NRK Meny
Normal

25 år i samisk rocks tjeneste

Heavyjoikerne Intrigue kunne i år jubilere at bandet har spilt i 25 år. Gutta sier at det er bl.a. vennskapet som holder dem sammen, og at de mest sannsynlig spiller i nye 25 år.

Intrigue
Foto: Pressefoto

Som fire ekteskap

- Vi har holdt sammen like lenge som det ti ekteskap varer nu for tida, ler vokalist Kai Somby. Det er viktig med vennskap hvis man skal klare å holde sammen som band. Det er de tre medlemmene Kai, Tore og Frank enige om. Det er de tre som har vært med i bandet siden starten i 1989.

Heavyjoik til gull

Selv om de hadde spilt lenge sammen, ble ikke Intrigue ordentlig kjent før EP'n "Heavyjoik" ble gitt ut i 2002. Året etter fikk de gullplate, og var blant de mest selgende i Norge.

- Vi hadde pratet oss i mellom at hvis vi fikk et større gjennombrudd med den plata, så skulle vi flytte sørover og satse videre, forteller bassist Frank. - Men det var ingen i bransjen som hadde troen på oss, så vi ble værende i Karasjok, sier gitarist Tore.

Kaffestund hjemme hos Kai
Foto: Dragan Čubrilo / NRK

Árdna møter dem hjemme hos vokalist Kai. Det er her mye av bandets virke foregår, fordi her har de et studio der de går gjennom låter som er spilt inn. - Vi har faktisk laget en musikkvideo på kjøkkenet her. Det endte i litt brent mat, men videoen ble bra, ler gutta.

Her finner du tidligere Árdna programmer

Taiwansk sang og samisk stolthet

Seredau
Foto: TITV

Joik er samenes sang, og vi får se hvordan det er blant urfolk i Taiwan. Der finnes det sangere som kun synger sitt folks tradisjonelle sanger. Seredau er en av dem.

Kirkenes ble kraftig fornorsket etter andre verdenskrig, og det samiske har ikke vært noe særlig synlig der. Dette ser ut til å endres nå, og det kan tenkes at to samekvinner i hver sin maktposisjon har innvirkning på dette. Árdna har møtt politimester Ellen Katrine Hætta og ordfører Cecilie Hansen. Den ene av dem har vokst opp som same, mens den andre først i voksen alder fikk vite om sin samiske tilhørighet.

Hætta og Hansen på kafé
Foto: Harry Johansen / NRK

Árdna ser du på NRK2, onsdag 10. desember kl. 19.45.