NRK Meny
Normal

Troms Kraft tok vannet - nå har de ikke drikkevann

Helligskogen reinbeitedistrikt har aldri opplevd at Gálggojávri nesten er fri for vann. Nå har verken mennesker og dyr nok drikkevann, sier Ingir Baal Nango.

Tømt for vann over natta

Galggojavri tømt for vann i løpet av natt til fredag, nå det ikke drikkevann for mennesker og dyr i området.

Foto: Ingir Nango Baal / Privat

Det har aldri før skjedd at nesten all vannet i Gálggojávri forsvant over natten. Fredagsmorgen våknet Baal-familien, som bor ved Gálggojávri til en trist opplevelse, nesten alt vann var forsvunnet.

Skjedd også før, men ikke så ille

Ingir Baal Nango

Styremedlem i Helligskogen reinbeitedistrikt kaller dette for miljøkriminalitet fra Troms Kraft produksjon.

– Det har hendt tidligere også at vannet i Gálggojávri har sunket litt, men vi har aldri opplevd lignende før, sier Ingir Baal Nango. Hun sier at vannkildene også er tørket ut og at de derfor ikke har drikkevann engang. Nå er de bekymret for fisken også.

– For en måned siden var vi på et møte om vindmølleparken som skal etableres i Rieppi, da ble det nevnt fra Troms Kraft sin side at de har problemer med kraftanlegget i Gálggojávri, sier Baal Nango, som er styremedlem i Helligskogen reinbeitedistrikt.

Har anmeldt forholdet til politiet

Helligskogen reinbeitedistrikt vil anmelde forholdet til politiet, men de vil ikke at lensmannskontoret i Lyngen etterforsker saken.

– Lensmannen deres er jo selv kommunepolitikker i Storfjord, sier Baal Nango. Reinbeitedistriktet har allerede tatt advokat som skal jobbe med saken.

Advokat Eskil Freibu sier til Nordlys at han vil levere anmeldelse på forholdet. Han mener at det dreier seg både miljøkriminalitet og brudd på konsesjonsvilkårene.

– Teknisk svikt

Kommunikasjonsrådgiver i Troms Kraft, Hege Villumstad sier til Nordlys at de har hatt en teknisk svikt.

– Det er en luke som har åpnet seg uten at vi er blitt kjent med det. Dette har trolig skjedd for noen dager sider, og dermed ble magasinet tømt, sier Villumstad. Luken ble stengt i går, og vannet vil fylles opp igjen.

– Dette er beklagelig og en helt uønsket hendelse. Vi har rapport dette videre til NVE.