Hopp til innhold

19 reinbeitedistrikt har meldt om krevende forhold

Loga sámegillii.

Det opplyser Statsforvalteren i Troms og Finnmark. Årsaken er i hovedsak vanskelig tilgjengelige beiter på grunn av is, forklarer Statsforvalteren.

Hittil er det erklært beitekrise i fem distrikt i Troms. I Finnmark er det erklært beitekrise i tre distrikt og i deler av sju distrikt.

Budskapet fra reindriftsdirektør Torhild Gjølme er at dersom det går mot beitekrise, så er det viktigste reineierne kan gjøre å starte overgangsforing. Flere områder skal befares denne uka.

Korte nyheter

 • Saia Stuenga girji evttohuvvon Davviriikkaid ráđi nuoraid- ja mánáidgirjjálašvuođa bálkkašupmái

  Saia Stuenga nuoraidromána «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii», mii almmuhuvvui 2023:s lea evttohuvvon Davviriikkaid ráđi nuoraid- ja mánáidgirjjálašvuođa bálkkašupmái.

  Dan čállá Davviriikkaid ráđđi preassadieđáhusas.

  Máŋga dán jagi evttohuvvon girjjiin fátmmastit gažaldagaid eallima ja jápmima birra, ja okta fáddá lea olbmo ja luonddu gaskavuohta, čállá ráđđi preassadieđáhusas. Vuoiti almmuhuvvo golggotmánu 22. beaivvi.

  Saia Stuenga ođđa girji: Hamburgerprinseassa - Eallá dušše oktii
  Foto: Davvi girji
 • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

  Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

  I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

  Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

  Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

  Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

  Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
  Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
 • «Stjålet»-skuespiller: – Alt er basert på ekte hendelser

  Loga sámegillii.

  – Alt er basert på ekte hendelser. Det er det livet samer må tåle på svensk side av Sápmi.

  Det forteller skuespiller, artist og reindriftsutøver Simon Issat Marainen. Han spiller Olle i filmen Stjålet, som nå er på topp ti i 71 land.

  Filmen tar for seg reindriftsmiljøet i Nord-Sverige, og splittelsen mellom sáme og andre innbyggere som mener samene har skylden for alt vondt.

  – Mye inngrep, rasisme, du blir ikke tatt på alvor, du føler deg oversett, og det har konsekvenser for din psykiske helse.

  Slik beskriver Marainen situasjonen, både på svensk side og ellers.

  – Samiske næringer er undertrykket på svensk side, spesielt reindrifta, mener han.

  – Det var spesielt å se filmen. Jeg er meget fornøyd med resultatet. Sterke følelser, og i filmen ser man mye som kjennes sterkt, når en ser alt en reindriftsutøver må tåle.

  Gula olles jearahallama dás.