Hopp til innhold

Store steg for reinen i Tromsø

Reinene tok store steg i Tromsø sentrum. Ikke bare på banen, men også utenfor.

kjørerein
Foto: Johan Ante Utsi / NRK

Arild Hausberg

Ordfører Arild Hausberg.

Foto: Johan Ante Utsi / NRK

Ordføreren i Tromsø åpnet det nordiske mesterskapet i reinkappkjøring, som ble arrangert i Storgata i Tromsø forrige helg.

– Tromsø har rein i byvåpenet og det å ha nordisk mesterskap i reinkappkjøring her hører med. Det passer for Tromsø å ha det. Det setter oss på kartet og det gjør at vi har hele nordkalotten med oss, sier Ordfører i Tromsø kommune Arild Hausberg.

Er språkforvaltningsområde for samisk språk neste steget for kommunen?

– Ja, det holder vi på med i Tromsø kommune, og der er det ulike meninger om. Men jeg håper vi skal få det presentert på en grundig og fin måte, slik at folk forstår at dette er noe som vil tjene byen og kommunen.

Det å ha reinkappkjøring i Storgata setter et veldig godt preg på byen.

Arild Hausberg

Mot at sameloven innføres i Tromsø Kommune

Fritz Widding

Fritz Widding.

Foto: NRK

Før ordføreren i Tromsø har fått mulighet til å presentere hva det vil innebære for Tromsø kommune å bli et forvaltningsområde for samisk språk, så melder motstanderne seg.

– Å hevde at Tromsø er en sameby, er grov historieforfalskning, sier tromsøværing og forretningsmann Fritz Widding.

Forretningsmannen er sentral i en motstandsgruppe som ikke ønsker at byen innlemmes det samiske forvaltningsområdet. Gruppen har satt i gang underskriftskampanje som har så langt 1660 underskrifter.

97 prosent er for Tromsø som sameby

Hvis man regner på tallene så vil motstandsgruppen 1 660 av Tromsøs 70 000 innbyggere være 2,3 prosent.

Underskriftskampanjens midlertidige resultat viser at 2,3 prosent av innbyggere i Tromsø er i mot innlemmelsen.

Det vil si 97,7 prosent er for. Det hvis regelen «Den som tier samtykker» gjelder her.

Offisielt er det 1,4 prosent samer i Tromsø

Dette skriver motstandsgruppen i deres underskriftkampanjen:

«I Tromsø kommune utgjør samene ca. 1, 5 % av befolkningen. Hvis du ikke er enig i Formannskapets vedtak kan du gi din stemme mot vedtaket ved å signere denne underskriftsaksjonen.»

Motstandsgruppens beregning på 1,5 prosent er utregnet av hvor mange samer i Tromsø-regionen har meldt seg inn i samemanntallet.

Med dette forutsetter motstandsgruppen at alle samer i Tromsø er registrert i samemanntallet. Men dette er ikke tilfellet heller på landsbasis. Ut i fra offisielle anslag på hvor mange samer det bor i Norge er det riktig å konkludere at kun et mindretall av samene har valgt å registrere seg i samemanntallet.

994 personer er registrert i samemanntallet av Tromsø kommunens 70 000 innbyggere. Det utgjør 1,4 prosent, som regnes som politisk aktive i samepolitikken bosatt i Tromsø kommune. I tillegg har vi studentene, som er registrert som bosatt i andre kommuner.

Dette er offisielle tall som er knyttet opp mot engasjement.

I juni kommer den endelige beslutningen

Handlingsplanen som ble vedtatt i desember legges til grunn, når kommunestyre skal bestemme om Tromsø skal søke om å bli forvaltningsområde for samisk språk.

Les også: Tromsø positiv til samisk språk

Handlingsplanen ble vedtatt av 28 stemmer for og 15 stemte i mot.

I juni tar kommunestyret i Tromsø den endelige beslutningen om Tromsø skal bli en del av det samiske språkforvaltningsområde.

En ting er i hvert fall sikkert.

Reinen tar like store steg på Storgata neste år også. Som i år arrangeres det nordiske mesterskapet i reinkappkjøring i forbindelse med samefolkets dag neste år også.

Korte nyheter

  • Vandring i samiske landskap med artisten Katarina Barruk

    Lulesamisk kirkeliv i Den norske kirke inviterer mandag 17. juni til vandring i Hamarøys samiske landskap.

    Vandringen går til helleren Lappkjerka ved Kaldvågen.

    Underveis i vandringen blir det rom for både stillhet og samtale, og ved bålplassen blir det servert gáhkko og kaffe, skriver Facebooksiden Julevsáme girkkoiellem om arrangementet.

    Det blir også musikk av den umesamiske artisten Katarina Barruk og musikeren Arnljot Nordvik.

    Arrangementet inngår i Bodø 2024s delprosjekt European Cabins of Culture, der de sammen med Den Norske Turistforening og Nordlandsruta presenterer turisthytter og turdestinasjoner i Nordland, som forvandles til bittesmå kulturhus der kunstnere og artister får skape et kulturelt program ute i Nordlandsnaturen.

    Lappkjerka i Hamarøy
    Foto: Johnny Andersen / NRK
  • Sametinget besøker pitesamisk område

    Tirsdag 6. og onsdag 7. mai skal Sametinget reise rundt i pitesamisk område i Nordland og ha dialogmøter med pitesamiske institusjoner for å høre mer om hvilke utfordringer de har.

    Sametingsråd Maja Kristine Jåma skal sammen med politisk rådgiver Nils Ante Eira besøke Dållågádden Villmarkscamp i Tollådalen i Beiarn, Adde Zetterquist Kunstgalleri og Nordland nasjonalparksenter på Storjord i Saltdal og bedriften til Margareth og Lennart Ranbergs fra Moen, og ha dialogmøter med Torill og Knut Sivertsen og styret i Salto Bihtesamiid Searvi/Salten Pitesamiske Forening.

    De skal også ha møter med pitesamisk senter Duoddara ráfe, Saltfjell reinprodukter, ordfører i Fauske Marlen Rendall Berg (Sp), foreningen Pitesamisk Museum, Duokta reinbeitedistrikt og Ballvatn reinbeitedistrikt.

    Pitesamiske bygninger ved Nordland nasjonalparksenter
    Foto: Sander Andersen / NRK
  • Dielddanuoris ođđa sátnejođiheaddji

    Vuosaárgga váljejuvvui sápmelaš Dielddanuori sátnejođiheaddjin njealjji mánnui, Dielddanuoris Mátta-Romssas, go sátne­jođiheaddjii ii sáhte doaibmat sátnejođiheaddjin go seammás lea fága­ovddas­vástideaddjiin el-fidnodagas.

    Dielddanuori sátne­jođiheaddji Robin Ridderseth lea miesse­mánu 6. beaivves gitta čakčamánu 4. beaivve rádjai sátne­jođiheaddji ámmáha virgelobis. Duogáš dása lea go El bearrái­geahčču ii dohkket ahte son ollesáigge bárggus sátne­jođiheaddji, seammás go son lea fága ovddas­vástideaddji elektrihkkár­fitnodagas.

    Ridderseth lohká iežaset dál ohcat earáid fága­ovddas­vástideaddji bargui, muhto lohká váttisin gávdnat olbmuid dákkár bargui.

    Gielddaid oktasašlihttu, KS lea maid geahčadeamen rihkku go El-bearráigeahčču mearrádus olbmoš­vuoigat­vuođaid go Ridderseth ii beasa doaibmat sátne­jođiheaddjiin.

    Máŋŋebárgga rájes doaibmá Odd-Are Hansen sátne­jođiheaddjin. Son ii loga politihkka rievdat, muhto son áigu atnit erenomážit sámi áššiid čálmmis.

    Robin Ridderseth, Odd-Are Hansen
    Foto: Mathis Eira / NRK