Hopp til innhold

– Vi er ikke i stand til å ta vare på våre rettigheter lengre

Politisk løsning har tydeligvis strandet. En ny vei å prøve de sjøsamiske rettighetsspørsmålene på er kanskje med en løsning via domstol.

Carsten Smith og Sigvald Persen er enige i at å prøve saken gjennom domstolene kan være en løsning d

Carsten Smith og Sigvald Persen er enige i at å prøve saken gjennom domstolene kan være en løsning dersom man ikke kommer til enighet politisk.

Foto: Sander Andersen / NRK

I årevis har han kjempet for sjøsamenes kultur og språk, og sjøsamenes rettigheter, og tema omkring fiske og rettigheter til ressursene i de samiske områder. I dag lyttet Sigvald Persen fra Sjøsamisk kompetansesenter i Billefjord i Porsanger intenst til foredragsholderne under en konferanse som Sametinget og Protect Sápmi arrangerte.

Persen har kjent på kroppen virkningen av fornorskning, og det han kaller kolonialisme.

Sigvald Persen fra Sjøsamisk kompetansesenter i Billefjord lytter interessert til foredragsholderne

Sigvald Persen (til høyre) fra Sjøsamisk kompetansesenter i Billefjord lytter interessert til foredragsholderne i den åpne konferansen som Sametinget og Protect Sápmi arrangerte i dag.

Foto: Sander Andersen / NRK

– Man trykker ned en befolkning så til de grader at det blir ikke i stand til å ta vare på sin egen rettighet lenger. Jeg ser at i dag er det viktig å gjøre disse miljøene og slike samfunn i stand til å ivareta sin sak, sier Persen.

Politisk motvilje

I forbindelse med behandlingen av de sjøsamiske rettighetene var et stort flertall på Sametinget enig om at samer og andre langs kysten har rettigheter på grunn av bosetning og bruk gjennom uminnelige tider, og at folkerettens regler om urfolk og minoriteter på selvstendig grunnlag gir rett til fiske.

Da de sjøsamiske rettighetene ble behandlet av regjering og storting i 2012, slo landets øverste myndigheter fast at det ikke foreligger noen grunnleggende rett til sjøfiske verken for sjøsamene eller den øvrige regionale befolkning i nord. Så langt er det ingen politisk løsning på dette.

Sigvald Persen har ikke noe fasitsvar på hva som skal til for å få de rettighetene som han har hatt søkelys på i årtiere.

– Det er åpenbart motvilje politisk. Det er jo sterke næringsinteresser mot at disse rettighetene anerkjennes. Men det er mulig at det kan skje gjennom rettsprøving.

Prøve gjennom domstol

Dette får Persen støtte av fra tidligere leder i daværende Kystfiskeutvalg, Carsten Smith, som ikke er i tvil om at dersom det ikke er politisk vilje til dette, kan menneskerettighetsinstitusjoner være en løsning, eller så må dette prøves i en domstol.

Carsten Smith viste i sitt foredrag i dag til at saken om de sjøsamiske rettighete ikke har stiklnet

Carsten Smith viste i sitt foredrag i dag til at saken om de sjøsamiske rettigheter ikke har stilnet.

Foto: Sander Andersen / NRK

– Når man er uenig om et rettsspørsmål er det to veier å gå. Det ene er å ta spørsmålet opp igjen politisk. Prøve å kjempe gjennom en ny politisk løsning. Det har jo Sametinget gjort forsøk på å få til. Jeg nevnte i dag at det er kommet et nytt nasjonalt organ her i Norge, den nasjonale institusjonen for menneskerettigheter som kan hende man får på banen i denne sammenheng. I så fall kan det peke hen mot en politisk løsning.

– Men jeg har også gjort meg til talsmann for deres syn at innenfor en rettsstat som Norge er, er det alltid en mulighet hvis man mener man har en rett man ikke har fått gjennomført politisk, så har man domstolene. Det står som en mulighet å prøve. Jeg har gitt uttrykk for at jeg synes at sjøsamene burde ha krav på å få en ny vurdering av disse vanskelige rettsspørsmål ved domstolene, dersom det ikke blir noe nytt ad politisk vei, sier Carsten Smith.

Les også: – Sjøsamer mistet levegrunnlaget - NRK Sápmi

Korte nyheter

  • Løfter frem spor av samisk kultur i Sør-Norge

    I Valdres har det denne helgen vært åpning av to såkalte formidlingsprosjekter, der den lokale samiske historien løftes frem.

    De to lokalitetene er i henholdsvis Vang kommune og Vestre Slidre kommune.

    I Vestre Slidre er det blant annet snakk om en 1000 år gammel samisk boplass, som nå skal skiltes bedre.

    Sametingets seniorrådgiver, arkeolog Ingvild Larsen er en av de som har jobbet med å få løftet frem samisk historie i dette området.

    Det er viktig at disse samiske sporene løftes frem, påpeker hun til avisa Sagat.

    – Den sørlige samiske historien er veldig underkommunisert. Den er derfor veldig lite kjent, og av den grunn har vi en satsing på dette nå.

    Det er gjort altfor lite forskningen om samer i Sør-Norge. Jeg tror at hvis det hadde blitt gjort systematiske registreringer, så tror jeg at vi hadde et helt annet bilde av den samiske historien, sier hun til avisa.

    Elisabeth Erke har fra sametingsrådets side stått for åpningen av formidlingsprosjektene i Valdres.

    Denne synliggjøringen av samisk kultur i Sør-Norge er viktig på flere måter, mener hun.

    – Det er for det første viktig at hele Norges samiske historie synliggjøres.

    – All samisk historie som dokumenteres er med på å gi det samiske større anerkjennelse, det styrker vår identitet og gir kanskje også myndighetene mer kunnskap om hvor stort det samiske området er, sier Erke til NRK.

    Elisabeth Erke
    Foto: Dan Robert Larsen / NRK
  • Barn angrepet av ørn

    En 20 måneder gammel jente ble angrepet av ørn på Svorkmo i Trøndelag på lørdag, det opplyser politiet.

    – Vi fikk beskjed av AMK at ei jente var blitt angrepet av ørn, men at det ikke fremstår alvorlig. Men hun var sendt med en ambulanse. Vi fikk beskjed på vegne av AMK om å varsla viltnemnda om dette, sier operasjonsleder Ellen Maria Brende til NRK.

    Leder i fallviltgruppa i gamle Orkdal, Per Kåre Vinterdal bekrefter hendelsen og sier at de har avlivet ørna.

    Svorkmo

    Ørn angrep barn i Orkland

    På lørdag ble en 20 måneder gammel jente i Orkland i Trøndelag angrepet av en ørn.

  • Čalmmustahttet sámi kultuvrra Mátta-Norggas

    Dáid basiid lea Sámediggi leamaš mielde čalmmustahttimin sámiid historjjá Valdresas Innlandet fylkkas Mátta-Norggas.

    Vang ja Vestre Slidre gielddain leat gaskkustanprošeavttat maid bokte guovllu sámiid historjá čalmmustahttojuvvo.

    Sámedikki seniorráđđeaddi, Ingvild Larsen, lohká Ságat áviisii ahte sámiid ássan ja sámiid historjá Mátta-Norggas lea menddo unnán čalmmustahttojuvvon.

    – Mátta-Norggas lea sámi historjá lea menddo unnán dutkojuvvon. Jos livčče buorebut čohkket sámi kulturhistorjjá Matta-Norggas, de jáhkan ahte álbmogis livčče áibbas eará govva sámi historjjás, lohká Larsen áviisii (sagat.no).

    Sámediggeráđi beales lea Elisabeth Erke leamaš Valdresas dán čalmmustahttimis mielde.

    Son lohká leat dehálaš ahte buot guovlluid sámi historjá čalmmustahttojuvvo.

    – Dan maid lea vejolaš dokumenteret addá eambbo árvvu midjiide, veahkeha min identitehta loktema ja sihkkarit maid áiggi mielde addá Stáhtas eambbo áddejumi ahte sámi guovllut stuorát ja oppa Norggas, lohká Erke NRK:i.

    Elisabeth Erke
    Foto: Privat