Hopp til innhold

13 demonstranter ved Olje- og energidepartementet

Demonstrasjonen som startet torsdag morgen pågår fortsatt. Per kl. 10.00 er det fortsatt 13 demonstranter i resepsjonen i R5.

Det bekrefter presseansvarlig Espen Evensen i Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS) i en e-post til NRK.

Demonstrasjonen har pågått siden torsdagsmorgen, klokken 08:30. Da var de 16 aktivister i resepsjonen.

– Hvor lenge kan demonstrantene få bli hos departementet?

– Ytringsfrihet er en grunnleggende demokratisk rett. Derfor er vi opptatt av å legge til rette for at alle skal kunne få ytre seg så lenge dette ikke går utover sikkerheten for departementet. Hvor lenge demonstrantene kan oppholde seg i R5 avhenger derfor av en kontinuerlig vurdering av hvorvidt det er en sikkerhetsmessig risiko at de oppholder seg der, forteller Evensen til NRK.

Aksjon Fosen
Foto: Emrah Senel / NRK

Korte nyheter

 • Uttrykker bekymring

  Styret i Universitetssykehuset Nord-Norge vedtok enstemmig torsdag å uttrykke bekymring for «den alvorlige økonomiske situasjonen sykehuset er i».

  Det ble klart under styremøtet, som avholdes på sykehuset i Harstad torsdag.

  En fersk analyse anslår et negativt budsjettavvik på 324 millioner kroner for UNN i 2024.

  unn styremøte i Harstad
  Foto: Henrik Einangshaug / NRK
 • Urfolkskonferansen NAISA kommer til Europa for første gang

  Urfolkskonferansen NAISA arrangeres 6.–8. juni i Bodø. Det er første gangen konferansen holder til i Europa.

  Konferansen samler rundt tusen forskere, hvor de fleste har urfolksbakgrunn. Den arrangeres Nord universitet og Nordlandsforskning.

  – Vi er svært stolte over å få være vertskap for NAISA. Nord universitet er jo lokalisert i Saepmie, og vi har nasjonalt ansvar for forskning og utdanning innen lule- og sørsamisk språk og kultur, sier rektor ved Nord universitet Hanne Solheim Hansen.

  – For oss er det viktig å få synliggjort at Nord universitet har en internasjonal posisjon innen nordområdeforskning, arktisk forskning og utdanning, og innen samisk- og urfolksstudier.

  Under konferansen vil det også være kulturelle innslag gjennom konserter, utstillinger og et samisk marked i byen.

  Rektor ved Nord universitet Hanne Solheim Hansen som smiler til kamera.
  Foto: Adrian Svendsen
 • EU vil ha flere gruver i Sverige

  I dag trer en EU-forordning i kraft der gruver etter grafitt, og andre mineraler som trengs til elbiler, batterier og vindturbiner må prioriteres ekstra, skriver SVT Sápmi.

  – Det er helt nødvendig med flere gruver i Sverige. En grønn konverteringsbølge må følges av en gruvebølge i Sverige, sier økonomiminister i Sverige, Ebba Busch (KD).

  Likevel er det flere kommuner i Sverige som sier nei til åpning av ny gruve, blant annet i Åre, Hudiksvall og Kiruna.

  SVT har kartlagt 950 steder i Sverige hvor det er gitt tillatelse for å lete etter nye gruver.167 av stedene har allerede konsesjon for gruvedrift.

  Karin Karlsbro, liberal EU-parlamentariker, mener det er merkelig å si nei til gruvedrift og samtidig være for det grønne skiftet.

  – Vi må ta ansvar, vi vil bruke mobiltelefoner og elbiler. Da er det dobbeltmoral å si nei til gruver her i Sverige, sier Karin Karlsbro.

  Det eneste partiet som stemte nei til denne forordningen i EU var miljøpartiet.

  Bilde av lastebiler utenfor en gruve.
  Foto: SVT