Hopp til innhold

– Bransjen taper store millionbeløp

Ulovlig videresalg av TV-signaler fra Canal Digital og Viasat koster selskapene millioner av kroner årlig.

Viasat og Canal Digital

Viasat og Canal Digital taper store millionbeløp på svindelen.

Foto: Illustrasjon / NRK

– Det er vanskelig å si presist hvor stort omfanget av parabolsvindelen i de nordiske landene er, men omfanget er såpass stort at vi ikke kan godta det. Det er snakk om utrolig store penger. Det beste eksempelet er en sak i Sverige der en mann ble dømt for parabolsvindel og ble dømt til å betale 37 millioner svenske kroner i erstatning til parabolselskapene, opplyser direktør David Würgler i Stop Nordic Content Protection til NRK.

Stop Nordic Content Protection arbeider for leverandører av TV-signaler for å spore opp og avdekke ulovlig deling og videresalg av abonnementer.

– Hver gang det er noen som stjeler eller lar være å betale for TV-signalene sine, så er det noen som taper penger på dette. Hvis Canal Digital og Viasat, som leverer disse tjeneste, ikke får betalt ja da vil de ikke ha råd til å levere så gode tjenester lenger, forklarer Würgler.

Parabolpirater i fengsel

30 husstander i Karasjok skal ha jukset til seg gratis parabol-TV, bekrefter politiet i Øst-Finnmark overfor NRK Sápmi.

Saken har vært etterforsket i over én uke av det lokale lensmannskontoret, med bistand fra fellesoperative ressurser i Østfinnmark politdistrikt.

To menn er siktet av politiet for å ha gitt ulovlig tilgang til Canal Digital og Viasats TV-kanaler.

Laila Søndrol

Politiinspektør Laila Søndrol.

Foto: Politiet

Lensmannskontoret i Karasjok har overlatt den videre etterforskningen til politiet i Øst-Finnmark.

– Grunnen til det er at Karasjok er et såpass lite samfunn at det derfor ikke er usannsynlig at de som jobber ved lensmannskontoret i Karasjok vil møte folk de kjenner under etterforskningen, forklarer Laila Søndrol ved politiet i Kirkenes.

Avdekningen av det antatte paraboljukset i Karasjok er ikke enestående. Her er noen av de sakene som har blitt avdekket i Norge i løpet av de siste årene.

Tre menn som formidlet ulovlige TV-signaler på Karmøy i Rogaland ble i januar i år dømt til å sone 15 dager i fengsel, skriver Haugesunds Avis.

Alle tre får samtidig inndratt det beslaglagte utstyret de benyttet. 24-åringen og 38-åringen må betale 60.000 kroner hver til staten, penger de skal ha tjent på virksomheten.

27-åringen må betale inn 16.000 kroner.

Ytterligere to tiltalte er dømt i saken, til hver sine 30 dager betinget fengsel.
En av dem, en 40-årig mann, må betale en bot på 15.000 kroner, og får inndratt utstyret han benyttet.

Sistemann i saken, en 49-årig mann, må betale en bot på 10.000 kroner i tillegg til at utstyret han benyttet.

TV-svindel i kommunens IT-avdeling

IT-avdelingen i Fredrikstad kommune er anmeldt til politiet for ulovlig videresalg av TV-signaler fra Canal Digital og Viasat.

Parabol antenner

Illustrasjonsbilde av parabolantenner.

Foto: Asbjørn Odd Berge / NRK

– Da vi sjekket var 12 personer ulovlig pålogget Canal Digital og Viasat via servere som står i Fredrikstad kommunens IT-avdeling, opplyser sikkerhetssjefen i firmaet Stop Nordic Content Protection i anmeldelsen som ble innlevert politiet i slutten av januar i år.

En mann ble den 14. mai idømt 50 dagers (30 av dem ubetinget) fengsel i Follo Tingrett. Han ble også dømt til å betale kr. 874.552 i erstatning.

To forretningsmenn som drev med kommersiell card sharing må sone fengselsstraffer etter at Hålogaland lagmannsrett i Troms i mars 2013 opprettholdt tingrettens dom fra september i 2012.

De to mennene, som i flere år skaffet kundene sine ulovlig tilgang på Viasat og Canal Digital-kanaler, må sone henholdsvis 45 og 30 dager i fengsel, i tillegg til en betinget straff med prøvetid på to år.

Det Finnsnes-baserte firmaet de to mennene drev må også betale 50.000 kroner i bot, og tåle inndragning på 140.000 kroner til fordel for statskassen.

Den endelige dommen falt 7. mars 2013 i Tromsø.

– Slike saker kan være vanskelig å avdekke, men politiet gjør en fantastisk innsats. Det er primært politiets fortjeneste at saker blir avdekket. De er blitt veldig dyktige med slikt, roser David Würgler.

Titalls millioner kroner i erstatningskrav

I Sverige er det blitt avdekket store saker der det er snakk om betydelige millionbeløp for parabolsvindel.

I 2013 ble en antatt parabolsvindler tatt i Norrköping. Den 43-årige TV-piraten solgte og installerte illegale TV-pakker til minst 900 kunder og skal ha tjent store penger i flere år.

Han riskerer et erstatningskrav på svimlende 30 millioner svenske kroner samt et år i fengsel.

Mannen har erkjent i stort sett alt, skriver Folkbladet. Da dommen falt i januar 2013 ble mannen dømt til et års fensel og å betale en erstatning på 37 millioner svenske kroner, opplyser P4 Stockholm.

En person ble i 2012 tiltalt i den hittill største så kalte card sharing-tilfellet i Sverige, som dreier seg om brudd på omkodingsloven.

Den tiltalte mannen skal ifølge anklagen ha solgt omkodingsutstyr som har gjort at 1.800 kunder har kunnet ta del av Canal Digitals og Viasats tilbud med hjelp av piratkoder, opplyser Sverige Radio.

Hver kunde skal ha betalt mellom 1.000 og 1.500 svenske kroner per år for å få tilgang til Canal Digitals og Viasats tilbud. Det tilsvarer rundt en tiendedel av kostnadene for å kjøpe disse abonnementene lovlig hos selskapene.

I dette tilfellet, som handler om to anklager mot en og samme person, krever Canal Digital og Viasat tilsammen drøye 57 millioner svenske kroner i erstatning.

I Danmark er også paraboljuks et stort problem, men der er det per i dag ikke avdekket så store saker som i Sverige.



Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK