NRK Meny
Normal

Sofia Jannok i det gode selskap

Sofia Jannok manglet ord da hun skulle takke for prisen. Da tok hun like så godt Áillohaš sin joik, som takk for det han har betydd for samisk musikk.

Sofia Jannok mottar Áillohaš musikkpris 2014

Her joiker Sofia Jannok Áillohaš etter å ha mottat prisen som bærer hans navn.

Foto: Oddbjørg Hætta Sara / NRK

Det var en tydlig glad Sofia Jannok som kom opp på scenen for å motta prisen. Tradisjonen tro deles Áillohaš musikkpris ut under Sámi Grand Prix, Samisk musikkfestival. Sofia Jannok har gitt ut tre cd'er, og vunnet Sámi Grand Prix to ganger.

Viste Áillohaš dikt som tiåring

Sofia Jannok forteller at hun hadde gleden av å treffe Nils-Aslak Valkeapää allerede som tiåring. Forlaget DAT som blant annet har gitt ut Valkeapääs diktbøker, har kontor i Jannoks ferieparadis i nærheten av Arjeplog i nordsverige. Det var her hun traff Áillohaš første gang.

Áillohaš LP

Áillohaš musikkpris ble første gang delt ut i 1993.

Foto: Wenche Marie Hætta / NRK

– Jeg viste ham dikt som jeg hadde skrevet. Han leste de, sa de var bra, og ba meg tegne bilder til diktene. Det er klart han har vært en inspirasjon siden da, sammen med Paulus Utsi som også brukte språket i sin kunst.

– En ære å få prisen

Sofia Jannok er i godt selskap når hun nå har fått prisen. Fra før av har blant andre Mari Boine, Frode Fjellheim, Niko Valkeapää og Intrigue fått prisen, bare for å nevne noen. Jannok sier at det er en ære å motta prisen som bærer Áillohaš navn, mest fordi denne prisen er en samisk pris.

– Jeg bærer mitt folk i mitt hjerte når jeg reiser rundt i verden med min musikk. Det er det som får meg til å fortsette med å skrive og lage musikk.

Den samiske musikkprisen "Áillohaš musikkpris" overrekkes årlig under Sámi Grand Prix. Den ble første gang utdelt i 1993. Prisen ble etablert av den nå avdøde samiske multikunstneren Nils Aslak Valkeapää - Áillohaš.

Prisen går til en musiker, joiker, et band eller andre som jobber med og som fremmer samisk musikk i Áillohaš sin ånd.

Her kan du lese hvem som tidligere har fått prisen: Hvem hva hvor Sámi Grand Prix