NRK Meny
Normal

Reagerer på oppsiktsvekkende uttalelser

– Det har jo vakt regelrett harme på svensk side av sapmi, og det forstår jeg godt. Det er mild sagt oppsiktsvekkende uttalelser, og som sagt, en slik usikkerhet er ikke noe vi kan leve med.

Áile Jávo

President i samerådet, Aile Javo.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Dette sier president i samerådet, Aile Javo, om uttalelsen advokaten som representerte den svenske stat kom med under rettsaken mellom dem og Girjas sameby.

Under rettsaken, som dreier seg om jakt- og fiskerettigheter, sa advokaten at Sverige ikke har noen internasjonale forpliktelser til å erkjenne særskilte rettigheter for samene, uansett om de ansees for å være et urfolk eller ikke.

– Oppsiktsvekkende

Advokatens uttalelser har blitt tolket av mange som om den svenske stat stiller spørsmålstegn ved om samene er for urfolk å regne.

– Det er mildt sagt oppsiktsvekkende, og det er noe vi reagerer sterkt på, sier Javo.

Hun vil ikke spekulere i hvorfor advokaten kom med en slik uttalelse. Det hun derimot vil ha svar på er om dette er den svenske stats offisielle syn, og om de da har forandret sin posisjon til en posisjon der man ikke lengre anser at samene er et urfolk i Sverige.

– Og hvis det er slik at de har endret sin posisjon i forhold til det, så er det noe vi må ta der ifra. Og hvis det ikke er sånn kan man spørre seg om hvorfor da statens advokat i rettssaken forfekter det han gjør, og om det er en måte å mislede retten på, sier Javo.

En usikkerhet man ikke kan leve med

Javo forteller at uttalelsene har vakt harme på svensk side av Sapmi, og at det om hvorvidt samene blir ansett for urfolk å være er en usikkerhet de ikke kan leve med, og noe hun håper de får avklart snarest.

– Vi kan ikke leve med at det stilles spørsmålstegn med det, så det er noen som snarest bør klargjøres fra øverste hold i den svenske regjering.