NRK Meny
Normal

Provoserte med nakenhet

Kofte-kunstdesigneren Anne Wuolab viste fram hvordan bruder kan vise litt hud i vielseskofte.

– Vanligvis viser ikke de samiske kvinnene deres seksualitet når de har kofte på seg, sier kunstneren.

Onsdag viste kunstneren Anne Wuolab fram tre kunstdesigna kofter i hennes utstilling «Den aktuella samiska bruden» i foranledning til påskefestivalen i Kautokeino.

De tre koftene har grunnelementer fra Karasjok-kofta, men kunstneren har samtidig hentet inspirasjon fra moteverdens siste skrik.

– Seksualitet er kvinnenes makt

Kunstneren utdyper at kvinner er seksuale mennesker, og deres makt ligger i deres seksualitet.

– Med utstillingen vil jeg utfordre de samiske kvinner, om det er passende at vi kvinner tør å vise vår seksualitet, sier Wuolab.

På den ene kofta er det mulig å ta av ermene. I tillegg er det split i koften, slik at leggene kan synes.

– Mitt største provokasjon med utstillingen er å få publikum til å tenke hva om man blir litt naken selv om man har kofte på seg, sier Wuolab.

– Ikke vanlig å vise hud når man bærer kofte

Modellen som gikk med den mest provoserende kofta Anja Marja Nystø Keskitalo likte den praktiske løsningen, men synes samtidig det er skremmende å vise hud når hun bærer kofte.

– Hvis jeg blir varm så er det veldig godt å ta av ermene på kofta, men jeg vet ikke om jeg hadde turt å gjøre det, sier modellen.

Skjemmes du over å vise hud?

– Nei, jeg skjemmes ikke, men når man har kofte på seg, så er det ikke vanlig å vise så mye hud, sier Keskitalo.

Fagperson tror tradisjonskofta forblir

Direktør ved Duodjeinstitutt Inga Hermansen Hætta er ikke redd for at disse koftene revolusjonerer Sápmi, men noen kan ha ønske om å kle seg annerledes.

– Jeg tror ikke den tradisjonelle koften blir endret, men det kan hende at noen ønsker å brodere seg kunstkofte til vielsen, sier Hætta.

– Skulle ønske jeg var ung igjen

Kunstner i Kautokeino Mathis Pentha (75) er mektig imponert over de nye kunstdesign- koftene til Anne Wuolab, og kunne godt tenkt seg å gifte med kvinnelig brud iført designkofte.

– Det var utrolig artig for meg å se slike brudekofter. Skulle ønske jeg var ung igjen. Jeg ville ha giftet meg med en slik brud, sier Pentha og ler godt.