Hopp til innhold

– Flere rovdyr enn tallene viser

Midtre Namdal samkommune mener at Stortingspolitikerne ikke helt forstår rovdyrproblematikken.

Demonstranter foran Stortinget

Her fra demonstrasjonen foran Stortinget i desember i fjor.

Foto: Amund Aune Nilsen / NRK

Nå vil samkommunen jobbe aktivt inn for å få myndighetene til å forstå at rovdyra er et stort problem for både bønder og reineiere, og at rovdyrbestanden må reduseres.

Jostein Hildrum (Sp)

Jostein Hildrum, ordfører i Midtre Namdal samkommune.

Foto: Håvard Zeiner / NRK

Mulighetene vi har er å ta direkte kontakt med departementene og lokale politikere, sier ordfører Jostein Hildrum i Midtre Namdal samkommune.

Midtre Namdal samkommune ble etablert av kommunene Fosnes, Namdalseid, Namsos og Overhalla fra 09.09.2009. Samkommunen som er egen juridisk enhet, organiserer interkommunale tjenester og ordninger for de 4 kommunene.

Hildrum sier at dagens rovdyrpolitikk må endres slik at det blir levelige forhold for både bønder og reindriftsutøvere. Han kaller dagens forhold for ren katastrofe for beitenæringene.

Misvisende tall

Leder i Namdalseid bondelag Oddbjørn Solum, mener at dagens system gir feilinformasjon til folk. Nå telles bare hunndyr med unger (ynglinger), slik at antallet rovdyr dessverre er mye større enn det som kommer fram i forbindelse med tellinger.

– Når man sier at det er fem bjørner i et område, så betyr det f. eks at det er fem binner med unger i området, mens man kan regne med at det 100 bjørner i området, mener Solum.

Han synes det blir sterkt misvisende når tallene ikke forteller om antallet hanner i samme område.

Korte nyheter

 • Ailo & co. kjørte inn til en 6. plass i Belgia

  Ailo Johansen (13) fra Kirkenes var en av de norske utøverne som deltok på motocrossløpet Coupe de l’Avenir i Belgia i helgen,

  Norges Motorsportforbund melder at de norske utøverne leverte solide prestasjoner.

  Konkurransen er en lagbasert hendelse hvor hvert deltakende land sender lag bestående av tre juniorutøvere.

  Norge stilte med to lag i konkurransen. Johansen fra Kirkenes stilte i 85-ccmklassen sammen med Isak Engelin og Per Degvold.

  Etter ni fullførte heat i hver klasse sikret det norske laget en 6. plass i 85-ccmklassen.

  I Open-klassen ble det norske laget nummer åtte.

  – Vi er kjempefornøyd med resultat og prestasjon. Dette er en arena hvor de beste juniorene samles for å måle krefter. Norges utøvere viste muskler og tar med seg læring og erfaring videre, sier lagleder Øystein H. Kjørstad på motorsportforbundets nettside.

  Ailo Johansen på crossykkel
  Foto: Privat
 • Lokalavis i Vardø har blitt tvangsoppløst

  Indre og Østre Finnmark tingrett bestemte mandag 3. oktober at Østhavet AS skal tvangsoppløses.

  Det melder iFinnmark.

  Det betyr at lokalavisen i Vardø ikke lenger trykkes etter rundt 26 år med drift.

  Bakgrunnen for at tingretten har bestemt at selskapet skal tvangsoppløses, er at selskapet ikke har et styre slik aksjeloven krever.

 • Áidnalunddot jietnagirji davvisámegiel sálmmaide

  Vuosttaš davvisámegiel sálbmagirji ilmmai 1870. Sotnabeaivve golggotmánu 8. beaivve almmuhuvvo Romssas ođđa davvisámegiel čuojahanrávagirji. - Soabadeaddji beassat lávlut sálmmaid váimmu gillii, dadjá Sámi girkoráđi jođiheaddji.

  - Ođđa jietnagirji lokte ovdan sámi lávlunvuogi, ja oažžu ovdan sámi sálbmalávluma erenoamáš estehtalašvuođa, dadjá Sara Ellen Anne Eira.

  Son lea leamaš Sámi girkoráđi jođiheaddji 2016 rájes ja son lea diŋgon girjji.

  1870 ilmmai vuosttaš davvisámegiel sálbmagirji. Gitta 153 jagi maŋŋá ilbmá dál nuohttagirji maid girkomusihkkárat miehtá riikka sáhttet geavahit. Dat gohčoduvvo Sálbmagirjji šuokŋagirji. Dán čállá Norgga girku

  Sámi girkoráđi jođiheaddji Sara Ellen Anne Eira.
  Foto: Kjell Are Guttorm / NRK