Hopp til innhold

– Må på verdensarvliste

Sametinget har ikke gitt opp å få Ceavccageađge/Mortensnes samiske kulturminneområde i Nesseby inn på UNESCOs verdensarvliste.

Thomas Åhren

Sametingsråd Thomas Åhrén vil ha samtaler om Mortensnes samiske kulturminneområde med klima- og miljøministeren.

Foto: Pressebilde: Norske Samers Riksforbund

På kulturminneområdet Mortensnes i Øst-Finnmark har det bodd mennesker i over 10.000 år, og der finnes spor av mennesker fra alle tidsepoker i form av forskjellige kulturminner. Her er boplasser, tufter etter hus og teltringer, graver, offerplasser og mye mer.

UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarvsteder er lista for et program for bevaring av et utvalg natur- og kultursteder på jorden i regi av UNESCO. UNESCO er FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon.

– Det å få Mortensnes på UNESCOS verdensarvliste er noe vi fortsatt jobber med, det var derfor vi hadde invitert Klima- og miljøminister Tine Sundtoft til Nesseby denne uken, men tidspunktet passet ikke for henne, sier sametingsråd Thomas Åhrén.

Møte i Nesseby

Fra i dag har sametingsrådet møte i Nesseby, Øst-Finnmark, hvor de hadde ønsket å treffe klima- og miljøministeren, og da ville de ta opp muligheten for at Mortensnes kulturminneområde må inn på UNESCOs verdensarvliste (ekstern side).

I Norge er det Klima- og miljødepartementet som har ansvar for å nominere steder til verdensarvlisten, og syv steder i Norge er på denne listen (se faktaboks). Et av stedene er Helleristningene i Alta.

– For oss er denne saken viktig fordi det er samiske kulturminner fra eldre og nyere tid på Mortensnes, som er viktig for oss, forklarer Åhrén.

Fronte området

Sametingsrådet håper at Klima- og miljødepartementet kan være med og fronter Mortensnes kulturminneområde, slik at de får drahjelp til å arbeide for at dette kan komme med på UNESCOs verdensarvliste.

Også tidligere Sametingspresident Egil Olli jobbet for at det samiske kulturminnet på Mortensnes, i Nesseby kommune, må inn på verdensarvlisten.

Grav

Grav ved Ceavccageađge/Mortensnes samiske kulturminneområde i Nesseby.

Foto: Várjjat Sámi Musea

– Om dette skulle komme inn på UNESCOs liste, så ville det fronte samisk kulturminner og også gi en større oppmerksomhet rundt dette, tenker sametingsråd Thomas Åhrén.

– Betyr mye

Vi får et par ord med prosjektlederen for Mortensnes kulturminneområde, Stine Rybråten, ved Tana og Varanger museumssiida, som er ute på kulturområdet hvor hun har dårlig mobildekning.

– Veldig viktig om vi kommer med på verdensarvlisten, for det vil synliggjøre hvor viktig dette området er og vi kunne også fått midler til drive det arbeidet som er nødvendig her, men også større interesse for dette, svarer Rybråten.

Vil møte Sametinget

I Klima- og miljødepartementet svarer de at minister Tine Sundtoft vil møte Sametinget senere om denne saken, men at det ikke passet å reise til Nesseby denne uken.

– Når Sundtoft får tid skal vi møte henne, og da inviterer vi henne med hit til Nesseby hvor det samiske kulturminnet er, avslutter Thomas Åhrén.

Korte nyheter

  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK
  • Odne ávvuduvvo kveanaid giellabeaivi

    Odne ávvuduvvo kveainaid giellabeaivi, kväänin kielipäivä, miehtá riikka.

    Beaivi dollo muitun dasa go kveanagiella almmolaččat dohkkehuvvui giellan cuoŋománu 26. beivve jagis 2005.

    Les på norsk

    Det kvenske flagget, kvenflagget
    Foto: Anders Fehn / NRK
  • Unnit ohccit oahpaheaddjeohppui - eanebut háliidit buohccedivššárin

    9077 ohcci leat bidjan Romssa universitehta oahpuid bajimussii čavčča ohcamušain.

    Dan čájehit Oktasašsisaváldin-logut.

    Áibmojohtalus, psykologiija, paramedisiidna, riektedieđa ja medisiidna leat ain dat bivnnuheamos oahput.

    Ohccit buohccedivššárohppui leat lassánan 13,1 proseanttain.

    Ohcciidlohku oahpaheaddjeohppui njiedjá. Romssa universitehtas lea njiedjan 14 proseanttain diimmá ektui.