Hopp til innhold

Tilbyr røykakjøtt til tyskerne

Over en halv million mennesker får sjansen til å smake røkt reinkjøtt fra Varanger.

Grüne Woche i Berlin
Foto: Mads Opsahl/Innovasjon Norge

– Vi har med oss kjøtt som er røkt i lavvu. Formålet er å få tyske turister som kommer til Norge, til å kjøpe reinkjøttprodukter på feriereisen. De som har smakt på røykakjøttet her på standen, er overveldet, forteller Inger Anita Smuk til nrk.no/sami.

GULDAL: Inger Anita Smuk Berlin:s

Grüne Woche i Berlin

I helga startet den årlige Grüne Woche i Berlin. Dette er en av verdens største forbrukermesser for mat og landbruk. Omlag 600.000 mennesker ventes til messen. På den norske standen er det i år 30 utstillere fra mat- og reiselivsbransjen.

Landbruksminister Terje Riis-Johansen åpnet den norske standen sist fredag.

Reineier Inger Anita Smuk fra Varanger i Finnmark er en av utstillerne på den norske standen.

Stor oppmerksomhet

Inger Anita Smuk på Grüne Woche i Berlin 2008

Inger Anita Smuk på Grüne Woche i Berlin.

Foto: Mads Opsahk/Innovasjon Norge

– Vi blir lagt godt merke til. Tyskerne oppdager oss raskt ettersom vi har på oss kofter. Og de kjenner til at samene bor i Finnmark. Selvsagt blir Nordkapp nevnt i samme slengen, forteller hun.

Lar seg frist

Smuk tror smaksprøvene de tilbyr, vil få tyskerne til å kjøpe røykakjøtt og andre reinprodukter når de kommer til Norge.

– Mange har fortalt oss at de ikke har fått tak i reinkjøtt blant annet på Hurtigruta. Dette håper vi kan rettes opp ved at tyskerne lar seg friste her nede. Vi har også fått spørsmål om leveranser av kjøtt til en grossist. Utfordringen er at de ber om svært store kvanta; det er ikke snakk noen tusen kilo, sier hun.

Flere fjernsynskanaler har laget innslag om den samiske standen på messa i Berlin.

– Både kanaler fra India, Tyrkia og Tyskland har laget reportasjer herfra. De har rapportert direkte og fortalt om røykakjøttet, forteller Smuk til nrk.no/sami.

 

Korte nyheter

  • Fosen-demonstrasjon i Tromsø

    Lørdag møtte 50-60 mennesker opp til Fosen-demonstrasjon i Tromsø.

    Nestleder i Romssa Sámi Searvi-NSR, Helene Ajuna Olsensier det er viktig å stille opp på demonstrasjon også i nord.

    – Først og fremst er det et menneskerettighetsbrudd som er konstatert i Høyesterett. Det er en tydelig videreføring av den kolonistiske politikken som har blitt videreført i hundrevis av år

    Hun sier at selv om hun selv er fra et sjøsamisk-område i Nord-Norge, så berøres også hun av det samene i Fosen-området står i.

    Olsen trekker frem at det i Sannhets- og forsoningskommisjonen står om da det ble bygget ut vannkraftverk i hennes hjemkommune.

    – Det som har skjedd der er skremmende likt det som skjer nå i Fosen. Derfor er det eneste rette er å fortsette å kjempe.

    Hun sier at eneste vinningen samene har fått ut av kampen om Fosen er fellesskapet Sapmi.

    – At det fortsatt er så sterkt. Det ser man når man samles her og i Oslo på 600 dager og fremdeles kjemper for dem.

    Helene Ajuna Olsen
    Foto: Dan Robert Larsen / NRK
  • Fosen-aksjonistene vil gjøre klar ny aksjon om 100 dager

    – Vi gjør oss klare til ny aksjon om det går 100 dager til, skriver Fosen-aksjonistene i en pressemelding.

    De siste timene før 600-dagen har Fosen-aksjonistene blokkert og slått leir utenfor Statsministerens kontor. Nå har de samlet mange hundre mennesker foran Stortinget og går i demonstrasjonstog tilbake til SMK i en stille markering.

    Demonstrasjonstog for Fosen
    Foto: Biret Inger Mathisdatter Eira / NRK
  • Ii lohppit dáhtona goas ášši galgá leat čovdun

    Stáhtačálli Elisabeth Sæter (Bb) mieđiha ahte sii áinnas livččejit galgan leat guhkkelabbui boahtán, gávdnat čovdosa Fovsen-riidui. Muhto lohká ahte maŋimuš 100 beaivvis leat dehálaš áššit dáhpáhuvvan.

    Fosen-akšunisttat álggahedje miellačájeheami Šloahta olggobealde bearjadaga. Sii ledje čohkkán Stáhtaministara kantuvrra olggobeallai maŋŋel go ledje bivdán Jonas Gahr Støre váldit ovddasvástádusa Fovsen-áššis.

    Oljo- ja energiijadepartemeantta stáhtačálli Elisabeth Sæteris (BB) lea stuora áddejupmi dasa ahte Fovsen-boazosápmelaččain lea lossa dilli.

    – Mun háliidan erenoamážit váldit ovdan ahte mii leat ožžon čoahkkái soabahanbeavddi gaskal Fovsen boazosápmelaččaid ja bieggafápmokonsešonearaid - maid bealátkeahtes soabaheaddji jođiha. Jáhkán ahte dat lea leamašan dehálaš oažžut áššebeliid beavdái, lohká son.

    Sæter lohká maiddái ahte sii leat ovdánan ja proseassa lea bures boahtán johtui, muhto son ii áiggo bidjat dáhtona dasa ahte goas galget leat gávdnan čovdosa.

    – Dat gal lea riikasoabaheaddji Mats Rulanda duohken, lohká son.

    Statssekretær i Olje-og energidepartemenet Elisabeth Sæter
    Foto: Håkon Benjaminsen / NRK