– Norge er like ille som Kina

Den ærekrenkelsestiltalte lakseaktivisten Don Staniford mener at Norge har lite å være stolte av når det gjelder ytringsfrihet.

Don Staniford

Don Staniford viser hva han mener om norsk lakseoppdrett i Canada.

Foto: Privat / GAAIA

– Norge konkurrerer nå med Kina om undertrykkelse av ytringsfriheten og i kampen mot mennesker som står for andre meninger, uttaler Don Staniford i «Global Alliance Against Industrial Aquaculture» (GAAIA).

Staniford har de siste ukene stått på tiltalebenken i Vancouver tiltalt for ærekrenkelser mot den norske lakseoppdrettsgiganten Cermaq. Det er det canadiske datterselskapet til Cermaq, Mainstream Canada, som har trukket ham for retten.

– Den norske regjeringen, gjennom sitt statlige eierskap i oppdrettsselskapet Cermaq, misbruker det canadiske rettsapparatet til å undertrykke global kritikk mot norskeide lakseoppdrettsfarmer. Norges rykte som mester i ytringsfrihet ligger nå i rennesteinen sammen med Nobels fredspris, som ble delt ut til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo i 2010. Skam over Norge og skam over Cermaq. Aktors påstand er ikke verdt papiret den er skrevet på, og er et slag i ansiktet til folk over hele verden som har rett til å tale ut mot lakseoppdrett, sier Staniford.

Krav på åtte punkter

Rettssaken mellom Don Staniford og Mainstream Canada startet 16. januar i år i The Supreme Court of British Columbia og det var satt av tjue dager til rettsforhandlingene.

Oppdrettsselskapet er representert av de toppadvokatene David Wotherspoon, Kevin O`Callaghan og Gavin Cameron, mens David Sutherland har vært forsvarer for den tiltalte lakseaktivisten.

Aktoratet har stilt krav på åtte punkter til Staniford.

  • Herr Staniford selv, hans støttespillere, tjenere eller på annen måte holdes tilbake fra publisering, eller for å bli publisert, på internett eller noen annen metode