NRK Meny
Normal

Alf Kristian har funnet en mystisk grav like ved sitt hjem

Noen har bygget en sandhaug og lagt et trekors oppå den bare noen få kilometer fra der Alf Kristian Eriksen bor. Han tør ikke å sjekke hva dette er.

Alf Kristian Eriksen

Alf Kristian Eriksen synes det er ubehagelig å ikke vite hva som skjuler seg i graven, som ligger kort vei fra huset til familien hans.

Foto: Nils Johan Vars / Ávvir

– For meg ser dette ut som en eller annen slags grav. Når jeg ser nøyere etter så kan det også minne om en bålplass, men her er det et kors oppå i tillegg, sier Alf Kristian Eriksen til den samiske avisen Ávvir.

Eriksen bor i den knøttlille grenda Šuoššjávri i Karasjok kommune i Finnmark, og han synes det hele er heller ubehagelig.

– Jeg synes dette er forferdelig, spesielt siden jeg ikke vet hva som ligger i graven. Kan det ha skjedd noe? Det er skummelt, sier Eriksen til avisa.

I nærheten av en parkeringplass

Šuoššjávri ligger rundt sju mil fra Karasjok sentrum og ikke så langt fra kommunegrensen til Kautokeino.

Alf Kristian Eriksen

Alf Kristian Eriksen.

Foto: Nils Johan Vars / Ávvir

Sauebonden bor i grenda sammen med kone og to barn, og han bekrefter historien overfor NRK.

Graven ligger ved en parkeringsplass ved bredden av Áitejohka og ble funnet allerede i fjor vår. Eriksen sier han ser at sandhaugen fortsatt står der urørt, på samme måte som da den ble oppdaget.

– Jeg ser at ingen har vært der og jeg synes det er veldig urovekkende at noe slikt befinner seg i nærheten av der familien min bor. Jeg har meldt dette til politiet, og det var meningen at de skulle sjekke hva dette kan være. Men siden da har jeg ikke hørt noe, sier Eriksen.

Tor Inge Hellanderseksjonsleder statens vegvesen

Seksjonsleder Tor Inge Hellander.

Foto: Andrè Bendixen / NRK

Tor Inge Hellander er seksjonssjef for drift- og vedlikehold ved Statens veivesen Finnmark. Han sier at graven er ukjent for veimyndighetene.

– Vi kjenner ikke til at det skal være en sandhaug med kors oppå der. Vi har fotografert dette stedet 28. august i fjor og da viste ikke bildene noe slikt der, opplyser Hellander.

Han sier at veivesenet vil sende noen for å ta en titt på graven, men han understreker at det er politiets oppgave å sjekke nøyere etter hva sandhaugen virkelig inneholder.

Ávvir har ikke lyktes å få kommentar fra lensmannskontoret i Karasjok.