Barca forsvarer fansens flaggbruk

Katalanernes fotballstolthet og Champions League-vinner Barcelona nekter å bøye seg for UEFA og kneble tilhengernes ytringsfrihet.

Barcelona

FC Barcelona feirer seieren over Juventus i Champions League.

Foto: OLIVER LANG / Afp

UEFA har straffet FC Barcelona med en bot på 30 000 euro, som tilsvarer 284 000 norske kroner, fordi klubbens tilhengere viftet med katalanske flagg under Champions League-finalen mot Juventus i Berlin i juni.

Klubbens president er uenig med den europeiske fotballen mektige styringsorgan, og akter å anke dommen.

UEFA idømmer straff for regelbrudd

-Barcelona har alltid forsvart og vil alltid forsvare ytringsfriheten, og har aldri nektet

Josep Maria Bartomeu

FC Barcelonas president Josep Maria Bartomeu forsvarer fansens ytringsfrihet.

Foto: LLUIS GENE / Afp

medlemmer og tilhengere å gi uttrykk for sine tanker og følelser på tribuner eller på reiser, sier klubbens president Josep Maria Bartomeu til Washington Post .

I følge UEFA har Champions League-mester, FC Barcelona, brutt styringsorganets regler, som forbyr "bruk av gester, ord, gjenstander eller andre midler for å sende meldinger som ikke passer for en sportsbegivenhet, spesielt meldinger som er av politisk, ideologisk, religiøs, støtende eller provoserende natur".

Støttet folkeavstemning om uavhengighet

Sentrale FC Barcelona-folk støttet den uformelle folkeavstemningen om Catalonias uavhengighet fra Spania som ble holdt i november i fjor.

Katalansk flagg

Her er flagget UEFA mener ikke passer for en sportsbegivenhet.

Foto: ALBERT GEA / Reuters

Klubbens tilhengere har ofte demonstrert støtte for katalansk uavhengighet, og motstand mot det de mener er Madrids undertrykking av katalanernes språk, kultur og økonomi.

FC Barcelona er kjent som det antifascistiske laget til folk som kjempet for frihet fra vold og undertrykking under general Franco, som styrte Spania med jernhånd fra 1939 til 1975.

Plystret til kongen under cupfinalen

Som om UEFA-straffen ikke var nok, står Barcelona også i fare for å bli ilagt en bot på 66 000 euro av den spanske regjeringskommisjonen mot vold, rasisme, fremmedfrykt og intoleranse i sport for tilhengernes oppførsel under finalen mot baskiske Athelico Bilbao i Copa Del Rey Cup (kongens cup).

Barcelona

Finalen i Copa Del Rey Cup har også vakt reaksjoner.

Foto: JOSEP LAGO / Afp


Under framføringen av Spanias nasjonalsang før kampstart, ble kong Felipe VI møtt av katalanske og baskiske tilskuere med vifting av katalanske flagg og "politisk motivert plystring", skriver The Telegraph .

Regjeringen vil også ilegge Athletico Bilbao en bot på 18 000 euro, og til og med det spanske fotballforbundet risikerer en bot på 123 000 euro for ikke å ha hindret flaggprovokasjonen.