- Steng Snøhvit-anlegget

La Melkøya-anlegget bli en bauta over feilslått miljøpolitikk, mener Susanne Amalie Andersen.

Susanne Amalie Andersen
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Andersen som er sametingsrepresentant for Norske Samers Riksforbund (NSR), holdt appell om miljøpolitikk på landsmøtet som pågår i Kautokeino.

Hun mener det er på tide å ta dristige valg i kampen for miljøet.

HØR: - Steng Snøhvit

- Barentshavet må bli petroleumsfritt område, og Melkeøya stenger vi. Vi lar bygget stå, som et monument på feilslått norsk miljøpolitikk, sa Andersen.

- Ikke aktuell politikk

Påtroppende leder i NSR og presidentkandidat, Aili Keskitalo avviser idéen om å stenge Snøhvit-anlegget på Melkøya i Hammerfest.

- Anlegget er kommet for å bli. Vi må forholde oss realistisk til petroleumsvirksomheten. Likevel er det grunn til å si at Snøhvit-anlegget er et ganske godt eksempel på konsekvensen av petroleumsvirksomheten i nord. Vi fikk mange løfter om miljøstanderen, men vi opplever i dag at Statoil har problemer med å leve opp til standarden, sier Keskitalo til nrk.no/sami.

HØR: - Snøhvit kommet for å bli

- Terrorister

Det var under behandlingen av NSRs miljøpolitiske program at Susanne Amalie Andersen kom med utspillet.

- Vi har terrorister i Sápmi i dag; de heter olje og gass. Av Jonas Gahr Støre har vi lært at man ikke skal forhandle med terrorister. Alle ser hva petroleumsvirksomheten gjør med jorda vår, men likevel vil vi ha endel av kaka. Kaka smaker kanskje stygt, men vi skal presse ned bit og bit, sa sametingsrepresentanten.

Hun mener miljøendringene i dag bare er toppen av isfjellet.

- Et rettighetsspørsmål

- Nå må vi innse at miljøspørsmål er et rettighetsspørsmål. Hvorfor skal vi rope om rettigheter hvis det ikke er noe igjen å bruke disse rettighetene til? Hvis moltebæra forsvinn, fisken flykte og beite blir ødelagt, spurte hun landsmøtet i NSR.

I forbundets miljøpolitiske program sies det ikke noe konkret om Melkøya-anlegget i Hammerfest. NSR ber imidlertid norske myndigheter om å anerkjenne at Norges rikdom er tuftet på olje- og gassressurser.

- Dette forplikter oss til å bruke store ressurser på å løse utfordringene med bærekraftig energiteknologi, heter det i miljøprogrammet.