– Spillegalskap kommer av traumer

Spillegalskap henger sammen med usikkerhet og traumatiske opplevelser i barndommen, hevder forsker.

Spilleautomat
Foto: Rainer Prang / NRK

– Man kan ikke undersøke en persons hang til spill uten samtidig å kikke på personens barndom, sier ph.d.-student Christina Viskum Lytken Larsen ifølge nunatsiaqonline.ca.

Ph.d.-studenten mottok nylig en pris ved en arktisk helsekonferanse i Yellowknife i Canada for forskningen sin på spilleavhengighet.

Vender seg til spill

– Mange grønlendere vender seg mot lottospill, bingo, kortspill og enarmede banditter på grunn av traumer i barndommen og en generell mistillit til andre mennesker, sier Christina Larsen.

Spilleautomat
Foto: , Scanpix

Forskeren påpeker at trang til å spille kan bunne i rotfestet usikkerhet, som har sitt utspring i overgangen fra en tradisjonell til moderne livsstil.

– En usikker barndom gjør det vanskelig for barn å inngå i tillitsfulle følelsesmessige forhold senere i livet. Det kan i stedet drive dem til å søke sikkerhet og trøst i spill eller annen form for avhengighet, sier Christina Viskum Lytken Larsen til sermitsiaq.gl .

Hennes forskning ble presentert på den vitenskapelige artiske legekongressen i Yellowknife, som ble avsluttet fredag. Her mottok Christina Larsen prisen "Jens Peder Hart Hansen Memorial Fund" for sin forskning.

Ph.d.-prosjektet "Pengespil og folkesundhed – hvad er egentlig på spil?" omfatter 1500 grønlendere over 18 år. Treav fire hadde spilt i løpet av den siste uken, og mange spilte på en ukentlig basis.

Fremme internasjonal helseforskning

"Jens Peder Hart Hansen Memorial Fund" har til formål å fremme internasjonal helseforskning i det arktiske området.

Christina Viskum Lytken Larsen får prisen for sitt arbeid med å undersøke spillelidenskapen på Grønland, skriver knr.gl.

Hennes studier går ut på å undersøke hvor stor en del av inuittbefolkningen lider av ludomani (spillegalskap) og deretter se på sammenhengen med landets sosioøkonomiske utvikling.

Formålet er utvikle forebyggende helseprogrammer såvel som behandlingmuligheder til ludomaner (spilleavhengige).