Hopp til innhold

– Norge er like ille som Kina

Den ærekrenkelsestiltalte lakseaktivisten Don Staniford mener at Norge har lite å være stolte av når det gjelder ytringsfrihet.

Don Staniford

Don Staniford viser hva han mener om norsk lakseoppdrett i Canada.

Foto: Privat / GAAIA

– Norge konkurrerer nå med Kina om undertrykkelse av ytringsfriheten og i kampen mot mennesker som står for andre meninger, uttaler Don Staniford i «Global Alliance Against Industrial Aquaculture» (GAAIA).

Staniford har de siste ukene stått på tiltalebenken i Vancouver tiltalt for ærekrenkelser mot den norske lakseoppdrettsgiganten Cermaq. Det er det canadiske datterselskapet til Cermaq, Mainstream Canada, som har trukket ham for retten.

– Den norske regjeringen, gjennom sitt statlige eierskap i oppdrettsselskapet Cermaq, misbruker det canadiske rettsapparatet til å undertrykke global kritikk mot norskeide lakseoppdrettsfarmer. Norges rykte som mester i ytringsfrihet ligger nå i rennesteinen sammen med Nobels fredspris, som ble delt ut til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo i 2010. Skam over Norge og skam over Cermaq. Aktors påstand er ikke verdt papiret den er skrevet på, og er et slag i ansiktet til folk over hele verden som har rett til å tale ut mot lakseoppdrett, sier Staniford.

Krav på åtte punkter

Rettssaken mellom Don Staniford og Mainstream Canada startet 16. januar i år i The Supreme Court of British Columbia og det var satt av tjue dager til rettsforhandlingene.

Oppdrettsselskapet er representert av de toppadvokatene David Wotherspoon, Kevin O`Callaghan og Gavin Cameron, mens David Sutherland har vært forsvarer for den tiltalte lakseaktivisten.

Aktoratet har stilt krav på åtte punkter til Staniford.

  • Herr Staniford selv, hans støttespillere, tjenere eller på annen måte holdes tilbake fra publisering, eller for å bli publisert, på internett eller noen annen metode

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK