NRK Meny
Normal

3-åring ville vaske vekk hudfargen sin

For mange småjenter er prinsessene i disneyfilmen «Frost» heltinner av dimensjoner. Så også for treåringen Samara Muir. Men iført sin «Elsa»-kjole ble hun kalt stygg fordi hun er brun i huden. Da hun kom hjem, ville hun vaske av seg brunfargen.

Samara Muir
Foto: Facebook

Episoden skjedde da Samara sammen med sin mor Rachel Muir skulle delta på en Disney-tilstelning i Melbourne, Australia. For anledningen hadde hun tatt på seg favorittkjolen sin, den samme som dronning Elsa har i filmen. En voksen kvinne stod sammen med sine døtre i samme kø som Samara og hennes mor. Kvinnen snudde seg, så på Samara og utbrøt:

– Hvorfor har du kledt deg ut slik, dronning Elsa er jo ikke svart.

Også døtrene snudde seg, pekte på Samara og sa:

– Du er svart, og svart er stygt.

Levende rasisme i Australia

Samaras mor Rachel skrev på facebook at rasismen er høyst levende i Australia. Hun sier til NITV at datteren senere ikke ville gå danseskolen hvor hun lærer tradisjonell aboriginsk dans.

– Da jeg spurte henne hvorfor, så svarte hun at hun ikke vil fordi hun er svart, og svart er stygt.

Samara Muir på festival i Ballarat

Samara Muir i tradisjonelle klær.

Foto: Facebook

Men i følge moren toppet det seg da datteren ville vaske bort sin egen hudfarge, og hun holdt på skubbe seg til blods. Rachel Muir sier hun måtte forklare sin datter at det ikke er mulig å vaske bort hudfargen.

– Jeg sa til henne at hun må reise seg og være stolt over sin hvem hun er og sin kultur.

Lykkelig slutt

Rachel Muir sier til NITV at det tross alt har kommet noe godt ut av saken. Treåringen har blitt bevisst sin kultur, og er ivrig deltager på kursene i aboriginsk dans.

Rachel Muir sammen med sin datter Samara
Foto: Facebook

– Hun forteller andre at de skal være stolte over sin bakgrunn.

Historien om Samara har gått verden rundt . Også internasjonale medier har skrevet om saken. For Samara har den likevel fått en lykkelig utgang. Arrangørene av «Disney on ice» ble så grepet av historien at de inviterte treåringen med på forestillingen, både som tilskuer og deltager når showet kommer til hjembyen Melbourne.