Hopp til innhold

Boikotter hotell - kjører tre timer for å sove hjemme

Sametingsrepresentant Klemet Erland Hætta har gjort ord til handling.  I dag må resten av NSR-gruppa  ta stilling til om også de skal boikotte Rica-kjeden.

Klemet Erland Hætta
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

For en uke siden sa ordføreren i Kautokeino, Klemet Erland Hætta, at han  vil boikotte Rica-kjeden dersom de ikke slutter å bruker begrepet Sápmi i markedsføringen av sine reiselivsprodukter.

Regiondirektør Knut Sigurd Pettersen i Rica sa i forrige uke at han håper det ikke blir boikott.

- Dette må kunne løses, sa han.

GULDAL: Hilgu Rica-hotealla

Egen matpakke

I dag fikk Hætta anledning til å vise at han mener alvor. Sametinget er nemlig samlet til komitémøter og gruppemøter i Karasjok i hele uka.

Mens resten av Norske Samers Riksforbunds (NSR) sametingsgruppe går på Rica Hotel for å spise, blir Hætta sittende alene på Sametinget og åpner sin egen matpakke.

– Jeg overlever godt på banan, brødskiver og kaffe, sier han med glimt i øyet.

Pendler til Kautokeino

Under Sametingets tidligere samlinger har Klemet Erland Hætta vært fast gjest på Rica Hotel i Karasjok.

Men nå vil han ikke overnatte der mer.

– Da velger jeg heller å pendle daglig mellom Karasjok og Kautokeino, en tur som tar halvannen time. Det gir meg en fin anledning til å tenke. Bilkjøringa den 13 mil lange strekningen gir også god terapi, sier han.

- Navnetyveri

Hætta mener at Rica-kjeden har stjålet navnet til området til et helt folk når de bruker begrepet "Sápmi" i markedsføring av sine reiselivsprodukter.

Sápmi Park i Karasjok
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Rica er en av eierne "Sápmi AS" i Karasjok. Hætta vil at Rica gir slipp på navnet.

– Vanskelig med boikott

Parlamentarisk leder i NSR, Randi Skum, sier at hun respekterer Klemet Erland Hætta når han har valgt å boikotte Rica-kjeden. Men tviler sterkt på om resten av NSR-gruppa vil gjøre det samme.

– Det er lov for medlemmene å ha ulike syn på saka. Men jeg tror det vil bli veldig vanskelig å utføre en boikott. Hvilke andre alternativer har vi i Karasjok, spør hun.

Og svarer selv:

– Rica Hotel er eneste hotell i Karsjok.

NSR må ta stilling

Samtidig innrømmer hun at saka vil bli diskutert på gruppemøtet i dag.

– Dette har jo vært en stor mediasak den siste tida. Derfor regner jeg med at dette blir et tema idag, sier Skum.

– Diskriminerende

Her vil også Gunn-Britt Retter delta.

Gunn-Britt Retter

Gunn-Britt Retter.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Det er egentlig hun som har satt igang prosessen. I slutten av januar reagerte hun nemlig med harme når Finnmark Reiseliv bruker "Norwegian Lapland" i markedsføringen av Finnmark fylke og Sápmi.

– Begrepene Lapland og lapper er  diskriminerende benevnelser som vi for lengst trodde var tatt ut av bruk, skrev hun i en pressemelding.

– Har et poeng

Istedenfor Lappland, vil hun bruke bekgrepet Sápmi.

Samtidig innrømmer hun at partikollega Klemet Erland Hætta har et poeng når han hevder at begrepet er blitt stjålet av Rica-kjeden.

– Jeg har stor forståelse og respekt for den avgjørelse som Klemet Erland har tatt.

– Men boikott vil føre til altfor store praktiske problemer. For meg ville det bli for langt å pendle daglig mellom Karasjok og Nesseby, sier Gunn Britt Retter.

Korte nyheter