– Dette er trist og et sjokk

Lederen for Finnmarksklinikken i Karasjok, Inger Lise Bjerknes, sier at dagens brann ved rusinstitusjonen har gått hardt inn på de andre pasientene.

Inger Lise Bjerknes

Lederen for Finnmarksklinikken, Inger Lise Bjerknes, sier at det er viktig å ta vare på de andre pasientene ved klinikken.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Vi skal prøve å ivareta pasientene så godt vi klarer, og det håper jeg også at bygda gjør. Flere av pasientene frykter at de nå vil bli sett på som ildspåsettere. Jeg har forsikret dem om at det vil ikke bygda tenke, fordi den som har tent på nå er tatt vare på av helsevesenet, forklarer Bjerknes.

Operasjonssentralen hos politiet i Øst-Finnmark fikk melding om brannen klokken 9.20 i dag. Kort tid etter var både brannvesen, politi og helsepersonell tilstede.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Brann ved Finnmarksklinikken i Karasjok

Brannvesenet måtte sikre at de nærliggende bygningene ikke skulle ta fyr. De besto prøven med glans.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Kvinnelig pasient mistenkt for brannstiftelse

Det var bare en person som befant seg i boenheten da det begynte å brenne, men vedkommende ble reddet ut. Ingen kom fysisk til skade under brannen. En kvinnelig pasient ved klinikken er pågrepet, mistenkt for brannstiftelsen.

Frank Nilsen

Politiførstebetjent Frank Nilsen.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Det er mistanke om at brannen er påsatt. En kvinnelig pasient ved klinikken er siktet og tatt i arrest hos politiet i Karasjok. Det opplyser politiførstebetjent og innsatsleder Frank Nilsen ved Karasjok lensmannskontor til NRK.

Det var en stund fare for at brannen skulle spre seg, men brannmannskapene klarte å få brannen under kontroll. Cirka halvannen time etter at alarmen gikk var brannen totalt slukket.

Finnmarksklinikken er et behandlingstilbud for rusavhengige. Kvinnen som er mistenkt for brannstiftelsen skal være en av beboerene.

Lederen for Finnmarksklinikken sier at det nå er viktig for både de ansatte og pasientene ved Finnmarksklinikken å roe seg ned etter den dramatiske brannen. Det vil de gjøre ved å ha en fellesmiddag i storgammen ved hotellet i bygda.

– Da vil vi kunne snakke om det som har skjedd i helt andre omgivelser, forklarer Bjerknes.

– Blir et redusert tilbud

Finnmarksklinikken har for tiden 11 pasienter og i den nedbrente boenheten er det plass til fem pasienter. I dag var det bare en pasient som bodde der.

– Vi vil få et redusert tilbud i en periode. Vi må gå ned til ti sengeplasser. Nå kunne vi tatt imot femten, men det er klart at det blir redusert drift i en periode, forklarer Bjerknes.

Hun opplyser at kvinnen som er mistenkt for brannstiftelsen kommer til å bli godt tatt vare på av helsepersonell.

Brann ved Finnmarksklinikken i Karasjok

Den knusktørre bygningen var fort overtent og derfor var det umulig å redde den.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Korte nyheter

 • Beaska parlamentáralaš jođiheaddji

  Norgga Sámiid Riikkasearvvi (NSR) Sámediggejoavku lea válljen Beaska Niillasa ođđa parlamentáralaš jođiheaddjin. Muđui leaba Maren Benedicte Nystad Storslett, 2. jođiheaddji ja Sandra Márjá West válljejuvvon jođihit ovttasbargojoavkku Sámedikkis dán áigodagas. Ovttasbargojoavkkus, man joavkkut gohčodit Beaiválgu-joavkun, leat NSR, Ávjovári Johttisápmelaččaid listu ja Guovddášbellodat.

  Maren Benedicte Nystad Storslett, Beaska Niillas og Sandra Márjá West.
  Foto: Aslak Heika Hætta Bjørn / Pressebilde NSR
 • Lappekodisilla buktet sápmái

  Majestehta Gonagas Harald searvá allaáiggálaš doaluide Diehtosiiddas Guovdageainnus otne, go dat 270 jagi boares originála Lappekodisilla dokumeantta geigejuvvo Sámi arkiivii.

  NRK sámi Ođaspoddas sáhtát gullat manne leat nu stuorra doalut go ovtta dološ dokumeantta buktet, dan Lappekodisilla, Sámi arkiivii ja mii lea diet dokumeanttaid.

  Gula Ođaspodda Lappekodisilla birra

  Lappekodisillen
  Foto: Utvalg fra grensearkiv ca. 1750/Arkivverket
 • Samenes viktigste dokument

  Et dokument fra 1751 sikrer fortsatt at samer kan flytte reinsdyr over landegrensene. Samenes "Magna Carta" kommer nå hjem til Kautokeino med kongen til stede. Tirsdag overleveres "Lappekodisillen" tirsdag til Samisk Arkiv i Kautokeino. Det 270 år gamle dokumentet har vært avgjørende for å fastsette samers rettigheter, og er fortsatt virksomt i dag.

  Les om samenes viktigste dokument


  Transport av 300 reinsdyr fra Kjøllefjord i Finnmark til Grønland
  Foto: Sverre A. Børretzen / NTB