Olli testet AWG-løypene

– Disse løypene er knallharde. Jeg er glad for at det ikke er jeg som skal konkurrere her, sier sametingspresidenten etter to testrunder.

Egil Olli i AWG

Sametingspresident Egil Olli er på plass i AWG-byen Grande Prairie.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Team Sapmi er nå på plass i Grande Prairie i Canada, hvor Arctic Winter Games arrangeres for 21. gang. Lekene varer fra 6. til 13. mars.

Sammen med den samiske troppen har også den sports- og trimglade sametingspresidenten i Norge, Egil Olli (60), kommet. Vi møter ham etter at han har tatt sin første testrunde i AWG-løypene.

– Mye opp og ned

Sametingstingspresidenten får seg en god latter når vi påpeker at han trimmer over alt hvor han reiser, enten på sykkel eller som nå på ski.

– Ja, jeg var og testet løypa. Jeg er glad for at det ikke er jeg som skal konkurrere her. Det er opp og ned. Enkelte steder er det værre å komme seg ned enn opp. Det er en knallhard løype, men ungdommene tror jeg vil klare dette, sier en andpusten Egil Olli.

Er det ikke mye is også enkelte steder i løypa?

– Løypene er gode. I fem-kilometeren, som jeg nå har gått to ganger, er løypa veldig fin, men som sagt er det mye opp og ned. Det betyr at man må ha krefter for å klare seg bra i denne løypa, forklarer Olli.

Deltakerflaggene til alle lagene i årets AWG er kommet på plass.

Deltakerflaggene til alle lagene i årets AWG er kommet på plass.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Arrangørene lovte jo på forhånd at løypene skal være krevende. Er det ikke slik det skal være i store mesterskap?

– Ja, det er sant og denne løypa er virkelig krevende, som sagt veldig mye opp og ned, svarer Egil Olli.

Han tror at Team Sapmi har en god tropp med i årets utgave av AWG, men han vil ikke tippe hvor mange gull det blir. – De kommer garantert til å vinne flere gull, tror Egil Olli.

– Virkelig fine løyper

Det er ni lag som stiller med atleter i mange forskjellige idretter. Disse er Team Alaska, Team Alberta North, Team Greenland, Team Northwest Territories, Team Nunavik, Team Nunavut, Team Yamal-Nenets, Team Yukon og selvsagt vår egen Team Sapmi.

Britney Crear er en av trenerne i Team Yukon og hun hadde nettopp testet løypene da vi møtte henne.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Britney Crear er en av trenerne i Yukon-laget.

Britney Crear er en av trenerne i Yukon-laget.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Løypene er veldig fine og været ser også lovende ut. Jeg tror at vi skal få et veldig raskt og fint føre, sier Britney Crear.

I motsetning til sametingspresidenten mener den unge treneren at løypa er veldig morsom.

– Det er en storartet løype. Veldig morsom. Den har ingen skumle svinger eller slikt. Derfor tror jeg den vil passe veldig bra for ungdommene, mener den unge treneren.

Er det vanskelig å finne den rette smurningen for dette føret?

– Vi har nettopp startet testingen av løypene. Derfor vet jeg ennå ikke hva jeg skal svare. Du kan jo spørre meg om par timer, svarer en smilende Britney Crear før hun haster videre til laglederhytta litt lenger oppe i lia ved Wapiti Nordic Ski Trail.