Hopp til innhold

– Mangler dialog med myndighetene

Norsk Kveners Forbund (NKF) hadde lite positivt å melde om da de mandag møtte Europarådets ekspertkomitè.

Norske Kveners Forbund møter Europarådets ekspertkomitè

Norske Kveners Forbund møter Europarådets ekspertkomitè.

Foto: Pressebilde / Norske Kveners Forbund

I forbindelse med den norske rapporteringen til Europarådet på Norges oppfyllelse av Europarådets rammekonvensjon om beskyttelse av nasjonale minoriteter (ekstern lenke), gjennomfører Europarådets ekspertkommitè en møteserie med berørte parter.

Mandag 2. mai møtte de Norske Kveners Forbund i Tromsø.

Lite positivt å melde om

Europarådets rammekonvensjon om beskyttelse av nasjonale minoriteter har som mål å skape større enhet blant sine medlemmer, i den hensikt å verne om og virkeliggjøre de idealer og prinsipper som er deres felles arv.

En av måtene dette mål kan nås på, er å opprettholde og videreføre menneskerettighetene og de grunnleggende friheter.

Beskyttelsen av nasjonale minoriteter og av rettighetene og frihetene til personer som tilhører slike minoriteter, inngår som en integrert del av den internasjonale beskyttelsen av menneskerettighetene, og faller dermed innenfor rammen av internasjonalt samarbeid.

Artikkel 1 i Rammekonvensjonen

På møtet gikk forbundet gjennom hvilke endringer som er skjedd for kvenene siden siste rapportering i 2006. Ekspertkommiteen påpekte den gang en rekke svakheter ved Norges oppfylling av Rammekonvensjonen.

Kvenforbundet la vekt på følgende:

Mangelfull dialog med myndighetene: I de senere år har dialogen blitt svekket. Spesielt kulturdepartementet har vist seg svært lite samarbeidsvillige, og svarer knapt nok på henvendelsene vedrørende kvenske spørsmål.

Språksituasjonen: Lite har skjedd i siste periode. Vi har fått et språksenter i Storfjord, noe som er svært positivt. Men, vi har ikke fått utgitt en eneste lærebok i kvensk per dags dato. Siste lærebok i kvensk ble trolig skrevet av Stockfleth på midten av 1850-tallet. Det er fremdeles ingen midler til voksenopplæring i kvensk. Det blir ikke bevilget midler til utarbeiding av kvensk grammatikk eller ordbøker. Universitetsstudiene i kvensk trues med nedleggelse. Det som skulle være en satsning på kvensk språk er fremdeles bare marginal støtte.

Kvensk kultur: Det finnes fremdeles ingen lavterskelstøtte til kvensk kultur. Alle initiativ til å blåse liv i og videreutvikle kvensk kultur sliter, det være seg festivaler, teaterprosjekt eller bokutgivelser. Et kvensk kulturfond er avgjørende for å få kvensk kultur på fote!

Mediesituasjonen: Finansieringen av Ruijan Kaiku (RK) er nå flyttet til Kulturdepartementet, og ser ut til å være foreløpig sikret. Det er imidlertid ikke midler til å videreutvikle avisa og skape en ukesavis som har vært NKF/RK sitt mål i en årrekke, og som regjeringen i stortingsmeldingen «Mål og mening» trekker fram som et mål. Når det gjelder sitasjonen i radio/fjernsyn er situasjonen enda mer håpløs.Tolv minutter radiosending på finsk og kvensk i uka er situasjonen fremdeles, og dette er latterlig lavt sammenlignet med hva våre naboland kan vise til når det gjelder tilbud til sine minoriteter.

I tillegg til disse hovedpunktene var NKF også innom andre temaer som skilting på kvensk, der det eksisterer et greit lovverk, men manglende finansiering stopper utviklingen. Forbundet var også inne på manglende delaktighet i prosesser som omhandler kvenske rettigheter, blant annet når det gjelder værneforslag.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK