Hopp til innhold

 Saksordfører etter høring om fornorskning: - Viktig å få frem nyanser 

Kontroll- og konstitusjonskomiteen holdt i går kveld en åpen høring om rapporten fra sannhets- og forsoningskommisjonen. Representanter for samer, kvener, skogfinner og norskfinner deltok på høringen.

Under høringen ble det stilt mange spørsmål for å få en bedre forståelse av det som er sendt inn i skriftlige høringer, sier Svein Harberg (H) som er saksordfører i Kontroll- og konstitusjonskomiteens behandling av rapporten. Han syns det var en veldig fin høring.

– Der fikk vi flere nyanser fram om hva som er ulikhetene eller uenighetene, og hva de er enige om. Det var verdifullt for oss, sier han.

Han opplevde at det som ble lagt frem skaper en god spenning mellom de forskjellige meningsytringene. Sametinget vektla litt forskjellige ting, men sto samlet om de store, viktige tingene sier han.

– Og jeg syns òg vi har fått en annen forståelse av den diskusjonen som til tider har vært mellom de forskjellige kvenske og norskfinske foreningene. På hva det er de er uenige om, og hva de kan være enige om, sier han.

Han sier også at de skogfinske innteressene, som ble sist presentert hadde en del felles med de kvenske og norsk-finske.

Svein Harberg
Foto: Mette Ballovara / NRK

Korte nyheter

 • Niillas Holmberg ble æresdoktor

  Multikunstneren Niillas Holberg (33) ble i helga hedret til æresdoktor i kunst ved Lappi universitet i Roavvenjárga/Rovanniemi.

  Holmberg har fått utmerkelsen for sitt arbeid for samiske rettigheter.

  Han sier at utmerkelsen oppmuntrer ham til å fortsette med sitt arbeid.

  – Dette betyr at mange verdsetter det jeg har gjort. Det er veldig bra. Med stor takknemlighet tar jeg imot æresutmerkelsen, sier Holmberg.

  Flere samer har før dette blitt utnevnt til æresdoktor ved Lappi universitet, blant annet Nils-Aslak Valkeapää eller Áillohaš, Ilmari Mattus, Ristenrávdná Magga, Petteri Laiti, Samuli Aikio og Matti Morottaja.

  Loga sámegillii

  Niillas Holmberg
  Foto: Ođđasat / Yle
 • Air Greenland åpner rute til Nunavut

  Den 26. juni 2024 åpner Air Greenland en ny flyrute mellom Nuuk og hovedstaden i Nunavut, Iqaluit

  Flyruten skal være et tilbud i sommersesongen frem til 23. oktober, skriver Sermitsiaq.

  Rute kommer til å ha en ukentlig avgang hver onsdag, Det blir mulighet for forbindelse samme dag til den kanadiske hovedstaden Ottawa, storbyen Montreal og Kuujjuaq i Nunavik.

  Loga sámegillii

  Air Greenland, Dash-8
  Foto: Dan Robert Larsen / NRK
 • Air Greenland rahpá ruvttu Nunavutii

  Geassemánu 26. beaivve rahpá Air Greenland ođđa girdiruvttu Nuuk ja Nunavut oaivegávpoga Iqaluit gaskka, čállá Sermitsiaq.

  Ruvtu galgá vuos leat geasseáigodagas gitta golggotmánu 23. beaivve rádjái.

  Ođđa ruvttus lea vuolgga oktii vahkkui gaskavahkuid. Dalle sáhttá maid beassat seammá beaivve viidáset Ottawai, Montreallii ja Kuujjuaq gávpogii Nunavikas.

  Les på norsk

  Dash-8, Air Greenland
  Foto: Dan Robert Larsen / NRK