Hopp til innhold

– Hvorfor vil ingen hjelpe oss?

Robin Fredrik Nilsen (29) er skuffet over den manglende viljen som myndighetene har vist for å ferdiggjøre veien til den lille sjøsamebygda Nervei.

Robin Nilsen, Nervei

Robin Fredrik Nilsen (29) registrerer at Nerveiveien er blitt en verkebyll for myndighetene.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

– Hvorfor er det slik at myndighetene alltid kvier seg til å hjelpe oss? Skal vi alltid være dømt til å måtte kjempe for rettigheter som for andre er en selvfølgelighet, spør Nilsen.

Den 17 kilometer lange anleggsveien som bygdefolket sjøl har bygget gjennom dugnad fra Nervei til Nordkynveien (RV 888) i Gamvik kommune, er blitt en verkebyll for myndighetene.

Det mangler fortsatt 15 millioner kroner for å ferdiggjøre anleggsveien for asfaltering.

Kasteball

Fylkesråd Grethe Ernø Johansen (Ap) har foreslått et spleiselag hvor Staten yter seks millioner kroner, mens Sametinget og fylkeskommunen hver bidrar med 4,5 millioner kroner.

– Veibygging er ikke Sametingets ansvar, har Aps sametingspresidentkandidat Vibeke Larsen svart. Hun mener at Nerveiveien er statens ansvar.

– Nei, ansvaret ligger hos fylkeskommunen, svarer regjeringspartiet, Arbeiderpartiet sentralt.

Dermed er ballen kastet tilbake til fylkesråd Grethe Ernø Johansen. Hun reagerer med vantro:

– Dette er verken en kommunal, fylkeskommunal eller statlig vei. Men en privat vei. Likevel synes jeg at myndighetene skal hjelpe bygdefolket å fullføre veien, svarer Johansen.

Fylkesråden har tent et håp

Robin Fredrik Nilsen er glad for støtten fra fylkesråden. Men mener likevel at de ulike svarene fra myndighetene viser hvordan den lille sjøsamebygda er blitt tilsidesatt i samfunnet.

– Hvor lenge skal vi være et glemt folk, undres Nilsen.

Til tross for dette har bygda likevel fremstått som et livskraftig samfunn. Virketrangen fra ungdommen er fortsatt stor.

– Men vi innser at vi har en vanskelig fremtid uten skikkelig veiforbindelse, svarer Nilsen.

Sametinget skuffer oss

Spesielt skuffet er han over den holdningen som Aps sametingspresidentkandidat Vibeke Larsen har vist til forslaget fra fylkesråden.

– Sametinget har tidligere bare sporadisk vært på bane. Men de siste årene har vi fått lite hjelp fra den kanten, verken politisk eller økonomisk. Hvis de skal få troverdigheten tilbake hos den sjøsamiske befolkningen, bør de hjelpe oss, mener Nilsen.

Han er en av de elleve ungdommene fra Nervei som har sendt et frierbrev til nabosambygdingen Helga Pedersen som er nestleder i Arbeiderpartiet. Håpet er at hun vil bruke sin makt for å åpne den statlige pengesekken. Men ungdommene har ennå ikke fått noen svar fra Ap-nestoren.

Likegyldig hvor pengene kommer fra

Imens har altså fylkesråd Grethe Ernø Johansen tatt initiativ til et spleiselag. Nervei-ungdommene omfavner forslaget.

– For oss er det likegyldig hvor pengene kommer fra, svarer Nilsen.

Sambygding Ulf Inge Johansen (20) er enig.

– Dette er et godt initiativ fra fylkesråden. Man skulle tro at en slik fordeling ville gjøre det lettere for myndighetene å bevilge de nødvendige midlene, svarer Johansen.

Tja fra NSR

Presidentkandidat for Norske Samers Riksforbund (NSR), Aili Keskitalo, er i utgangspunktet enig med Vibeke Larsen (Ap) at veibygging er Sametinget uvedkommende.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Vibeke Larsen (t.v.) og Aili Keskitalo

ENIGE OG UENIGE: Mens Aps presidentkandidat Vibeke Larsen sier nei til bevilgninger, er NSRs presidentkandidat mer velvillig innstilt.

Foto: NRK

– Men når det er sagt, så synes jeg likevel at Sametinget bør vise en mer velvillighet til å imøtekomme bygdefolkets krav om fullføring av veiprosjektet. Nå er jo alle formaliteter i forbindelse med veien i orden, forklarer Keskitalo.

Hun er villig til å diskutere et spleiselag slik fylkesråden har foreslått.
Men 4,5 millioner kroner synes hun er for mye penger for Sametinget.

– Derimot kan jeg tenke meg å bevilge et mindre beløp, svarer Keskitalo.

Men foreløpig ønsker hun ikke å tilkjennegi noe beløpsstørrelse.

Korte nyheter

  • Arvedálki sáhttá dagahit ahte Norway Cup ferte maŋidit čiekčamiid

    Les på norsk.

    Olu arvi Oslo guovllus dagaha váttisvuođaid Norway Cupii. Vuosttaš čiekčamat mat galget álgit sotnabeaivve, soitet dál maŋiduvvot.

    – Mii čuovvut dárkilit mielde ja fertet árvvoštallat fertejit go čiekčamat maŋiduvvot. Lea dálki mii dál stivre min, dadjá Norway Cup sadjásaš váldočálli Marthe Bøhler NTB:i.

    Jus maŋidit čiekčamiid, de sirdojuvvojit čiekčamat sisa ja ođđa áiggit almmuhuvvojit go leat gárvásat.

    Paráda ja rahpančájálmas lávvordaga lágiduvvo nu go dábálaččat.

  • Offroad Finnmark vurderer ekstra tiltak på grunn av sydenvarme

    I en pressemelding skriver Offroad Finnmark at ledelsen vurderer å sette opp en vannstasjon på toppen av fjellet etter at deltakerne har klatret flere høydemeter fra Alta sentrum.

    – Deltakerne er forberedt på det meste, som mygg, uvær, snø, kulde og at det kan bli veldig varmt. Men en slik temperatur vil nok være utfordrende for mange, sier leder i Offroad Finnmark, Kjetil Johansen, i pressemeldingen.

    Ifølge han vil det derfor bli lagt inn en egen seanse omkring varme og væskeinntak under kveldens ryttermøte.

    – Våre rittledere vil informere om hvordan deltakerne må sikre seg vann underveis i rittet, ved de forskjellige elvene og bekkene som de passerer.

    Offroad Finnmark går av stabelen lørdag.
    Foto: Anders Abrahamsen