Støtte til ny tradisjonsmatbok
Sametingsrådet har gitt 408 250 kroner i støtte til forlaget Bárus til utgivelse av Máret Rávdná Buljo sin bok «Boazu biebmun, ávnnasin ja dálkkasin» (Rein som mat, materiale og medisin).
Boken inneholder oppskrifter på samisk mat og legger vekt på hvordan man på ulike måter kan utnytte reinen som helhet.
I tillegg dokumenterer boka matkulturens immaterielle kulturarv, som for eksempel hvorfor vi gjør som vi gjør med matbordet, når vi lager mat i lavvoen, hvordan og hvorfor det er viktig å holde lavvoen i orden og hvorfor man ømmer litt kaffe i ildstedet.
Oppskriftene baserer seg på Buljos egen erfaring som kokk og reineier. Forfatteren har utviklet oppskrifter over tid, og boka inneholder både tradisjonelle og fornyede oppskrifter tilpasset nåtiden.
– Samiske mattradisjoner er en viktig del av vår kulturarv og denne boken er viktig å få tilgjengelig for både det samiske samfunn, men også for et bredere publikum, sier sametingsråd Maja Kristine Jåma.
Boka skrives på nordsamisk og engelsk for å nå et større marked enn bare Sápmi.
Sametinget har igangsatt et prosjekt for å styrke arbeidet med urfolks matsystemer. Arbeidet er i forbindelse med at FNs ernærings- og landbruksorganisasjon (FAO) har etablert en koalisjon for urfolks matsystemer og Sametinget er allerede med i styringsgruppen. Sametinget har gjennom en forstudie fått en oversikt over litteratur, publikasjoner og prosjekter som omhandler matsystemer i Arktis, og skal kartlegge de viktigste samiske matsystemene.
– Boken til Máret Rávdná Buljo vil være et fantastisk bidrag til dette arbeidet, og boken vil ikke bare bli en viktig samfunnsmessig nytte til Sápmi, men også i en internasjonal sammenheng. Den vil være et viktig bidrag i arbeidet med vår immaterielle kulturarv, skriver Jåma.