Hopp til innhold

– "Sapmi AS" og ikke "Sápmi park"

– Kulturparken Sápmi er registrert i Brønnøysundregistrene som Sapmi AS. Den heter ikke Sápmi park, som mange ser ut til å tro at den heter, sier Kautokeino-ordfører Klemet Erland Hætta.

Dát fitnodat lea suhttadan Guovdageainnu sátnejođiheaddji.
Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Sápmi park finnes ikke i hele Finnmark, Norge eller i verden. Det er ingen firma som heter Sápmi park. "Sápmi park" er et skilt som brukes av et firma som heter Sapmi AS, sier Hætta.

Han sier at det virker som om mange har misforstått, og trodd at navnet på parken er Sápmi park.

Hætta har bestemt seg for å boikotte Rica-kjeden, som er en av eierne av Sápmi AS.

Hætta mener at Rica-kjeden har stjålet navnet til området til et helt folk når de bruker begrepet "Sápmi" i markedsføring av sine reiselivsprodukter.

– Bytt navn til Sápmi park

Klemet Erland Hætta

Klemet Erland Hætta.

Foto: Åse Pulk / NRK

Hætta sier at han har hørt at det var stor motvilje mot navnet før parken ble åpnet og at de da skiftet navn til Sápmi park.

– Men nå viser det seg at de ikke har byttet navn i offentlige registre. På en måte kan man si at navnet som brukes er et kallenavn og at det offentlige navnet ikke brukes, sier Hætta.

Hætta vil at Rica gir slipp på navnet Sápmi.

– Jeg synes det er naturlig at Sapmi AS offentlig registrerer navnet som brukes nå, nemlig Sápmi park.

– Underlig diskusjon

Regiondirektør for Rica-kjeden i Finnmark, Knut Sigurd Pettersen, synes dette er en underlig diskusjon.

– Såvidt jeg vet, så er selskapet registert med to navn, som et aksjeselskap; Sápmi As, og komandittselskap; Sápmi Ks. Og jeg mener bestemt at vi bruker bokstaven á og ikke a i begge selskapsnavnene, svarer Pettersen.

– Ingen jurdisk navn

– Men ordføreren har rett på et punkt. Sápmi park er ikke registrert i Brønnsøysundregisterene. Dette er ingen juridisk navn, men et begrep som vi bruker på kulturparken til Sápmi As.

– Vi har brukt mye tid og penger til å markedsføre kulturparken. Informasjonsbrosjyren er på åtte språk.

– Er det aktuelt å gi slipp på ordet Sápmi?

– Det er ikke Rica alene som eier selskapet. Vi er i mindretall og har derfor ingen rett til å instruere selskapet. Men det er ikke så usannsnynlig at saka blir diskutert i selskapsstyret.

- Hva synes du om boikott-trusselen?

– I stedet for å komme med trusler, burde kautokeino-ordføreren tatt seg tid til å kontakte oss. Så kunne vi i ro og mak satt oss ned for å finne en løsning på problemet, svarer Knut Sigurd Pettersen.

Korte nyheter