– Lurer på hvordan han har det i himmelen

Máret Risten (7) ble født for tidlig sammen med sin tvillingbror Per Áilu. Men foreldrene fikk bare ett av barna med seg hjem.

Mirakeljenta Máret Risten

Se promoen til episoden som sendes i dag

I 2008 ble Máret Risten Graven Romsdal (7) og tvillingbroren Per Áilu født, tre måneder for tidlig. Begge var friske, men så ble den lille gutten syk og det verst tenkelige som kunne skje skjedde. Per Áilu døde to dager etter fødselen, 24. oktober 2008.

«Mirakeljenta»

Máret Risten overlevde mot alle odds. Derfor blir hun av familien kalt mirakeljenta. I 90 dager bodde de på Universitetessykehuset i Nord-Norge før de kunne ta med Máret Risten hjem.

– Jeg er veldig heldig som overlevde, sier Máret Risten.

I dagens episode av reportasjeserien Iežár på Mánáid-tv får vi møte Máret Risten og hennes familie.

Hele livet har hun vært nysgjerrig på sin historie og hun har et inderlig ønske om å besøke sykehuset hun kaller sitt første hjem. Det var også der hennes tvillingbror døde.

– Noen ganger tenker jeg på hvem Per Áilu ville ha lekt med. Og jeg savner ham. Og tro hvordan det er i himmelen...? Fint å være.

Máret Risten

Máret Risten besøker her for første gang sykehuset der hun ble født.

Foto: Vanja Ulfsnes / NRK

Besøkte sykehuset syv år etter

– Mamma har sagt at jeg skal få se hvor jeg og Per Áilu ble født når jeg blir syv år, sier Máret Risten.

Mamma Marit Anette Graven har lovet Máret Risten å vise henne hvor tvillingenes "første hjem" var. Og sammen med lillesøster Márjá Lisa og mor, reiste de tre til Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø.

– Jeg vil vite alt om meg når jeg var liten. Jeg vil høre hos sykepleierne hvordan det var når Per Áilu døde. Jeg har tenkt at mamma kanskje begynner å gråte, sier Máret Risten.

Vil du se hvordan det gikk på sykehuset, så kan du se episoden på NRK Super kl. 17 i dag.