Hopp til innhold

Pårørende er oppgitt over Tysfjord kommune

Pårørende til samiske eldre på Prestegårdstunet sykehjem i Kjøpsvik er ikke fornøyd med bosituasjonen for samiske eldre.

Eldresenter

Illustrasjonsfoto: Eldre på sykehjem.

Foto: Paal Audestad/Aftenposten / Scanpix

Karl Edvard Urheim

Karl Edvard Urheim er oppgitt over at Tysfjord kommune vil fjerne samisk språktiltak på sykehjemmet i Kjøpsvik.

Foto: Privat foto

– Det lille tiltaket man har foreslås tatt bort. Dette henger ikke i hop. Jeg blir både målløs, oppgitt og provosert og det er helt utrolig at dette i det hele tatt foreslås, sier Karl Edvard Urheim.

Hans mor er en av ni samiske eldre som bor på sykehjemmet i Kjøpsvik.

– Lite samisk på sykehjemmet

Urheim er oppgitt over politikere i Tysfjord kommune som vil bruke tospråklighetsmidler til lønn og sekretærvirksomhet.

– Kommunen får mange millioner kroner i tospråklighetstilskudd og man skal altså bruke pengene på lønn og sekretærvirksomhet og konsulent, og etter mitt syn rare tilskudd og sponsorstøtte. Men man gjør ingen ting for de eldre på sykehjemmet, ingen miljøtiltak om så bare som lite enkelt tiltak som å kjøpe inn en samisk salmebok, sier en oppgitt Karl Edvard Urheim.

– Har ingen ansatte som kan samisk

Når formannskapet ønsker å fjerne den samiskspråklige stillingen på sykehjemmet er Karl Edvard Urheim redd for at det eneste samiskspråklige tilbudet for hans mor forsvinner.

– Det vil medføre at min mor ikke vil ha noen pleiere der som hun kan snakke samisk med. På den avdelingen der min mor bor er det en pleier som har gått på samiskkurs i fjor og i år, og det er jo kjempebra. Men hun har begrenset kompetanse og ordforråd, og er i en opplæringsfase, og det er på langt nær nok, sier Urheim.

Klagd, men ikke fått svar

Familien Urheim har mange ganger tatt opp forholdene på sykehjemmet for sin mor og bedt om tiltak. De har også foreslått ulike miljøtiltak for de eldre som samisk mat, innkjøp av salmebøker, korte læstadianske gudstjenester og andre tiltak.

Senest i mars i år sendte de brev til Tysfjord kommune der de klagde over manglende rettigheter for deres mor.

Men så langt har de ikke hørt noe fra Tysfjord kommune.

– Kommunen kan i alle fall ikke komme og si at dem ikke vet hva dem skal gjøre fordi ingen har foreslått tiltak som kunne blitt igangsatt for de samiske brukerne. Men vi har gjort det, og hva hjelper det å etterlyse noe når man ikke engang får ett svar, sier Urheim.

Ordfører i Tysfjord, Tor Asgeir Johansen.

Tysfjord-ordfører Tor Asgeir Johansen håper språkopplæring vil bedre språksituasjonen på sykehjemmet.

Foto: Harrieth Aira / NRK

Ordfører Tor Asgeir Johansen beklager at familien ikke har fått svar på sin klage.

– Jeg har blitt orientert av administrasjonen om brevet fra familien og jeg har fått opplyst fra administrasjonen at familien vil få et svar i løpet av januar 2012, forteller Tor Asgeir Johansen.

– Hva synes du om at pårørende må vente på svar opp til ni til ti måneder?

– Det har tatt litt for lang tid og det må vi bare beklage. Men familien vil få svar og jeg håper svaret vil være tilfredsstillende for familien, sier Johansen.

Ordføreren forteller også at det pr. i dag er ni samiske eldre som bor på sykehjemmet i Kjøpsvik.

Og han bekrefter det som Karl Edvard Urheim påpeker. Det er ikke andre samiskspråklige ansatte på sykehjemmet med unntak av en person som holder på å lære seg samisk.

– De er korrekt. Det er en pleier ansatt på sykehjemmet som kan litt samisk. Det burde selvfølgelig være flere, men samtidig setter vi i gang med samisk språkopplæring og da er jeg trygg på at vi får en forbedring i situasjonen. Pr i dag har vi ikke flere ansatte som behersker samisk, sier Johansen.

– Stillingen som berøres og som foreslås avviklet er kun på 17 prosent. Det er ikke den store stillingen for vi har justert dette slik at vi kan bruke mere penger til opplæring i samisk. Det som er bra er det at vi nå har en samisk språkkonsulent i hel stilling som nå skal inn å gjøre et arbeid med samisk språk på Prestegårdstunet sykehjem, sier Tor Asgeir Johansen

Men Karl Edvard Urheim er ikke tilfreds med situasjonen slik den er for de samiske eldre på Tysfjords eneste sykehjem.

Han stiller spørsmål ved hvilken eldrepolitikk det skal være i Tysfjord kommune.

– Skal ikke vi ta vare på de eldre og gi dem en verdig alderdom? Det er av de eldre vi har lært, det er av dem vi har fått vår livsform, vår kultur og vårt språk. Og da skulle det bare mangle at ikke vi skulle gi dem en verdig alderdom og en verdifull tid på sykehjemmet der de nå er mange av dem, sier pårørende Karl Edvard Urheim til NRK.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK