til Mathis Bongo blir belønnet for sitt innovative system for å utnytte den nye teknologien i praktisk utdanning. I juryens dom heter det blant annet:

– Utdanningsprogrammet er tilpasset til målgruppen både i innhold og form. Han bruker teknologien på en veldig fin måte og samarbeider på tvers av fagmiljøer. Dessuten kombinerer han realkompetansen til reindriftsutøverne med akademia i sitt program. Derfor blir han belønnet med prisen for som årets nettlærer, forteller . Juryformann ved Norges forbund for fjernundervisning Ingeborg Bø.

– Veldig overrasket

Mathis Persen Bongo

- Reindriftsutøverne tar med seg forelesningene til flokken, forteller Mathis P Bongo.

Foto: Roger Manndal, NRK

Årets nettlærer selv, høgskolelektor Mathis P Bongo, sier at prisen varmer:

– Prisen betyr veldig mye for meg, og det er jo oppmuntrende at andre legger merke til arbeidet man gjør. Jeg ble veldig overrasket da jeg fikk høre at jeg skulle få prisen, veldig overrasket, og veldig glad.

Høgskolelektoren har jobbet ved Samisk høgskole siden år 2000, og det er ikke første gangen han henter en pris til høgskolen. Han var en sterk bidragsyter da høgskolen vant Kunnskapsdepartementets Utdanningskvalitetspris i 2005.

Studerer ved flokken

Mathis P Bongo sier at de har lyktes ved å tilpasse utdanningen til reindriftsutøvere som aldri tidligere har hatt muligheten til å studere, og derfor varmer denne prisen ekstra godt:

– Vi har utviklet en utdanningsmodell som er tilpasset reindriften, og er ment for aktive utøvere som er mye på fjellet og ikke har anledning å være på høgskolen. Før de drar til fjells, laster de ned forelesninger på PCen og tar den med seg. Dette fungerer veldig bra, og det studeres mye i gjeterhyttene ¨på vidda, forteller en fornøyd prisvinner Mathis P Bongo til NRK Sámi Radio.