Hopp til innhold

Brennpunkt-program vekket følelser

Samiske toppolitikere er både rystet og provesert av gårsdagens Brennpunkt-dokumentar "Farlige fronter" om Alta-aksjonene.

Politiet rydder bort lavvuen utenfor Stortinget
Foto: Thorberg, Erik / SCANPIX

Aili Keskitalo

NSR-leder Aili Keskitalo (42).

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

– Det er alltid spennende å høre om Alta-aksjonen. Det kommer alltid noe nytt frem, nye vurderinger og nye opplysninger. Akkurat det som dreier seg om at myndighetene faktisk vurderte å bruke norske soldater mot samiske og andre demonstranter gjør meg rystet og provosert. Det blir jeg til tross for at jeg har hørt om dette allerede for noen år siden, sier lederen i Norske Samers Riksforbund (NSR), Aili Keskitalo (42).

NSR-lederen mener at det å sende krigsmakten mot fredlige demonstranter ville vært helt uhørt i et demokratisk land som Norge.

– Det ville vært et maktovergrep fra myndighetenes side og det ville etter mine vurderinger fått alvorlige konsekvenser for forholdet mellom samene og norske myndigheter. Og for saken som sådan ville ikke ha utvilklet seg i en positiv retning, påpeker Keskitalo.

– En alvorlig situasjon

Nåværende sametingsrådsmedlem, Marianne Balto (Ap), er også opptatt av den dramatiske situasjonen som oppsto i 1979 da regjeringen Odvar Nordli var på nippet til å sende vernepliktige soldater mot demonstrantene i Stilla. Den planlagte militæraksjonen ble stoppet bare en time før geværkompaniet skulle reise fra Porsangmoen til Alta.

Sametingsråd Marianne Balto.

Sametingsråd Marianne Balto (55).

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Situasjonen var alvorlig. Jeg visste nemlig ikke om dette på den tiden. Jeg var allerede voksen da dette skjedde, men denne informasjonen gikk meg hus forbi, men i ettertid er det skummelt å tenke på at det var så nære på og at dette har skjedd i moderne tid, sier Balto.

Den fungerende visepresidenten på Sametinget forstår godt at mange samer og andre finnmarkinger oppfattet situasjonen på den tiden som en krigslignende tilstand.

– Selvsagt forstår jeg det. Folkeaksjonen som var på samene side var en fredelig aksjon. Og mange opplevde situasjonen med masse politi og stor aktivitet som veldig skummel. Selv vi som ikke var aldrende på den tiden syntes at det var skummelt med en så overveldende politimakt tilstede, sier Balto.

Den fungerende visepresidenten på sametinget tør imidlertid ikke å spekulere i hva som ville ha skjedd hvis den norske krigsmakten virkelig var blitt sendt inn i Alta-striden.

– Dette ville i allefall ha flyttet fokus fra konflikten slik den var og til et annet nivå, men jeg tør ikke å antyde hva som kunne ha skjedd. Heldigvis ble ikke en slik militæraksjon gjennomført, mener Balto.

Korte nyheter

 • Stortinget: Åpen høring om rapporten fra Sannhets- og forsoningskommisjonen

  Loga sámegillii.

  Kontroll- og konstitusjonskomiteen holder åpen høring om rapoorten fra Sannhets- og forsoningskomisjonen.

  Høringa foregår på Stortinget tirsdag 16. april kl. 16-20.05, og vil også bli strømmet på Stortingets nettsider.

  Det skriver Stortinget i en pressemelding.

 • Stuorradiggi: Rabas gulahallan Duohtavuođa- ja soabahankommišuvnna raportta birra

  Les på norsk.

  Dárkkistan- ja vuođđudanlávdegoddi lágida rabas gulaskuddama Duohtavuođa- ja soabahankommišuvnna raportta birra.

  Dát gulaskuddan lágiduvvo Stuorradikkis maŋŋebárgga cuoŋománu 16. b. dii. 16-20.05.

  Dan čállá Stuorradiggi preassadieđáhusas. Gulaskuddan rávdnjejuvvo Stuorradikki siidduin.

 • FA Sápmi har valgt ut spillere til VM

  Loga sámegillii.

  I juni er det verdenscup i fotball for kvinner, i regi av Conifa. Nå har FA Sápmi valgt ut spillere:

  Márjá Sofe Holmestrand Hætta, Tonje Nilssen, Ida Øyen, Lina Ullen, Laila Katrine Triumf, Tuva Prestbakmo Jinnengren, Jenny Marie Mannsverk, Sofie Sørensen, Wilma Ritzen, Frida Ritzen, Klara Norlemann, Karoline Fosli, Sanna Ylianttila, Tuva Solstad, Moa Øhman, Ylva Johnsen, Thea Andreassen Isaksen og Thea Norkyn Nygård.

  Verdensmesterskapet arrangeres i Bodø 3.-8. juni.