–Keskitalo mener Fredriksen undergraver Sametinget

Sametingets parlamentariske leder mener Fredriksen (Frp) blåser i kriterier fra Stortinget.

Aili Keskitalo
Foto: Sigve Nedredal / NRK

Aili Keskitalo (NSR) mener stortingsrepresentant, Jan-Henrik Fredriksen (FrP) ikke bør ha stemmerett ved sametingsvalget, siden han selv nå sier han ikke føler seg som en same.

– Jeg syns det ville vært ryddigst og redeligst av han å trekke seg fra samemanntallet, når han så tydelig står frem og sier han ikke oppfatter seg selv som same, sier Keskitalo.

Hør: Keskitalo vil ha Fredriksen ut av valgmanntallet

Les også: - Er ikke blodet mitt bra nok?

Les også: Kriterier for å registrere seg i Sametingets valgmanntall

Skaper vansker

Jan-Henrik Fredriksen

Arkivfoto: Jan-Henrik Fredriksen (FrP)

Foto: Thor Erling Brenne / NRK

Fredriksen mener derimot at ærligheten hans bør vektlegges, og sier Sametinget skaper vansker for seg selv om de ikke ønsker samiskættede Finnmarkinger velkommen i valgmanntallet.

– Når jeg er så ærlig og forteller en journalist at jeg først og fremst føler meg som en Finnmarking,tror jeg sametinget vil få et alvorlig problem om de ikke ønsker finnmarkinger av samisk ætt, velkommen i samemanntallet,.

Undergraver tilliten

Aili Keskitalo er oppgitt, og hevder at Fredriksen undergraver Sametinget. Og spekulerer i om Fredriksen har en agenda utover sin personlige oppføring i samemanntallet.

– Når han så åpenlyst går ut å signaliserer at han blåser i kriteriene som er satt av Stortinget, og Sametinget, er han med på å undergrave hele tilliten til Sametinget som et folkevalgt organ for samene.

– Og man kan jo lure på om det er det han ønsker, egentlig, sier Keskitalo avslutningsvis.