Hopp til innhold

– Bransjen taper store millionbeløp

Ulovlig videresalg av TV-signaler fra Canal Digital og Viasat koster selskapene millioner av kroner årlig.

Viasat og Canal Digital

Viasat og Canal Digital taper store millionbeløp på svindelen.

Foto: Illustrasjon / NRK

– Det er vanskelig å si presist hvor stort omfanget av parabolsvindelen i de nordiske landene er, men omfanget er såpass stort at vi ikke kan godta det. Det er snakk om utrolig store penger. Det beste eksempelet er en sak i Sverige der en mann ble dømt for parabolsvindel og ble dømt til å betale 37 millioner svenske kroner i erstatning til parabolselskapene, opplyser direktør David Würgler i Stop Nordic Content Protection til NRK.

Stop Nordic Content Protection arbeider for leverandører av TV-signaler for å spore opp og avdekke ulovlig deling og videresalg av abonnementer.

– Hver gang det er noen som stjeler eller lar være å betale for TV-signalene sine, så er det noen som taper penger på dette. Hvis Canal Digital og Viasat, som leverer disse tjeneste, ikke får betalt ja da vil de ikke ha råd til å levere så gode tjenester lenger, forklarer Würgler.

Parabolpirater i fengsel

30 husstander i Karasjok skal ha jukset til seg gratis parabol-TV, bekrefter politiet i Øst-Finnmark overfor NRK Sápmi.

Saken har vært etterforsket i over én uke av det lokale lensmannskontoret, med bistand fra fellesoperative ressurser i Østfinnmark politdistrikt.

To menn er siktet av politiet for å ha gitt ulovlig tilgang til Canal Digital og Viasats TV-kanaler.

Laila Søndrol

Politiinspektør Laila Søndrol.

Foto: Politiet

Lensmannskontoret i Karasjok har overlatt den videre etterforskningen til politiet i Øst-Finnmark.

– Grunnen til det er at Karasjok er et såpass lite samfunn at det derfor ikke er usannsynlig at de som jobber ved lensmannskontoret i Karasjok vil møte folk de kjenner under etterforskningen, forklarer Laila Søndrol ved politiet i Kirkenes.

Avdekningen av det antatte paraboljukset i Karasjok er ikke enestående. Her er noen av de sakene som har blitt avdekket i Norge i løpet av de siste årene.

Tre menn som formidlet ulovlige TV-signaler på Karmøy i Rogaland ble i januar i år dømt til å sone 15 dager i fengsel, skriver Haugesunds Avis.

Alle tre får samtidig inndratt det beslaglagte utstyret de benyttet. 24-åringen og 38-åringen må betale 60.000 kroner hver til staten, penger de skal ha tjent på virksomheten.

27-åringen må betale inn 16.000 kroner.

Ytterligere to tiltalte er dømt i saken, til hver sine 30 dager betinget fengsel.
En av dem, en 40-årig mann, må betale en bot på 15.000 kroner, og får inndratt utstyret han benyttet.

Sistemann i saken, en 49-årig mann, må betale en bot på 10.000 kroner i tillegg til at utstyret han benyttet.

TV-svindel i kommunens IT-avdeling

IT-avdelingen i Fredrikstad kommune er anmeldt til politiet for ulovlig videresalg av TV-signaler fra Canal Digital og Viasat.

Parabol antenner

Illustrasjonsbilde av parabolantenner.

Foto: Asbjørn Odd Berge / NRK

– Da vi sjekket var 12 personer ulovlig pålogget Canal Digital og Viasat via servere som står i Fredrikstad kommunens IT-avdeling, opplyser sikkerhetssjefen i firmaet Stop Nordic Content Protection i anmeldelsen som ble innlevert politiet i slutten av januar i år.

En mann ble den 14. mai idømt 50 dagers (30 av dem ubetinget) fengsel i Follo Tingrett. Han ble også dømt til å betale kr. 874.552 i erstatning.

To forretningsmenn som drev med kommersiell card sharing må sone fengselsstraffer etter at Hålogaland lagmannsrett i Troms i mars 2013 opprettholdt tingrettens dom fra september i 2012.

De to mennene, som i flere år skaffet kundene sine ulovlig tilgang på Viasat og Canal Digital-kanaler, må sone henholdsvis 45 og 30 dager i fengsel, i tillegg til en betinget straff med prøvetid på to år.

Det Finnsnes-baserte firmaet de to mennene drev må også betale 50.000 kroner i bot, og tåle inndragning på 140.000 kroner til fordel for statskassen.

Den endelige dommen falt 7. mars 2013 i Tromsø.

– Slike saker kan være vanskelig å avdekke, men politiet gjør en fantastisk innsats. Det er primært politiets fortjeneste at saker blir avdekket. De er blitt veldig dyktige med slikt, roser David Würgler.

Titalls millioner kroner i erstatningskrav

I Sverige er det blitt avdekket store saker der det er snakk om betydelige millionbeløp for parabolsvindel.

I 2013 ble en antatt parabolsvindler tatt i Norrköping. Den 43-årige TV-piraten solgte og installerte illegale TV-pakker til minst 900 kunder og skal ha tjent store penger i flere år.

Han riskerer et erstatningskrav på svimlende 30 millioner svenske kroner samt et år i fengsel.

Mannen har erkjent i stort sett alt, skriver Folkbladet. Da dommen falt i januar 2013 ble mannen dømt til et års fensel og å betale en erstatning på 37 millioner svenske kroner, opplyser P4 Stockholm.

En person ble i 2012 tiltalt i den hittill største så kalte card sharing-tilfellet i Sverige, som dreier seg om brudd på omkodingsloven.

Den tiltalte mannen skal ifølge anklagen ha solgt omkodingsutstyr som har gjort at 1.800 kunder har kunnet ta del av Canal Digitals og Viasats tilbud med hjelp av piratkoder, opplyser Sverige Radio.

Hver kunde skal ha betalt mellom 1.000 og 1.500 svenske kroner per år for å få tilgang til Canal Digitals og Viasats tilbud. Det tilsvarer rundt en tiendedel av kostnadene for å kjøpe disse abonnementene lovlig hos selskapene.

I dette tilfellet, som handler om to anklager mot en og samme person, krever Canal Digital og Viasat tilsammen drøye 57 millioner svenske kroner i erstatning.

I Danmark er også paraboljuks et stort problem, men der er det per i dag ikke avdekket så store saker som i Sverige.Korte nyheter

 • Doavttervávttat gávpogiin njoazimusat vástidit - Kárášjogas jođánepmosat

  Go riŋge doavttirváktii, nummarii 116 117, de galgá vástiduvvot ovdal go guokte minuvtta leat gollan. Nu lea stáhtalaš gáibádus. Dušše juohke goalmmát doavttervákta nagada olahit dien.

  Stuorra gávpogiin šaddet guhkimusat vuordit, Oslos buot guhkimusat. Smávva báikkiin nagadit vástidit jođáneappot. Kárášjogas buot jođánepmosat. Doppe masá buot gerddiid vástidit telefuvnna guovtti minuvtta siste.

  Nu čájehit Dearvvasvuođa direktoráhta diimmá logut.

 • Samiske elever fikk andreplass

  Jentene Sárá Lea Gaup, Sara Elise Eira, Ellen Mathisdatter og Sara Marita Alexandersen, ved Samisk videregående skole og reindriftsskole var nominert til Holberprisen i dag.

  Der stakk de av med andreplassen.

  Holbergsprisen er en forskningskonkurranse videregående skoler fra hele deltar i, der målet er å vekke ungdommers interesse for humanistiske fag og samfunnsfag.

  Elevene fra Kautokeino har forsket på unge reindriftsutøver og reindriftens påvirkning på psykisk helse.

  – Dette er et tabubelagt tema vi ønsket å synliggjøre, og bare det å ha kommet til finalen er var helt utenkelig, forteller Sára Lea Gaup.

  Kautokeino videregående skole og reindriftsskole under Holbergsprisen 2023.
  Foto: Ida Emilie Lindseth / NRK
 • Sámi joatkaskuvla nubbin Holberg-bálkkšumis

  Sárá Lea Gaup, Sara Elise Eira, Ellen Mathisdatter ja Sara Marita Alexandersen, Sámi joatkkaskuvla ja boazodoalloskuvllas ledje nammaduvvon otne Holberg-bálkkašupmái, mii geigejuvvui Bergenis.

  Das faskejedje nieiddat nuppi saji.

  Holberg-bálkkašupmi lea dutkangilvu mas joatkkaskuvllat miehtá Norgga leat mielde, ja ulbmil lea boktit nuoraid beroštumi humanisttalaš ja servodatfágalaš fágaide.

  Guovdageainnu-oahppit leat guorahallan nuorra badjeolbmuid ja boazodoallu váikkuhusat psyhkalaš dearvvašvuhtii.

  - Dát lea tabuášši maid háliideimmet loktet servodagas, ja dušše dan ahte lea beassan finálii, lei áibbas jurddašmeahttun, muitala Sárá Lea Gaup.

  Kautokeino videregående skole og reindriftsskole under Holbergsprisen 2023.
  Foto: Ida Emilie Lindseth / NRK