Hopp til innhold

– Forbauset over Fylkesmannen

Leder for Miljø- og kulturkomiteen i Tana, Ulf Ballo, er provosert over at Fylkesmannen ikke vil delta på folkemøte om barmarkskjøring.

 Ulf Ballo (Ap), kommunestyrerepresentant i Tana
Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

– Det er Fylkesmannen som forvalter barmarksløyper i fylket og da synes jeg det er arrogant av Fylkesmannen å ikke delta på folkemøtet, sier Ballo.

Han viser til at mange i Tana er engstelige for at den nye motorferdselloven vil begrense folks muligheter til å høste av naturressursene i kommunen.

Ny grunneier

Folkemøtet har utgangspunkt i at Miljø- og kulturkomiteen i møte den 22. april 2008 vedtok å be kommunens administrasjonen om å lage forslag til forskrift for utvidelse av det åpne barmaksløypenettet i kommunen, slik at dagens dispensasjons¬traseer blir åpne løyper. I det ligger også et forslag på å utvide av åpen løype 3 Masjok – Spierku¬várri fram til Sommervann.

Formålet er å imøtekomme lokalbefolkningens behov for bruk av motorkjøretøyer for høsting i utmarka langs tradisjonelle ferdselsårer.


Til folkemøtet har komiteen invitert blant annet sametinget, FeFO og Fylkesmannens miljøvernavdeling, men det er nå klart at Fylkesmannen ikke vil delta på møtet. Begrunnelsen er at de allerede har vært på et lignende møte i Kutokeino og at Fylkesmannen allerede har tatt et standpunkt om at de er negative til å åpne løypenettet slik flere nå ivrer for i Tana. Dette synes Ballo er arrogant:


– Vi har jo en ny grunneier i Finnmark, FeFo, og vi synes jo at den nye grunneieren også må få anledning til å bestemme over sin egen eiendom, sier Ballo.


Han mener at de på et slikt folkemøte også vil kunne diskutere saken grundig og få fram argumenter fra lokalbefolkningen om hvorfor de mener det er viktig å få bruke kjøretøyer i utmarkssammenheng.

Både for og imot

Saken har vært til høring og det er delte meninger om utvidelse av barmarksløypenettet i kommunen.

Sandlia og omegn bygdelag ønsker at det åpnes løype på østsiden av Harrelva/Harrevann. De viser til at vegen til Harrevann er bygget med offentlige midler, og at det er mange brukere i området.

Reinbeitedistrikt 9 går sterkt imot at barmarkstraseer i deres høstbeiteområde åpnes for fri ferdsel. Dette gjelder løypene 2A, 2B, 3, 4 og 7. Distriktet viser til at reines forstyrres under parringstiden, og at trafikk i området øker sammenblanding med nabodistrikt.

Alleknjarg bygdelag ser svært positivt på det iverksatte arbeidet. Bygdelaget viser til at løype 11 har vært en slags bygdevei finansiert med offentlig midler.

Algasvarre bygdelag har ingen innvendinger mot forslaget. Laget ønsker at en veg som til tidligere fyllingsplass og militært lager ved Smalfjordvann godkjennes som ferdselsåre.


Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK