Hopp til innhold

– Venor er en kulturbærer

Som viderefører og bærer av samisk kultur har lavvopioneren Venor vært svært viktig for samisk duodji, mener ekspert i duodji.

Bekymret for lavvopionér

Inga Hermansen Hætta (bildet) er direktør for Duodjeinstituhtta. Hun sier Venor er mer enn bare en lavvoprodusent, lavvorpioneren er også en kulturbærer.

Foto: Sander Andersen/Åse Pulk / NRK

– Om man tenker over at det er lenge siden Venor ble grunnlagt, og de er bygget på grunnprinsippet til samisk levesett, så har de vært med på å holde duodji i live, mener Duodjeinstituhttas direktør Inga Hermansen Hætta.

Verdens eldste lavvoprodusent har basert sine lette og funksjonelle lavvoer og gammer på måten samer bodde og levde før, ved å modernisere tradisjonelle byggemetoder.

Tvangsoppløses

I 30 år har Venor AS produsert lavvoer, og selskapet regnes som den moderne lavvoens oppfinner. 22. juli kom Indre Finnmark tingrett til kjennelsen om at Venor skal oppløses.

Styreleder i Venor, Johan Mikkel Bongo, skrev tidligere til NRK at de jobber med å få levert regnskapet for 2012, som også er grunnen til at selskapet nå er dømt til å tvangsoppløses. Han sier at styret har fortløpende kontakt med revisorer for å få stoppet oppløsningen.

– Veiviser og kulturbærer

Inga Hermansen Hætta mener at Venor er en viktig veiviser for duodjistudenter.

– Det er trist dersom et duodjifirma går dukken. For da skapes et bilde av at det ikke lyktes, og da er nok mange som spør seg selv; Hva er duodji? Er det mulig å videreføre den?

Kulturbærer er et ord hun vil bruke om lavvopioneren.

– Venor har hatt samisk kompetanse, både når det gjelder de som har sydd dukene, og de som solgt produktene. Det forteller at de er en viktig kulturbærer ved å kunne formidle samisk historie og kultur med sine produkter. De har vist en ekthet med sine lavvoer.

Korte nyheter

  • Gjenoppretter samisk forening etter 20 år

    Sámi Sosialbargiid Searvi / Samisk sosialarbeider forening ble opprettet i 1984 og i år har foreningen 40 års jubileum.

    I år har fire samiske sosialarbeidere tatt initiativ til å gjenopprette foreningen som har vært inaktiv i 20 år. Målet i år er å arrangere et jubileumsseminar og årsmøte i Alta 5. og 6. september, skriver foreningen i en pressemelding. De har fått tilskudd fra både Sametinget og Fellesorganisasjonen for sosialarbeidere.

    Leder og initiativtaker for interimsstyret, Roy-Arne Varsi, håper at Sámi Sosialbargiid Searvi kan bli et felles talerør for samiske sosialarbeidere, undervisere og forskere som arbeider med samiske- og urfolksrelatert tematikk.

    Roy-Arne Varsi
    Foto: Privat
  • Staate båantide 2,62 millijardh kråvnah faalehte.

    Les på norsk.

    Staate båantide aktem faalenassem vadteme 2,62 millijardh kråvnajgujmie laanteburrierååresjimmine.

    Daate maahta aktem baalhkalissiehtahkem vedtedh 70 000 kråvnine fïerhten jaepie, Laanteburrie- jïh beapmoedepartemeente pressebïevnesisnie tjaala .

    Departemente aaj tjaala faaleldahke sæjhta gåhkoem giehpiedidh jeatjah dåehkiej vööste 45 000 kråvnajgujmie .

    Båantah sov krïevenassem luhkie biejjiej juassah deellin , gusnie 3,9 millijardh kråvnah krïevin.

    Bonde harver jordet
    Foto: Ole Andreas Bø
  • Staten tilbyr bøndene 2,62 milliardar kroner

    Staten har gjeve bøndene eit tilbod med ei ramme på 2,62 milliardar kroner i jordbruksforhandlingane.

    Det kan gi ein inntektsauke på 70.000 kroner per årsverk, skriv Landbruks- og matdepartementet i ei pressemelding.

    Departementet skriv også at tilbodet vil redusere gapet mot andre grupper med 45.000 kroner, som er ein tredel av det utrekna inntektsgapet.

    Målet er at gapet skal bli tetta innan 2027.

    Bøndene leverte kravet sitt for ti dagar sidan. Dei kravde 3,9 milliardar kroner i jordbruksoppgjeret.